Ana Sayfa Gündem 3 Ekim 2020 1460 Görüntüleme

5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı Tebliğde değişiklik oldu

5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğde bazı değişikliklere gidildi. Söz konusu değişiklikler kapsamında eski tebliğde bulunan; balıkçı gemilerinin sahip olduğu uzatma ağı uzunluğu 6000 metreyi geçemez hükmü, balıkçı gemisinde donamlı olarak 6000 metreden daha fazla uzatma ağı bulundurulamaz, kullanılamaz olarak değiştirildi.
5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğ ile ilgili yenilikler ve bazı değişiklikler oldu. Söz konusu değişikliklerle ilgili olarak Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü bir bilgilendirme yaptı.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Karadeniz’de kullanılan dip trolü ağlarının torba ağ göz açıklığı 40 mm’den, torba dışına konulan muhafazanın ağ göz açıklığı ise 80 mm’den küçük olamaz. Karadeniz’de kullanılan rombik (baklava) gözlü dip trolü ağlarında 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Düzenleyen Tebliğ ile 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren ağ göz açıklığının 44 mm olarak uygulanması öngörülmüştü. Fakat yeni tebliğ ile bu tarih 1 Eylül 2024 olarak değiştirildi.
Eski Tebliğ’de balıkçı gemilerinin sahip olduğu uzatma ağı uzunluğu 6000 metreyi geçemez hükmü bulunuyordu. Yeni tebliğ ile getirilen düzenleme ile bir balıkçı gemisinde donamlı olarak 6000 metreden daha fazla uzatma ağı bulundurulamaz, kullanılamaz olarak değiştirildi.
5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile bölgemizde avcılığı yapılan Eşkina (Scia naumbra) ve Minekop (Umbrina cirrosa) balıklarının avlanılabilir asgari boylarında değişikliğe gidilmiştir.
Eşkina (Scia naumbra )’da 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığın Düzenleyen Tebliğ’de avlanabilir asgari boy 25 cm iken, 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığın Düzenleyen Tebliğ’de 35 cm oldu.
Minekop (Umbrina cirrosa )’da /1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığın Düzenleyen Tebliğ’de avlanabilir asgari boy 25 cm iken, 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığın Düzenleyen Tebliğ’de 45 cm oldu.
5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile dil ve pisi avcılığında düzenlemeye gidilmiştir. Eski tebliğde dil ve pisi avcılığı 15 Aralık – 31 Ocak tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile avcılığı yasak iken yeni tebliğ ile 1 Ocak – 15 Şubat tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile dil ve pisi avcılığı yasaklanmıştır.
4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de Algarna ile avcılığının yasak olduğu dönemde dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığında bulunmak üzere izin almış olan balıkçı gemilerinde matafara bulunması halinde, bunların uçlarının geminin içine dönük olması zorunludur hükmü bulunurken yeni tebliğde Algarna ile avcılığının yasak olduğu dönemde dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığında bulunmak üzere izin almış olan balıkçı gemilerinde bom direği, vinç, çelik halat ve matafora bulunması halinde bunların mühürlenmesi zorunludur hükmü getirilmiştir.
4/1 numaralı tebliğ ile nakil belgesi düzenleme yetkisi İl/İlçe Müdürlüklerinin yetkisi saklı kalmak şartı ile kooperatif ve yetiştiricilik tesisleri tarafından düzenlenebiliyordu. Yeni tebliğ ile Balıkçı gemilerine de belirlenecek esaslar dâhilinde nakil belgesi düzenleme yetkisi verilebilir. Ancak 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Nakil/Menşe Belgesi düzenleme yetkisini, il/ilçe müdürlüklerinin yetkisi saklı kalmak şartıyla avcılık yoluyla elde edilen ürünlerde, su ürünleri teknisyeni, teknikeri, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi istihdam eden balıkçı gemileri, su ürünleri kooperatif, birlik, üretici birlikleri veya üst birliklerine Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde verebilir hükmü eklenmiştir.
Yeni tebliğ ile av araçlarının markalanması Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslar dahilinde 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren zorunludur.
Yeni Tebliğ ile Bakanlıkça su ürünleri av gemisi ve balıkçı yardımcı gemisi olarak ruhsat tezkeresi düzenlenmiş olanlar haricindeki gemiler balık naklinde kullanılamaz. Balıkçı yardımcı gemisi kullanımına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir hükmü eklenmiştir.
Yeni tebliğ ile elektrik cereyanı ve elektroşok yöntemi ile su ürünleri avcılığı yapmaya imkân sunacak jeneratör ve donanımın, gemilerde ve avlanma mahallinde bulundurulması yasaktır hükmü eklenmiştir.
Yeni tebliğ ile Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda stokların korunması ve avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile su ürünleri avcılığına; alan, zaman, miktar ve nakli ile ilgili yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirebilir hükmü eklenmiştir.
Yeni tebliğ ile 12 metre ve üzeri balıkçı gemileri, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren, ruhsat tezkerelerinde birincil av aracı olarak belirtilen dışındaki av araçları ile avcılık faaliyetinde bulunamaz, birincil av aracı dışında farklı av aracı bulunduramaz. Bu gemiler birincil av araçlarını 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Ağustos ayı içerisinde seçerler. 1 Eylül tarihinden – 31 Aralık tarihine kadar sadece bir kez av aracı değişikliği yapabilirler. 1 Ocak tarihinden – 1 Ağustos tarihine kadar av aracı değişikliği yapamazlar hükmü eklenmiştir.
Yeni Tebliğ ile 12 metre ve üzeri balıkçı gemileri gırgır ve trol avcılığının yasak olduğu dönemde gemi ve donanım deneme amacı ile denize çıkmadan önce il/ilçe müdürlüklerinden izin almak zorundadır hükmü eklenmiştir.
4/1 Numararalı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğ’de Karides, deniz salyangozu ve midye avcılığı için özel avcılık izni almış gemiler hariç, 12 metrenin altındaki gemilerde vinç, çelik halat, bom direği ve bulundurulması yasaktır hükmü bulunurken yeni tebliğ ile ilave olarak matafora bulundurulması da yasaklanmıştır.
4/1 Numararalı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğ’de Kırklareli barajı,Armağan barajı Ticari avcılığa kapalıyken yeni çıkan 5/1 numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğde Kayalı barajı ve Armağan barajı Ticari Avcılığa kapalı hükmü bulunmaktadır.” Denildi

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com