“Verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için ruh sağlığını önemseyen iş yerlerine ihtiyaç vardır”
Haber:Hicran SÜNGÜ
Babaeski İlçe Sağlık Müdürü Dr.Hakan Azatçam, Dünya Ruh Sağlığı Gününün; Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bir projesi olarak doğmuş olup ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlandığını belirtti.
Azatçam, Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, her yıl değişik temaların işlendiğini dile getirdi.
Dünya Ruh sağlığı Günü’nün bu yılki temasının “İş Yerinde Ruh Sağlığı” olarak belirlendiğini bildiren Azatçam, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ruhsal sağlık sorunlarının çalışanın devamsızlığına, verimliliğinin düşmesine ve maliyetin artmasına neden olduğu gösterilmektedir. Bu yılki tema ile yöneticilerin ve kurumların çalışanlarına yardımcı olacak ve çalışanların genel ruh sağlığını yükseltecek araçlara sahip olabilmeleri için ‘İş yerinde ruh sağlığı’ konusunda farkındalık yaratmaya çalışacağız. İş ve kariyer yaşamın önemli bir parçasıdır. Gelir kaynağı olmasının yanı sıra kişisel amaçların gerçekleştirilmesine, sosyal ilişkiler kurulmasına ve kişinin mesleğine veya topluma hizmet etmesine yardım etmektedir. Süreklilik gösteren iş kaynaklı stres fiziksel sağlığı da olumsuz etkilemektedir. İşteki sorumluluklarla aşırı meşgul olmak sıklıkla sağlıksız beslenmeye, yetersiz egzersiz yapmaya yol açarak kilo sorunları, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterole sebep olabilmektedir.”
Depresyonun konsantrasyon, karar verme ve hafıza güçlüğü gibi bilişsel belirtilerinin depresif dönemde yüzde 94’e varan oranlarda ortaya çıktığını anlatan Azatçam, şunları kaydetti:
“Bu da çalışma işlevlerinde ve üretkenlikte önemli bir bozulmaya sebep olmaktadır.Verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için ruh sağlığını önemseyen iş yerlerine ihtiyaç vardır. Tıpkı fiziksel hastalıklarda olduğu gibi ruhsal hastalıkların da tedavisinin önemsendiği çalışma ortamları bu amaca hizmet etmektedir Yöneticilere, çalışma stresinden kaynaklanabilecek performans sorunlarını fark edebilmelerini sağlayacak eğitim olanakları sağlanmalıdır. İş yaşamında depresyon ve onun üretime etkileri konusunda farkındalığın artırılması ve ruhsal hastalıklarla ilgili damgalamanın önlenmesi önemlidir. Bu sayede hastalık belirtileri erken dönemde fark edilip tedavisi desteklenebilmektedir.”