Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan; ‘’Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticiden ürünleri almayarak çiftleri mağdur etmektedir. TMO’nun randevu sistemi çiftçiler için büyük bir sorun yaratmaktadır. TMO’nun tahıl alımını geciktirmesi sebebiyle zarara uğrayan ve aracılara, tüccarlara mecbur bırakılarak TMO’nun belirlediği fiyatın altında ürünlerini satmak zorunda kalan çiftçilerin maddi kayıplarını giderme konusu ile ilgili olarak Bakan İbrahim Yumaklı’ya soru önergemizi ilettik’’ dedi.
Milletvekili Özkan soru önergesinde;
‘’Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticiden ürünleri almayarak çiftleri mağdur etmektedir. TMO çiftçilerden ürünlerini almak için randevu sistemi uyguluyor. Ancak, birçok çiftçi randevu almakta zorlanıyor. TMO’nun randevu sistemi çok yavaş ve yetersiz, çiftçiler randevu almak için uzun süre beklemek zorunda kalıyor ve tüm ürünleri için randevu alamıyorlar.
TMO’nun randevu sistemi çiftçiler için büyük bir sorun yaratmaktadır. Çiftçiler, TMO’dan randevu almakta zorlandıkları için ürünlerini zamanında satamıyor ve bu da gelirlerini olumsuz etkilemektedir. Randevu oluşturamayan çiftçiler ürünlerini düşük fiyattan ve zararına tüccarlara satmak zorunda bırakılmaktadır.
TMO’nun randevu sisteminin çiftçiler için daha kolay ve erişilebilir hale getirilmesi gerekmektedir. TMO’nun randevu sistemi, daha hızlı ve daha verimli hale getirilmelidir. Çiftçilerin aracıların ve komisyoncuların insafına bırakılarak sürekli zarar etmeleri engellenmelidir.
TMO’nun randevu sisteminin çiftçiler için daha kolay ve daha erişilebilir hale getirilmesi, çiftçilerin gelirlerini artıracak ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır. Girdi maliyetlerinin (mazot, gübre, ilaç, enerji) yükselmesi ve çiftçilerin sürekli zarar etmeleri, üretim faaliyetlerini sürdürememelerine yol açmaktadır. Bu durum gıda fiyatlarının doğrudan artmasına neden olur. Bu soruna bir çözüm bulunmalıdır.
Bu bağlamda;
TMO, çiftçilerden ürünlerini neden randevu sistemiyle alıyor? Randevu sistemi, çiftçiler için ne gibi zorluklar yaratıyor?
Bakanlığınız, randevu sisteminin yarattığı zorlukların çözümü için ne gibi adımlar atıyor?
TMO, çiftçilerden ürünlerini daha adil ve şeffaf bir şekilde nasıl alabilir?
TMO’nun tahıl alımını geciktirmesi sebebiyle zarara uğrayan ve aracılara, tüccarlara mecbur bırakılarak TMO’nun belirlediği fiyatın altında ürünlerini satmak zorunda kalan çiftçilerin maddi kayıplarını giderme konusunda bakanlık olarak bir inceleme neden yapılmıyor?
Girdi maliyetlerindeki artışın tarım üretimini etkilemesi ve üretimin azalmasının sonucu olarak gıda fiyatlarında yaşanabilecek artışları önlemek amacıyla bakanlık olarak hangi tedbirleri aldınız?’’ diye sorularını yöneltti.
Haber: Erhan Ertürk