Havaların ısınması ve nem oranlarının artmasıyla birlikte görülebilecek kene ısırmalarına karşı vatandaşları uyaran Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş DERDİYOK, kene ısırığının ağrısız olduğu için vatandaşın fark ettiğinde birkaç gün geçmiş olabileceğini ifade ederek; “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA); kenenin üzerinde taşıdığı parazitleri iğnesi ya da ısırdığı yerdeki durum nedeniyle vücuda aktarmasıdır. Genellikle nemli ortamlarda, çayırlı alanlarda, kırsallarda kene ısırmaları görülebilir. Kene ısırmaları ağrısızdır. Ağrısız olduğu için bireyler kene ısırmasını fark etmezler. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır. Aksi halde zaman kaybına sebebiyet vermeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.”
Kene ısırığını fark ettiklerinde ise üzerinden birkaç gün geçmiş olabilir. Bu tehlikeli bir durumdur. Keneyi tespit ettiklerinde keneyi kendilerinin çıkarmaması gerekiyor. Çünkü iğnesi içinde kaldığında orada ciddi bir reaksiyonla beraber ciddi alerjik reaksiyonlara kadar ilerleyen bir duruma neden olabilir. Keneyi biz acil servislerde, elimizdeki özel aletlerle, yöntemle çıkarıyoruz ve gerekli gördüğümüz durumlarda bunları incelemeye gönderiyoruz. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır. Aksi halde zaman kaybına sebebiyet vermeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Ancak hastalar Kan sayımında trombositlerinde bir düşüş olup olmadığına bakarak polikliniklerimize yönlendirerek tedavilerini düzenliyoruz. Devem eden takipte trombositlerinde düşüklük tespit edilen hastalarıntedavi altına alınıp yatış yapılması gerekebiliyor. Burada uzmanlarımız devreye giriyor. Gerekli durumlarda hastanın izole edilerek servislere yatırılması gerekiyor ve uzun bir takip süreci var. Bu açıdan toplumumuzun bu konuda bilinçli olmasını, kırsal bir alana gittiklerinde vücutlarını kontrol etmelerini öneriyorum. Tespit ettiklerinde panik yapmadan, tahriş etmeden, dokunmadan acil servise gelerek tedaviye başlamalarını öneriyoruz” dedi.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çağdaş DERDİYOK her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne neden olmayabileceğini, vatandaşın panik yapmadan acil servislere başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
Vatandaşlar panik yapmadan acil servislere başvurmalı
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Haberler
-
Ekipler Hızla Çalışıyor
-
“Kutsal Bir Göreve Sahip Olan Öğretmenlerimiz, Eğitim Camiamızın En Kıymetli Mensuplarıdır”
-
“Öğretmenlerimiz Baş Tacımızdır”
-
Kırklareli TSO, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Kırklareli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün “Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı”na Ev Sahipliği Yaptı
-
GÜVENLİK ÖNCELİĞİMİZ
-
Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık ile Meclis Başkan Yardımcısı Jülide Başkur, Ünlü Şefleri Ağırladı
-
Kırklareli Defterdarı Doğan Adıgüzel, Kırklareli TSO’ya İadeiziyaret Gerçekleştirdi
-
Zorunluluk 1 Aralık’ta Başlıyor!
-
Kırklareli Valisi Uğur Turan, Kore Günü Etkinliklerine Katıldı
-
Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Şinasi Kazancıoğlu’nu Ağırladı
-
EK SÜRE VERİLDİ
-
AĞAÇLARIN SAĞLIĞI VE GÜVENLİK İÇİN TİTİZ ÇALIŞMA