Babaeski’de İçişleri Bakanlığı talimatıyla ‘Bi hareketine bakar hayat’ sloganı ile trafikte farkındalık etkinliği 12 Kasım 2021 Cuma günü Saat:15.00’da Hükümet Konağı önünde düzenlendi.
Babaeski İlçe Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, etkinlik kapsamında trafikteki sürücülerini uyararak durdurarak emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekti.
İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde trafikte emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekmek amacıyla ‘Bi hareketine bakar hayat’ sloganı ile etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe Babaeski İlçe Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Zafer Menekşeoğlu, İlçe Jandarma Komutan Serhat Fidan katıldı.
Vatandaşların can güvenliklerini önemsediklerini ifade eden Kaymakam Elmacıoğlu, “Jandarmamızın, polisimizin aldığı tedbirlerle ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayımızda önemli oranda azalma sağlandı. Bizim sürücülerimizden isteğimiz trafik kurallarına uymaları, aşırı hız yapmamaları, emniyet kemerlerini takmaları, ifade ettiğimiz gibi ‘Bi hareketine bakar hayat’. Böylece sağlıklı trafik sağlıklı işleyiş demektir. Bütün sürücülerimizden isteğimiz lütfen emniyet kemerlerini taksınlar” dedi.
Babaeski İlçe Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Zafer Menekşeoğlu, İlçe Jandarma Komutan Serhat Fidan kemerlerini takan sürücülere maske ve hediyeler verdi.
Uygulamada Kaymakam Şenol Levent Elmacıoğlu ve trafik görevlileri tarafından, sürücülere üstünde “Bi Hareketine Bakar Hayat” yazılı maske ve broşürler takdiminde bulunuldu. Kemer kullanımının kaza sonrası can kaybı riskini yüzde 45, ağır yaralanma riskini ise yüzde 60 azalttığı ifade edildi.
Emniyet Kemeri;
1-Çarpmanın şiddetini azaltır, çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlar,
2-Çarpmanın etkisiyle oluşan kuvveti vücudun değişik yerlerine eşit olarak dağıtarak ağır yaralanma riskini minimize eder,
3-Kaza anında araç içerisinden fırlamayı önler,
4-Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaları büyük oranda engeller,
5-Kalp, kafa ve omurilik gibi hassas organların kaza anında bir yere çarpmasını ve yanında bulunan diğer yolculara çarpmasını önler.
Araç kullanmak her zaman dikkat ister ve hafife almaya gelmez, küçük bir dikkatsizlik ve gözünü bir an yoldan ayırmak kazaya neden olabilmektedir. Emniyet Kemeri kazayı engellemez ancak kaza anında yukarıda belirtilen riskleri en aza indirir. Emniyet Kemerinin en önemli sağladığı fayda çarpma anında çarpmanın etkisini azaltmak ve araç içerisindeki kişilerin dışarı fırlamasını önlemektir. Kısa mesafede emniyet kemeri takmanın bir fayda sağlamayacağını düşünebilir, ancak bilimsel araştırmalar bunun tam tersini söylemektedir. Genellikle yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarının, varma noktasına 30-40 km kala ve 50-60 km hız sınırının altında gerçekleştiği görülmektedir. Emniyet kemeri ile alakalı bilinen en yaygın yanlış ise arka koltuktaki insanların kemer takma zorunluluğunun olmamasıdır. Özellikle hızdan kaynaklanan trafik kazalarında, arka koltukta emniyet kemeri takmamanın, araçtan fırlama olasılığını yükselttiğini unutmamak gerekir.
Emniyet Kemerinin şu şekilde kullanılması önemlidir:
Araca binildiğinde aracı çalıştırmadan önce ilk yapılması gerekenlerden biri de emniyet kemerini kurallara uygun bir şekilde takmak olmalıdır. Emniyet kemeri, omuz üzerinden ve göğüs ortasından çapraz olarak çekilirken, alt kısımdan gelen emniyet kemerinin devamı ise kalçaların hizasından geçecek şekilde yuvasına takılmalıdır. Emniyet kemerinin işlevini yerine getirebilmesi için doğru takılmalıdır. Emniyet kemeri ile beden arasında boşluk kalmamalı ve kemer gergin olmalıdır. Ayrıca soğuk havalarda giyilen mont, kaban vb. gibi giysiler emniyet kemerinin etkinliğini azaltır. 10 yaşına kadar çocuklar, aracın arka koltuğuna monte edilen özel koltuklarda seyahat etmelidir.
“Ben kaza yapmam, yılların verdiği tecrübe ile iyi bir sürücüyüm” denilebilir. İyi sürücü olmak kaza yapılmamasını sağlayabilir, ama kötü bir sürücünün sizin aracınıza çarpmayacağına emin olabilir misiniz?
Trafik Kaza Tespit Tutanaklarından çıkarılan istatistiksel bilgi olarak, kaza anında en iyi yerin aracınızın içi olduğu ispatlanmıştır. Aracın dışına fırlatılma durumunda, ölüm riskiniz 25 kat daha fazladır. Bir trafik kazasında araçtan hiçbir engele çarpmadan fırlamak neredeyse imkânsızdır. Fırlama ile aracınızın ön camına, kaldırıma, kendi aracınıza veya başka bir araca çarpabilirsiniz. Emniyet kemeri araçta kalmanızı sağlayan ve sizi hayata bağlayan tek bağdır.