Babaeski Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, son günlerde ülke gündemine oturan yangın faciasının ardından çuvaldızı kendisine batırarak örnek bir çalışmaya imza attı. Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı’nın da belediye denetiminde bizzat bulunmasıyla takdire şayan bir uygulama gerçekleştirildi. Babaeski Belediyesi’nin yangın merdiveninin denetlenmesinin ardından diğer kurumlar için ekipler yola çıktı.
5 Aralık Pazartesi günü Babaeski Belediyesi’nin yangınlara karşı önlem ve hazırlıklarını denetleyen İtfaiye Ekipleri daha sonra öğrenci yurtlarında denetimlerine başladı. Denetimlerin devam edeceğini ifade eden İtfaiye Müdürü Adnan Tunç, “Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda 7 Aralık 2016 günü akşam 19.30 sıralarında çıkan yangında 11 öğrenci ile 1 bakıcı hayatını kaybetmiş, 24 öğrenci ise yaralanmıştı. Türkiye’yi yasa boğan facia sonrası ihmal iddiaları tartışılmaya başlanmış, yurtların güvenlik önlemlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.” sözlerini dile getirdi. Olası yangın durumuna karşı tedbirleri denetleyen ekipte Babaeski İtfaiye Müdürü Adnan Tunç, İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Çavuşu Metin Kurum, Zabıta Memuru Mustafa Erşen, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Plancısı Özge Özgen ve Elektik Teknikeri Arif Akbaş isimleri yer aldı. Denetlemelerde gerekli hususlar ve alanlar kontrol edilerek bilgi alındı. Ardından gerekli tedbirler için bilgilendirmeler yapıldı.
Öğrenci yurtları denetlendi
Babaeski güne yangın denetlemesiyle günaydın dedi. Sonradan alınacak önlemlerin neden olabileceği can kayıplarına karşı önlem ve hazırlıklı olma durumunu kontrol eden İtfaiye Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri gerekli denetlemeleri ve uyarıları yaptı. Babaeski’de yaşanabilecek olası yangın durumunda ihmalsizlikleri önceden ortadan kaldırılmasının amaçlandığı denetimlerde ilk olarak Elit Kız Öğrenci Pansiyonu denetlendi. Bina dışında yangın merdiveninin kontrol edilmesiyle başlayan denetimde daha sonra bina içerisindeki yangın tüpleri, aydınlatmalar ve çıkışlar kontrol edildi. Yangın merdiveninde zemine kadar indirilmesi uyarısı yapılan pansiyonda, bina içerisinde de olası facia senaryolarına karşı gerekli uyarılar ve bilgilendirmeler yapılarak gerekli düzeltmelerin yapılması için talepler iletilerek yapılması için zaman verildi.
Denetlemeler devam edecek
Kız öğrenci pansiyonunun ardından bir başka öğrenci yurdu olan Özel Gazi Osman Paşa Öğrenci Yurdu denetlendi.Var olan yangın merdiveni için düzenleme çalışması gerçekleştiren yurdun, yeni yapılacak olan yangın merdiveni ile ilgili bilgiler alınarak kontrolleri yapıldı. Eski merdivenden daha sağlıklı bir yangın merdiveni yapmak istediklerini dile getiren yetkililerden, bir hafta içerisinde bitecek taahhütü alan denetleme ekibi, biten işi de denetleyeceklerini ifade etti. Bina içerisinde yangın tüpü, acil çıkış, aydınlatma ve zemin ile ilgili de denetimlerini yerine getiren denetleme ekibi, Babaeski’deki çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.
Babaeski’de gerçekleştirilen denetlemeler ile ilgili bilgi veren Babaeski Belediyesi İtfaiye Müdürü Adnan Tunç, gerekli kontrollerin yapıldığını ve Babaeski’nin yangın facialarından uzak bir şehir haline getirilmesi için çalıştıklarının dile getirerek “Acı olay sonrasında özel ve devlet yurtlarında kalan öğrencilerin eksiklikler ile ilgili şikayetleri gündemde yer almakta, birçoğu yangın merdiveninin olmadığı, olaylarda çeşitli bahanelerle kapatıldığı, kilitlendiği, bazı yangın merdivenlerinin ise yerle bağlantısının olmadığı beyan edilmektedir.
Ülkemizde ve dünyada öğrenci yurtlarında meydana gelen yangınlarda can kaybı ve yaralanmalar olmaktadır. 2015 yılında Rusya-Moskova’nın bir öğrenci yurdunda çıkan yangında 35 kişi yaralanmış, Tayland’ın kuzeyinde bulunan kız öğrenci yurdu yangında ise 18 çocuk hayatını kaybetmiştir. 2008 yılında Taşkent ilçesi Balcılar Mahallesi’ndeki öğrenci yurdunda LPG tankından gaz sızmış, sabah namazı için kalkan bir öğrencinin elektrik düğmesine basması sonucu 3 katlı bina, patlama şiddetiyle yıkılmış ve 1 eğitmen 17 öğrenci hayatını kaybetmişti. Küçük ihmaller büyük ve acı kayıplara neden olmaktadır.Yangından korunma tedbirlerihiçbir zaman ikinci plana bırakılmamalıdır.Oysa gaz kaçaklarına karş geliştirilen gaz kesme özelliğie sahip alarm cihazı bulunsaydı 18 vatandaşımız şuan aramızda olabilirdi.” sözlerini kaydetti.
