Ana Sayfa Gündem 7 Aralık 2019 725 Görüntüleme

2020’de 40 şehirde, 10 bin kadına ulaşacak

Haber: Umut AL

Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Öner, İstanbul’da Kız Kardeşim Projesi’nin 2020 yılı lansmanı ve Yerel Lezzetler Yarışması ödül törenine katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Teknik Üniversitesi, Coca-Cola ve Habitat işbirliğinde gerçekleştirilen Kız Kardeşim Projesi’nin 2020 yılı lansmanı ve Yerel Lezzetler Yarışması kazananları ödül törenine katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar proje kapsamında düzenlenen eğitimlere 30 ilde 20 bin kadın katıldığını hatırlatırken, 2020 yılında hedefin 40 şehirde, 10 bin kadına ulaşmak olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutladı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kız Kardeşim Projesi kapsamında kadınlara girişimcilik, dijital okuryazarlık, iletişim, finansal bilinç ve uygulamalı temel finans, ebeveyn ve bilgi güvenliği eğitimleri vermeye devam edeceklerini bildirdi. Günün, aynı zamanda Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkı kazanmalarının 85. Yıldönümü olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bu sayede kadınların siyasi ve toplumsal hayattaki konumları güçlenmiş, katılımcı demokrasi adına atılan, en önemli adımlardan biri hayata geçmiştir. Üreten kadın, emek veren kadın, daha güçlü kadın ve daha güçlü toplum demektir. Güçlü yarınlar için, birbirimizden alacağımız güçle, kadın ve erkek olarak, birlikte yürümeye ihtiyacımız var. Bu vesileyle, çalışmalarıyla ve başarılarıyla ülkemize değer katan tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyor, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir ömür diliyorum” ifadesini kullandı.

Kız Kardeşim Projesi içerisinde; İTÜ’nün; finans, bilişim, iletişim ve girişimcilik başlıklarında eğitim içeriklerini geliştirdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “TOBB Kadın Girişimci Kurullarımız proje illerinde projeyi sahiplendiler. Kadınları eğitimlere katılmaya teşvik ettiler. HABİTAT, projenin uygulayıcısı oldu. Tüm Türkiye’deki gönüllüleriyle eğitimleri üstlendi. Atlanta merkezli Coca-Cola Vakfı ise projeye finansal destek verdi. Bu vesileyle projenin başlangıcında, The Coca-Cola Company’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan, değerli dostum Muhtar Kent’e de teşekkür ediyorum. Projemiz Coca-Cola Vakfı’nın gündemine Muhtar Bey sayesinde geldi” ifadesini kullandı ve Kent’i gıyabında alkışlattı. Kız Kardeşim Projesi’nin, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 8’ine doğrudan katkı yapan bir proje olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Hem kadın-erkek eşitsizliğini azaltmayı hedefliyor. Hem kadın girişimciliğini artırmayı ve çocukların daha iyi bir geleceğe kavuşmasını hedefliyor. Hem de sürdürülebilir kalkınma için özel sektör-sivil toplum işbirliğini öne çıkarıyor. Bugün Kız Kardeşim Projesi’nin 2020 yılı lansmanını yapıyoruz.Yerel Lezzetler Yarışması kazananlarını ödüllendiriyoruz. Kız Kardeşim Projesi, kadın girişimciliğine destek olduğu için, bugüne kadar 11 ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. 2020 yılında da 40 şehirde, 10 bin kadına ulaşacağız inşallah. Kız Kardeşim Projesi kapsamında kadınlara girişimcilik, dijital okuryazarlık, iletişim, finansal bilinç ve uygulamalı temel finans, ebeveyn ve bilgi güvenliği eğitimleri vereceğiz.” Coğrafi işaretle yerel lezzetlere sahip çıkın TOBB, Oda-Borsa camiası olarak, illerin, ilçelerin değerlerini ve yerel lezzetlerini, coğrafi işaretli ürün olarak tescil ettirerek, sahip çıktıklarından söz eden Hisarcıklıoğlu, “Yerel Lezzetler Yarışması’nı hem yerel lezzetlerimizin değerini artırmak, hem de Anadolu’daki restoran işletmecisi kadın girişimlerimizi desteklemek için başlattık. Bu yarışmada, odağın Türk mutfağında olmasını da, ayrıca anlamlı buluyorum.

Dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahibiz. Ama elimizdeki bu zenginliği ticari gelire çevirme konusunda kat etmemiz gereken uzun bir mesafe var. Yunanistan ve İspanya’ya giden bir turistin, ortalama her 100 dolarlık harcamasının 12’si yeme içme sektörüne gidiyor.

Türkiye’de ise bu miktar sadece 6 dolar. Elindeki ürünü doğru pazarlayan fırsatı değerlendiriyor.Yarışma kapsamında 29 ilden 114 başvuru aldık. Başvuruları restoran sahibinin işletme becerisi ve gelecek planlarına göre değerlendirdik” diye konuştu. İşini büyütmek isteyen ve bunun için sağlam bir yol haritası olan restoran sahibi 11 kadın girişimcinin ödül almaya hak kazandığını belirten TOBB Başkanı, “Başarılarınızı büyütmeniz için yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim” dedi. TOBB’un kadın girişimcilere desteği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu’nu 2007 yılında kurduklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Kurullarımızın amacı 81 ildeki kadın girişimci sayısını artırmak. Türkiye’deki tüm girişimciler içinde kadınların oranı 2007’de yüzde 4’ten 2018’de yüzde 9’a çıktı. Hiç mütevazi olmayacağım. Türkiye’de girişimcilik bu kadar çok konuşulmaya başladıysa, bunda en büyük rol TOBB’un, Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımızındır. Yaklaşık 7 bin gönüllü kadın girişimci, illerindeki Oda ve Borsalarımızın koordinasyonunda bu amaç için seferber oldular. Kurulların birinci görevi, başarılı kadın girişimcileri rol model olarak öne çıkarmak. Diğer kadınların, “O yaptıysa, ben de yapabilirim” demesini sağlamak. Toplumsal cinsiyet kabullerine karşı çıkmamız gerekiyor. ‘Kadının yeri evidir’ yaklaşımı kabul edilemez.

Kadın, hayatın her alanında olmalıdır. Aynı erkekler gibi kadının evde de, işte de yapacakları vardır. Bakış açısının değişmesi, kullanılan dilin değişmesi gerekiyor.” Erkek sözü yerine sadece söz deyin “Unutmayın, sevgi, dilde başlar; dil değişirse, dünya değişir. Gelin artık, hayatımızda sık sık kullandığımız ‘bu işin adamı’ yerine ‘doğru kişi’, ‘erkek sözü’ yerine ‘söz’, ‘adam gibi’ yerine ‘doğru düzgün’ diyelim. Bakınız iş hayatında çok karşılaştığım ve aslında beni de rahatsız eden bir durumdan bahsedeyim. Kültürümüzde, evinden, hayatından fedakârlık edip başarılı olan bir erkeği örnek göstermek var. Böyle kişileri “Bravo adama, çok çalıştı ve başarılı oldu” diye takdir ederiz. Ama aynı çalışma azmini ve fedakârlığı bir kadın ortaya koyduğunda, aynı şekilde takdir etmeyiz.

Dahası, “bu ne hırs” diye içimizden geçiririz. Çalışkanlığın ve başarının cinsiyeti olmaz.

Özellikle de kadın girişimci kardeşlerime söylemek istiyorum. Bu tür eleştirilere kulağınızı kapatın. Bugün sizi “bu ne hırs” diye eleştirenler, başarılı olduğunuzda nasıl olsa yanınıza gelecekler. Potansiyelinizi “başkaları ne der?” virüsüne kurban etmeyin. Anadolu’nun çalışkan kadın girişimcilerine bugün ödüllerini takdim etmekten mutluluk duyuyorum.” TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan da konuşmasında gönüllülük kavramının önemi üzerinde durdu. Senelerce öğrendiği şeyleri yeni nesillere aktarmak istediğini ifade eden Armağan, kadın ve erkek eşitliğinin önemini anlattı.

Kadınlar için bir yol açtıklarını kaydeden Zeynep Erkunt Armağan bundan sonra da yaratıcı yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca ise, Türkiye’deki en girişimci teknoparkın üniversitelerinde olduğunu belirterek, 40 farklı ilde 18 binden fazla kadına ulaştıklarını anlattı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

87 düzensiz göçmen yakalandı

87 düzensiz göçmen yakalandı

Tema Tasarım | Osgaka.com