Ana Sayfa Gündem, Sağlık 5 Mayıs 2023 1671 Görüntüleme

Ebelik dünya tarihinde en eski mesleklerden biri

Ebeleri onurlandırma için kutlanan 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü dolayısıyla Lüleburgaz Devlet Hastanesinde bir program organize edildi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen program hakkında;

‘’Bugün dünya ebeler günü vesilesiyle Lüleburgaz Devlet Hastanesinde bir araya geldik.

M.Ö 5000 yıllarına ait olduğu kabul edilen resimlerde doğum yapan kadınlara yardım eden ebeler görülmüştür.

Ebelik için dünya tarihinin en eski mesleklerinden biri denebilir.

Öz Türkçe kökenli bir kelime olan ebe, 1070 yılında en eski ve muteber Türkçe sözlük olan Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügat-it Türk isimli eserinde anne anlamında kendisini gösterir. Ebe kelimesi köken/ çağrışım olarak bebe, bebek kelimelerinden türemiştir.  Dolayısıyla doğrudan bugünkü kullanımı olan anlamına sahip olan ebe kelimesi öncesinde Türkçe’de anne ve oradan hareketle büyükanne, saygı değer kadın gibi anlamlara sahiptir. Meninski’nin 1680 tarihli Thesaurus isimli eserinde ise ebe kelimesi, bugün daha yaygın olan “Doğum yaptıran kişi” anlamına gelir.

Bugün, profesyonel bir sağlık uzmanlığı anlamına gelen ebelik, 4 yıllık teorik ve pratik eğitimin verilerek lisans derecesinde mezun veren bir meslek koludur. Yıllarca usta-çırak şeklinde ilerleyen bir mesleğin bugün akademik eğitim birikimine sahip bir meslek dalı haline gelmiş olması, sevindirici ve güven vericidir.

5 Mayıs gününün Ebeleri onurlandırmak için özel bir gün olarak kutlanması fikri ilk defa 1987 yılında Hollanda’da Uluslararası Ebeler Konfederasyonunun düzenlediği konferansta ortaya çıktı. Bu fikirden yola çıkılarak Ebeler Günü ilk kez 5 Mayıs 1991 kutlandı ve o zamandan beri her yıl  5 Mayısta Dünya Ebeler Günü olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizde; “Ebeler Haftası” 21-28 Nisan tarihleri arasında kutlanmaktadır.

En eski meslek grubundan olan ebelik, bireyin sağlıklı olmasını sağlayarak aile ve toplumun oluşmasında mihenk taşı olarak kabul edilebilir.

“Bir bebeğin dünyaya gelmesine yardımcı olması, annelerin acısını dindirmeleri, toplum nezdinde ebeleri özel kılar. Mesleklerinin kutsallığına inanarak, gece gündüz demeden, halka büyük bir özveri, sabır, gayret ve sevgiyle hizmet eden ebelerimizin Ebeler Günü’nü kutlar; insan sağlığına verdikleri katkılarından dolayı şükranlarımızı sunarız’’ dedi.

Haber: Erhan Ertürk

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com