Ana Sayfa Gündem 27 Temmuz 2017 1456 Görüntüleme

“LİSANSLI DEPOCULUKLA ÜRETİCİ DE TÜCCAR DA KAZANACAK”

Haber:Hicran SÜNGÜ

Toprak Mahsulleri Ofisi Kırklareli Ajans  Şube Müdürü Mustafa Osmancık, Babaeski Ajans Müdürlüğünü ziyaret ederek il genelindeki buğday alımları ve lisanslı   depoculuk hakkında bilgiler verdi.

TMO Kırklareli Şube Müdürlüğü olarak Kırklareli Merkez, Babaeski, Lüleburgaz, Pınarhisar, Ahmetbey, Kofçaz, Vize ve Saray olmak üzere 8 ayrı noktada ürün alımları yaparak üreticilerine hizmet verdiklerini dile getiren Osmancık;

“Toprak Mahsulleri Ofisi Kırklareli Şube Müdürlüğü olarak 2017 Yılı Hububat Alım Kampanyası alım randevuları 21.06.2017 tarihinde açılarak Kırklareli Merkez, Babaeski, Lüleburgaz ve Saray Ajans Amirliklerinde 29.06.2017 tarihinde, Pınarhisar ve Ahmetbey işyerlerinde 03.07.2017 tarihinde Vize ve Kofçaz işyerlerinde ise 10.07.2017 tarihinde Taahhütnameli alımlara başlanılmıştır” diye konuştu.

Mustafa Osmancık açıklamasının devamında şunlara yer verdi; “Taahhütnameli alımlar 12.07.2017 tarihine kadar devam etmiş 12.07.2017 tarihinde alım fiyatının açıklanmasıyla birlikte 13.07.2017 tarih itibariyle peşin alımlara başlanılmıştır. Kırklareli il genelinde Toplam olarak üreticiler tarafından 263 bin ton alım randevusu alınmış, 25.07.2017 tarih itibariyle Taahhütnameli ve peşin olarak 133 bin 798 ton buğday alımı gerçekleştirilmiştir. Halen 130 bin ton bekleyen randevu bulunmaktadır.

Toprak Mahsulleri Ofisi Babaeski Ajans Amirliği olarak alım başlangıcından bugüne kadar 50 bin ton randevu alınmış, 25.07.2017 tarihi itibariyle 26 bin 700 ton alım gerçekleştirilmiş halen 24 bin 400 ton bekleyen randevu bulunmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak yoğun bir şekilde alımlara devam edilmekte olup;üretici mağduriyeti yaşanmamak için gerekli tüm tedbirler alınmakta ve günlük verilen randevular aynı gün içerisinde teslim alınmaktadır.

TMO; lisanslı depoculuk sistemine işlerlik kazandırmak ve sektöre öncülük etmek amacıyla 2010 yılında TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi (TMO-TOBB LİDAŞ) kurarak başladığı çalışmalara hız kesmeden devam etmektedir. Bu amaçla 2016 yılında lisanslı depo şirketlerine ürün teslim eden üreticilerden elektronik ürün senedi (ELÜS) yoluyla alım yapmış, uzun süreli kiralama garantisi kapsamında ülke genelinde yaklaşık 50 noktada 3 milyon ton kapasitede depo yapımı için çalışma başlatmıştır. Bu depolar inşallah 2018 yılında üreticilerimizin istifadesine sunulacaktır.

Kurumumuzun depolama hamlesi kapsamında Kırklareli Şube Müdürlüğü hinterlandına da Kırklareli-Vize arasına (Pınarhisar bölgesine) 50 bin ton, Babaeski’ye 100 bin ton, Beyazköy bölgesine 70 bin ton olmak üzere toplam 220 bin ton kapasitede lisanslı depo yapılacaktır.

Lisanslı depoculuk sisteminin üreticilere sağladığı avantajlar;

Ürün teslimlerinde % 2 stopaj kesintisinden muaf olması,

Ürün teslimlerinde % 2 SGK prim kesintisinden muaf olması,

Damga vergisinden muaf olması,

Elektronik Ürün Senetleri aracılığı ile anlaşmalı bankalardan kredi kullanabilmesi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin % 75’ine kadar kredi kullanabilmesi ve faizin % 50’sinin devlet tarafından karşılanması,

Depo kirasının 3 TL/Ton/Ay’ının devlet tarafından karşılanması,

Ürünlerin 24 ay boyunca aynı miktar ve kalitede muhafaza edebilmesi,

Lisanslı Depoculuk sisteminin tüccar ve sanayicilere sağladığı avantajlar;

Lisanslı depoculuk sistemi üzerinden yapılan alım satım işlemlerinden doğan kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden muaftır.

Ürün alım satım işlemlerinde oluşan KDV ve damga vergisinden muaftır.

Ürünü teminat göstererek anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

Depo yatırımı, depolama ve muhafaza giderleri azalacaktır.

Sonuç olarak; üretici, tüccar ve sanayiciler için kârlı bir sistem olan lisanslı depoculuk tarım sektörü için önemli bir yatırım olup ülkemiz ekonomisi için büyük bir kazanç olacaktır.

Lüleburgaz Tarım Ürünleri, Edirne Tarım Ürünleri ve Tekirdağ Trakya Evren Tarım Ürünleri lisanslı depoculuk hizmeti vermektedir. Üreticilerimizin bu lisanslı depolara ürünlerini teslim etmek istemeleri durumunda;

Randevu alma ve sıra bekleme zorunluluğu bulunmamakta,

Hinterland sınırlaması bulunmamakta,

Ürünlerin bedelini günlük olarak almakta,

Ürün teslimlerinde % 2 stopaj kesintisinden muaf olmakta

Ürün teslimlerinde % 2 SGK prim kesintisinden muaf olmakta,

Damga vergisinden muaf olmakta,

Elektronik Ürün Senetleri aracılığı ile anlaşmalı bankalardan kredi kullanabilmekte.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin % 75’ine kadar kredi kullanabilmesi ve faizin % 50’sinin devlet tarafından karşılanmakta,

Depo kirasının 3 TL/Ton/Ay’ının devlet tarafından karşılanmakta,

Ürünlerin 24 ay boyunca aynı miktar ve kalitede muhafaza edebilmektedirler.

Üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için lisanslı depolara ürünlerini teslim etmeleri faydalı olacaktır.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com