Ana Sayfa Gündem 18 Kasım 2017 1606 Görüntüleme

Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası (13-19 Kasım 2017)

Babaeski İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Azatçam yaptığı yazılı açıklamada 13-19 Kasım’ın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası,18 Kasım’ın ise Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Haber: Hicran SÜNGÜ

“Her derde deva” inancıyla bilinçsizce ve aşırı kullanılan antibiyotikler nedeniyle mikroorganizmaların direnç geliştirdiğini vurgulayan Azatçam, bu direnç nedeniyle bazı enfeksiyonların tedavi edilemez noktaya geldiğini ifade etti.

Azatçam, antibiyotiklerin soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında değil sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğuna işaret etti.

İlçe Sağlık Müdürü Dr Hakan Azatçam; “Antibiyotikler ateş düşürücü ilaçlar değildir, başımız ağrıdığında, burnumuz aktığında kullanılacak ilaçlar değildir. Nezle ilaçları hiç değildir. Antibiyotikler çağdaş gelişmiş ülkelerde doktor reçetesi ile verilirler. Antibiyotik kullanımına sadece doktor karar verir. Bu sayede ancak direnç oranlarımızı yıllar içinde azaltabiliriz.

Bugün gittikçe artan antibiyotik direnci dünyada ve ülkemizde insanlığı tehdit eden, ciddi bir sorun haline gelmiştir. Dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalık ve ölüm oranlarının artmasına ve hastanedeki yatış sürelerinin uzamasına neden olmaktadır. Bu sorunu bu kadar ciddi kılan bir durum da; mikroorganizmaların çok hızlı direnç geliştirmesine karşın dirençli enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek yeni antibiyotiklerin artık geliştirilememesidir. Günümüzde artık mevcut antibiyotiklerin tümüne dirençli bakterilerle gelişen, hiç tedavi şansı olmayan enfeksiyonlar gözlenebilmektedir.

Özellikle hekimlerin doğru tanı sonrası uygun antibiyotiği uygun süre ve dozda, en uygun yoldan, kültür ve antibiyogram test sonuçlarına göre reçetelemesi ve halkın ise hekimlere antibiyotik reçetelenmesi konusunda baskı yapmaması konularına öncelik verilmelidir.

El hijyeni gibi standart önlemleri içeren gerekli bütün enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasının sağlanması, aşı ile önlenebilen hastalıklarda etkili bağışıklama programlarının yürütülmesi de önem arz etmektedir.

Nezle ya da grip gibi virüslere bağlı enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı ve gereksiz antibiyotik kullanımıyla istenmeyen yan etkilerin görülebileceği unutulmamalıdır.

 

Önemli mesajlar:

Gereksiz yere ve uygunsuz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur.  Bu durumda antibiyotikler gerçekten gerek olduğunda işe yaramayabilir. Bu nedenle, antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır.

Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır.

Antibiyotikler ağrı kesici, ateş düşürücü değildir ve her hastalığı tedavi edemez.

Antibiyotikler, soğuk algınlığı ve grip gibi viral etkenlerin neden olduğu enfeksiyonlarda etkili değildir, sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi edebilir.

Eczacılarımız, reçetesiz antibiyotik talep eden hastalara, antibiyotiklerin mutlaka reçete ile kullanılması gerektiği konusunda bilgi vermeli ve hekime yönlendirmelidir.’’

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com