Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Radyoloji Teknisyenlerinden Ömer Kostak, 17. Ulusal Radyoteknoloji Kongresi ve Eğitim Seminerleri toplantısında “Abdomen Bilgisayarlı Tomografilerinde Oral Kontrast Madde İçme Süresinin Kalın Bağırsak Kontrast Dolumuna Etkisi” konulu sözlü sunum yaptı.
Radyoloji Teknisyeni Ömer Kostak, Radyoloji Uzmanları Uzm. Dr. Atakan Küskün, Uzm. Dr. Halis Harun Öztürk, Uzm. Dr. Lale Tuna, Cerrahi Onkoloji Uzm. Dr. Aytaç Biricik ve Gastro-Cerrahisi Uzmanı Dr. Cemalettin Kaan Mansıroğlu ile birlikte yaptıkları çalışmanın amacı, yöntemi ve bulgularını ise; “Bağırsakların kontrast dolumu için ülkemizde de en sık kullanılan yöntemlerden biri 50cc iyotlu kontrast maddenin 1,5 litre suya karıştırılıp 1-2 saatte içirilmesidir. Hastanemizde iki hekimimizin talebiyle, hastalarına aynı şartlarda kontrast madde 6 saatte içirilmektedir. Yapılan bu çalışmanın amacı “bu iki yöntemin bağırsaklarda en çok malignitenin saptandığı kalın bağırsağın kontrast dolumu üzerine etkilerini saptamaktır.”
Yaş ortalaması 56,9 olan 7’şer erkek 20’şer kadın hastanın oluşturduğu kontrol ve çalışma grubu üzerinde uygulanan araştırma sonucunda; İçme süresi arttığında kontrastı rektuma ulaşan hastaların oranının %14,8’den %77,8’e çıktığı görülmüş olup sadece çalışma grubunda kontrast maddenin azımsanmayacak oranda hastada ince bağırsaklardan boşalmaya başladığı saptanmıştır. Kalın bağırsak patolojilerinin ve malignitesinin düşünüldüğü hastalarda 4 saatin üzerindeki kontrast içme sürelerinin kullanılabileceğini ancak rutin vakalarda geleneksel 1-2 saatlik sürenin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde özetledi. (Haber Merkezi)