Ana Sayfa Gündem, Politika, Siyaset 23 Eylül 2023 733 Görüntüleme

‘’202 Yıllık Acı Mora Katliamı’’

1821 yılında Mora Yarımadasında  Rumlar tarafından katledilen binlerce Türk, Babaeski’de düzenlenen anma etkinliğiyle anıldı.

Haber: Erhan Ertürk

40.000 Mora Türkünün Katledilişinin 202.Yılı sebebiyle Balkan Rumeli Federasyonu, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu ve Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneğinin ortaklaşa organize ettiği anma paneli Babaeski Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele; Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Vekili Macit Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zürfeddin Hacıoğlu, Ergene Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Com, CHP Babaeski Belediye Başkan Aday Adayı Hakan İnanç ve eşi Belma İnanç, Babaeski Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sercan Saip Çakıcı, Cem Vakfı Babaeski Şube Başkanı Hüseyin Yeşilbaş, mahalle muhtarları katıldılar.

Program Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Gülsüm Kaynaklar gerçekleştirdi.

Kaynaklar; ‘’Değerli Federasyon, Konfederasyon ve dernek yöneticilerimiz, saygı değer misafirlerimiz ve sevgili üyelerimiz,

1821 yılında Mora Yarımadasında tek bir Müslüman kalmayana dek 40.000 Mora Türkünün katledilmesi, kalanların ise sürülmesi tarihin gördüğü en büyük katliamlardan biridir.

Her ne kadar unutturulmaya çalışılsa da derneğimize ve üst kuruluşumuz olan Federasyonumuzla birlikte unutmadığımızı ve unutmayacağımızı ifade edebilmek için geleneksel hale getirdiğimiz anma panelimize hoş geldiniz. Panelimize başlamadan önce bize katkı sunan Sayın Cevat Sedes( Macit Mutlu) hocama, Halk Eğitimi Merkezi Salonunun kullanılması için izin veren ilgili kurumlara, özellikle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi idarecilerine, katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum’’ sözlerini dile getirdi.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zürfeddin Hacıoğlu, salondaki katılımcılara konuşmasını gerçekleştirdi.

Program panel bölümüyle devam etti. Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Vekili Macit Mutlu, Mora Katliamı hakkında sunumunu gerçekleştirdi. Program panelden sonra soru cevap bölümüyle sonlandı.

‘’Bu katliamlar canlı bir Türk kalmayınca dek devam etmiştir’’

Mora Katliamı hakkında Edirne Balkan Türkleri Federasyonunun basın açıklamasında;

‘’1821 öncesi şu anki Yunanistan toprakları içinde bulunan Mora Yarımadasında 80.000 den fazla Türk bulunmaktaydı. Ancak Osmanlı Devletine karşı bağımsızlık amacıyla 1814 yılında kurdukları Philiki Eterya örgütü çok büyük katliamlar yaparak 1829 a kadar Mora da hiç Türk bırakmamıştır. Farklı etnik gruplardan insanların dostça yaşadığı topraklar kan gölüne döndürülmüştür.

Philiki Eterya örgütü ilk önce Mayıs 1821 de Atina şehrinde 2000 Türk’ü katletmiş, daha sonra 19.Ağustos. 1821 de Nevarin şehrinde 3000 Türkü katletmiş. “Türklere ölüm” sloganlarıyla 23.Eylül.1821 Mora yarımadası Tripoliçe şehrinde savunmasız çocuk kadın hamile yaşlı demeden, aralarında Yahudilerin de bulunduğu 40 000 Türkü hunharca acımasızca önce işkenceyle katletmişlerdir. Tüm olup bitenler vahşete sessiz kalan “medeni modern” Avrupa’nın gözü önünde bu soykırımı gerçekleştirmişlerdir. Bu katliamlar canlı bir Türk kalmayınca dek devam etmiştir’’ bilgileri verildi.

Etiketler:

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com