Kırklareli’nin Kofçaz ilçesinde 20 dekarlık alanda 10 bin adet fidan ile sulu tarım koşullarında Aronya yetiştiriciliğine başlandı. Kofçaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik personelinin gözetiminde gerçekleştirilen Aronya ile ilgili olarak açıklama yapan Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, “Aronya, yüzyıllar boyu Amerika ve birçok ülke tarafından tıbbi ilaç olarak kullanılmış ve bu alanda kullanılması desteklenmiştir. İnsan vücudundaki zararlı antioksidanlara karşı savaş vermesi ve antioksidan açısından da yoğun bir meyve olduğundan her zaman aranan ve ihtiyaç duyulan bir meyvedir. “ dedi.
Aronya ile ilgili olarak açıklama yapan Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, “Covid-19 ile mücadelenin devam ettiği bu günlerde “Süper meyve” olarak bilinen aronyanın (aronia), bağışıklığı artırma ve enfeksiyonların tedavisini hızlandırma özelliğinden dolayı birçok ülkede koronavirüs tedavisinin yanında takviye olarak kullanılmaktadır.
Aronya düzenli kullanıldığı takdirde kolesterol ve kan şekerini normalleştirir, ateroskleroz, diyabet, kalp krizi ve inme riskini azaltır, kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini rahatlatır.
Ülkemiz Aronya üretiminde Kırklareli İlimiz 800 dekar alanda 120 ton aranyo üretimi ile Türkiye’ de 1. sırada yer almaktadır. Üreticilerimize alternarif bir geçim kaynağı sunan aranyo süper meyvesi yetiştiriciliği arttırılması Bakanlığımız tarafından hedeflenmektedir.
Bu kapsamda Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticimizin Su Kullanım Etüt Raporu talebine istinaden gerekli rapor düzenlenmiş ve üreticimiz Kofçaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik personelinin gözetiminde 20 dekarlık alanda 10.000 adet fidan ile sulu tarım koşullarında Aronya yetiştiriciliğine başlamıştır. “ dedi.