Elektrik tesisatlarına dikkat
Ülkemizde ve dünya genelinde çıkan yangınlarda elektrik tesisatlarının önemli rol oynadığını dile getiren Müdür Tunç, “Dünyada ve ülkede meydana gelen bina yangınlarının çıkış nedenleri arasında ilk sırada elektrik tesisatı ve elektrikli cihazlar yer almaktadır. Bu tesisatların yönetmeliklere uygun yapılması ve kontrollerinin süreklilik göstermesi gerekmektedir. Elektrik tesisatı ve sistemlerinin nasıl olması gerektiği ve ilgililerin yetki ve sorumlulukları, kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan binalarda her hangi bir şekilde çıkabiliecek yangının can ve mal kaybını en aza indirilmesi için alınacak tedbirlerin, eğitim ve denetimin usul ve esasları, binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelikte belirtilmektedir.” dedi.
Tedbir can kaybını önler
Ülkemizde yangınların rakamlar açısından fazla olmadığını dile getiren Tunç, yangınlarda gerekli tedbirlerin alınmaması ve bilinçli olunmamasından kaynaklı can kaybının çok olduğunu ifade ederek “Dünyada kayıtlara geçen yangın sayısı ülkemizdekinden daha fazladır, ama ölüm oranı ve zarar miktarı daha azdır. Çünkü yangın çıktığı zaman 2. tahliye çıkışları vardır, kullanıma uygundur ve insanlar yangından kaçabilir. Bir katta yangın anında kullanıma uygun iki kaçış varsa, kimse ölmez, fakat tek kaçış ve kullanılamayacak durumda olan 2. tahliye kaçışı varsa o zaman ölümler kaçınılmaz olur.
Binaların yangına karşı güvenlikli olması için yapı malzemelerinin kaçış yollarında, merdicenlerde ve yangın kapılarında, yangına karşı dayanıklı malzemelerden kullanılması gerekmektedir. Yangın merdiveninin bizleri yangından kurtarma amacı olduğu için hayatımızda önemli bir yeri vardır. Bu sebeple her hangi bir yapıda en az iki adet yangın çıkışı merdiveni bulundurulması gerekmektedir.” ifadelerini dile getirdi.
“Önemli olan yangından önce tedbir almaktır”
Yangınlarda kayıpların fazla olmasının nedenlerini ve önlemleri değerlendiren İtfaiye Müdürü Tunç, “Yangınlarda hasarın ve ölüm sayısının büyük olmasının sebebi, insanların eğitimli olmayışı ve yangın güvenlik önlemlerinin ikinci planda bırakılmasıdır. Eğitimle birlikte yaşam gğvenliği bilinci oluşur. Yurtlarda yangın sayısının azaltılması ve yangına neden olacak faktörlerin ortadan kaldırılması için kaçış yolları uygun olmalı, personel eğitilmeli, öğrenciler bilgilendirilmeli, periyodik olarak tatbikatlar yapılmalı ve yangın korunum sistemlerinin bakımı yapılarak sürekli çalışır durumda bulundurulmalıdırlar.” şeklinde konuştu.
Önler, kurtarır ve söndürür…
Yangınlarda alevlerin üzerine korkusuzca yürüyerek can ve mal kaybını önlemek için çalışan itfaiye ekiplerinin 3 görevi olduğunu dile getiren Tunç, “Doğal olmayan afetlerin en büyüğü olan yangınlarda itfaiye teşkilatlarının üç görevi vardır. Birincisi önleme faaliyetleri, ikincisi kurtarma görevi ve üçüncüsü yangını söndürme ve soğutma çalışmalarıdır. Önleme ve eğitim faaliyetleri kapsamında Babaeski Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak;
Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğin uygulanmalarının daha anlaşılabilir olması için ‘Yangın Yönetmelikleri’ adı altında İtfaiye Müdürlüğümüz tarafından tüm kurum ve kuruluşlara uygulamalı yangın tatbikatı yapılmaktadır.” dedi.
Yangından sonra alınan önlemler faydasız…
Yangınlar ile ilgili en önemli konulardan birisinin de önceden önlem almanın olduğunu büyük harfler ile dile getiren tecrübeli İtfaiye Müdürü Tunç, “Unutmayalım ki yangın çıktıktan sonra alınan önlemlerin hiçbir faydası yoktur. Asıl olan yangın çıkmadan önlemleri almaktır. Bu kapsamda diyorum ki;
Kanun ve Yönetmeliklere uyulması, oluşabilecek yangın ve her türlü kazalardaki zararları, asgari seviyeye düşürerek, can kayıplarının azaltarak sorumluluklarımızın yerine getirilmesini sağlamak. Ülkemizde ve ilçemizde ve tüm dünyada böylesi bir facianın tekrar yaşanmaması dileği ile tüm halkımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu ve yagınsız bir yaşam diliyor, saygılar sunuyorum.” sözlerini dile getirdi. Denetlemelerin devam ederek Babaeski’de yaşanabilecek olası bir facianın önüne geçileceği bildirildi.