Ana Sayfa Gündem 7 Kasım 2017 1187 Görüntüleme

“KENDİNİZE SON BİR İYİLİK YAPIN ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN!”

3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Organ Bağışı Haftası” sebebiyle Babaeski Devlet Hastanesinde etkinlik düzenlendi.

Haber:Hicran SÜNGÜ

Yapılan etkinlik çerçevesinde 3 Kasım Cuma günü, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Nuran MAYTAP tarafından bilinçlendirme standı açılarak broşürlerle bilgilendirme yapıldı. Bağış yapmak isteyen kişilerin, Türkiye Organ ve Doku Bağış Sistemi’ne giriş işlemleri gerçekleştirildi.

Organ Bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla yapılan etkinlik sonrası konuşan Babaeski Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Ayhan Tosunoğlu, Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliğine vurgu yaparak “son dönem organ yetersizliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır.Bu sebeple organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır.” Sözlerini dile getirdi.

Organ Nakli ile merak edilenlere cevap veren Tosunoğlu şunları aktardı;

1-ORGAN NAKLİ NEDİR?

Görev yapamayacak kadar hasta bir organın,  yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemine Organ Nakli ( Organ Transplantasyonu ) denir.

2-HANGİ ORGANLARIN NAKLİ YAPILABİLİR?

Canlıdan- Canlıya : Karaciğer, Akciğer ve Böbrek gibi organlar, canlı vericiden (donör) alınıp, nakli  gerçekleştirilebilir.

Ölüden-Canlıya : Beyin ölümü gerçekleşen (kadavra)kişiden; Böbrek,Karaciğer,Kalp,Pankreas,Akciğer,Kemik ve kemik iliği, İnce Bağırsak,Kalp Kapağı,Kornea,Tendon,Deri,Kol ve Bacaklar gibi organ ve dokuların nakli yapılabilir.

3-HER ÖLÜMDEN SONRA ORGANLAR ALINABİLİRMİ?

Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş ise bağış kartı olsa bile organları alınamaz. Sadece yoğun bakım birimlerinde, yaşam destek ünitesine bağlı beyin ölümü gerçekleşen kişinin,  ailesinden izin alınarak organları alınabilir.

4-BEYİN ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

BEYİN ÖLÜMÜ;

Solunum cihazına bağlıdır. Hastanın kendisi solunum yapamaz.

Bu vakalar tıbben ölüdür.

Hayata dönmesi mümkün değildir.

BİTKİSEL HAYAT    

Hastanın solunumu devam eder.

Bu hastalar aylarca,yıllarca yaşayabilirler,

Bazı durumlarda iyileşme şansları vardır.

5-BEYİN ÖLÜMÜNE KİMLER KARAR VERİR ?

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı ve Nöroloji(Asabiye) veya Beyin Cerrahi Uzmanı olan iki kişilik bir hekim gurubu beyin ölümü kararını verir.

6-ÖLEN KİŞİNİN ORGANLARININ ALINABİLMESİ İÇİN AİLEDEN İZİN ALINMASI GEREKLİMİ?

2238 SAYILI “ORGAN VE DOKU ALINMASI, SAKLANMASI, AŞILANMASI  VE NAKLİ HAKKINDAKİ KANUN” a göre ;

Madde 14 – Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi,teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları,ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü,sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.

 

7-ORGAN BAĞIŞI DİNİ AÇIDAN UYGUN MUDUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur.

” KİM BİR KİMSEYE HAYAT VERİRSE, O SANKİ BÜTÜN İNSANLARA HAYAT VERMİŞÇESİNE SEVAP KAZANIR ” (Maide Suresi, Ayet 32)
8-ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Kişi hayatta iken serbest iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi işlemine organ bağışı denir.

9- KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?   

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

İleri yaş.

Süregelen sağlık sorunları.

Alkol ve sigara alışkanlığı.

Organ bağışına engel değildir.

10-KADAVRANIN GÖRÜNÜŞÜ VE VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ BOZULUR MU?

Organ alımı ameliyathane koşullarında, uzman bir hekim ekibi tarafından gerçekleştirilir. Sıradan bir ameliyattan görünüm olarak farklı değildir. İlgili organ alıcıya nakledilene kadar saklanır. Organ alındıktan sonra kadavranın yani insan cesedinin bakımı uygun ve saygın bir şekilde yapılır. Cesedin vücut bütünlüğü korunur.

11-ÇIKARILAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİYOR?

Dağıtım işlemi ULUSAL KOORDİNASYON SİSTEMİ tarafından yürütülür. Öncelikle doku ve kan grubu uyumuna göre tıbbi aciliyet göz önünde bulundurulur. Zengin-fakir, cins, dil-din-ırk farkı gözetmeksizin tüm ülkedeki acil vakalar taranır. Yapılan işlemler kayıt altına alınıp, belgelenir.

12-HAYATTA İKEN ORGANLARINI BAĞIŞLAYAN BİR KİŞİ DAHA SONRA BUNDAN VAZGEÇEBİLİR Mİ?
Evet vazgeçebilir. Organ Bağış Birimine, Organ bağışından vazgeçtiğinizi bildiren bir dilekçe verilmesi veya Bu kararın yakınlara söylenmesi yeterli. Çünkü günü geldiğinde bağış, iznini verecek kişiler yakınlarımızdır. Bugün ülkemizdeki uygulamaya göre bağış kartınız olsa bile yakınlarınız izin vermedikçe organlarınız alınamaz.
13-ORGAN NAKLİ İYİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ MİDİR?
Nakil, kronik organ yetmezliği olan hastalara yapılır. Organ bulunamadığında bu hastalar için tek sonuç ölümdür. Nakil yapıldığında hastalar sağlıklı bir konuma gelir.

Ülkemizde yaklaşık 60 bin diyaliz hastası vardır. Ne yazık ki çoğu 20-40 yaş arası genç hastalardır.

Yaşamlarını haftada 3-4 gün makinelere bağlanarak sürdürebilmekteler.

Bu kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, kişiyi hayattan koparmaktadır.

Ayrıca en iyi diyaliz koşullarında bile ortalama yaşam süresi 15 yıldır.

Başarılı nakil ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri uzamaktadır.

Kalp ve karaciğer hastaları için ise aranılan organ bulunamazsa kısa sürede yaşamları sona ermektedir.

14- ORGAN NAKLİNDE BAŞARI ORANI NEDİR?

Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılıyor. Karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakillerinde başarı oranları yüzde 90’ın üzerinde.
Organ bekleyen hastalara umut olmak için, sizlerde kendinize son bir iyilik yapın. Organlarınızı bağışlayın.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com