Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 27 Mayıs 2023 953 Görüntüleme

MISIR HASTALIK VE ZARARLILARI KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan tahıl bitkisidir. Dünya üzerinde, gelişmiş ülkelerde ki çiftçi aileleri başta olmak üzere mısır ekimi yapmaktadır. Verim bakımından da tahıllar içinde en çok verim alınan bitki durumundadır.

Dünya mısır üretiminin %63,5′ lık kısmı sadece üç ülke tarafından yapılmaktadır. Bunlar ABD (%31,6), Çin (%22,4), Brezilya (%9,5)’ lik üretim paylarına sahiptirler. Şu an dünyanın en büyük mısır ihracatçısı konumunda olan ABD’ dir.

Türkiye’ de mısır ise 7.580.000 da alandan, 8.500.000 ton üretimi yapılmaktadır. Türkiye tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin içindeki payı geçen seneye göre %11′ den %12,1 civarına çıkmıştır. Bu bir yıl önceki üretime göre %25′ lik bir artışa denk gelmektedir.

Türkiye’ de mısır üretimi sulama imkanı olan ve sulama projelerine dahil olan illerde daha fazla yapılmaktadır. Türkiye mısır üretiminin yaklaşık %43′ ünü üç il yapmaktadır. Bu iller Konya (%18,7), Şanlıurfa (%12.1), Adana (%12) şeklinde sıralanmaktadır. Bu sıralama sulama ve piyasa durumuna göre değişmektedir.

Kırklareli ilimizde ise durum, son üç yılda özellikle yapılan baraj ve benzeri yerlerin yapılmasıyla, sulanan arazilerin sayısı arttığından dolayı üretim miktarı yükselmiştir. 2020 yılında mısır üretimi 20.398 ton iken, 2021 yılında üretim 42.305 tona yükselip %107’lik bir artık göstermiştir. 2022 yılında ise 44.000 da alandan 47.500 tonluk bir mısır üretimi yapılarak, üretimde ve verimde artışlar devam etmiştir.

Yem ve biyoyakıt başta olmak üzere çok geniş kullanım alanına sahiptir. Mısır kullanım ihtiyacı, üretiminden daha hızlı yükselmektedir. Küresel ve ulusal düzeydeki piyasa faktörleri mısırın yıldan yıla önemini arttırmaktadır. Bu önem son yıllarda çıkan savaşlar neticesinde de kendini belli etmektedir.

Bu saydığımız özellikleri düşününce yapacağımız üretimde en önemli faktör sudur. Su doğru kullanıldığında verimi arttıracak ve suyun sürdürülebilirliği sağlayacaktır. Verimin artışına engel olan, hastalık ve zararlı mücadelesi ise doğru yapılmalıdır. Yapılacak mücadele için bilgilendirme toplantılarının düzenli olarak yapılaması ve arazinin durumunun değerlendirilmesi gerekir.

Kırklareli’nde bundan dolayı “Mısır Hastalık ve Zararlıları” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca, özellikle “Batı Mısır Kök Kurdu” üzerinde duruldu.

Batı mısır kök kurdunun erginleri, yüksek uçma kapasitesine ve üreme gücüne sahiptir. Kök uçlarına zarar vererek, uçlarda kahverengi yaralanmalara yol açar. Bazı tarlalarda kök boğumları budanmış gibi görünür. Zarar görmüş kökler yeterince su ve besin elementi alamazlar. Bu hasatta ciddi ürün kayıplarına sebep olur. Zarar gören köklerin, mantari hastalıklara karşı hassasiyeti artar. İlerleyen dönemlerde, koçan püsküllerinde aşırı zarara, zayıf tozlaşmaya ve koçanda tane sayısında azalmaya neden olur. Bu gibi belirtiler ve olumsuzluklara yol açan zararlıya dikkat edilmesi gerekir.

Toplantının devamında üreticilerimizin karşılaşabileceği diğer olumsuzluklara da değinilip, yaşanabilecek bu durumlara karşı nasıl bir mücadele verilmesi konusunda oldukça yararlı oldu.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy konuşmasında “Dünya’ da ve Türkiye’ de mısır üretiminin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Türkiye olarak üretimde, kendine yeten ülkeler arasına ismimizi yazdırmaktayız. Çünkü ‘Toprak ve tohum biterse, geleceğimiz biter’ anlayışıyla planlamayı kırsaldan yapmaya, kalkınmayı ise tarımdan başlatmak zorunda olduğumuzu biliyoruz.

Kırklareli’nde de ortaya konulan veriler ışığında, üretimin her geçen yıl arttığını görmekteyiz. Mısır üretiminde en önemli konu sudur. Yeter ki su olsun, Türkiye 250 milyon insanı besleyecek üretim kapasitesine sahiptir. Bunu her zaman altını çizerek söylüyorum.

Günümüzde toplum, tarımı, hep bir problem gibi düşünüyor ama aslında tarım bir çözüm yolu olarak görülmelidir. Bu çözüme ise her problem karşında fikir üretebilen mühendislerin, hayalleri gerçeğe dönüştürme yeteneğiyle ulaşabileceğiz.

Hastalık ve zararlı konusuna gelecek olursak; üreticimizin emeğinin tarlada kalmaması için, bu gibi durumlarla karşılaşınca en uygun uygulama yapılması için, bu toplantının yapılması benim açımdan çok önemliydi. Toplantı sonucunda olumsuz durumlarla nasıl mücadele yapılacağı, ürettiğimizin insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden, verim kaybının nasıl önlenebileceği anlaşılacaktır.” dedi. (Haber Merkezi)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Gazilerle bir araya geldiler

Gazilerle bir araya geldiler

Tema Tasarım | Osgaka.com