Ana Sayfa Ekonomi, Gündem, Politika, Siyaset 29 Eylül 2023 522 Görüntüleme

CHP KIRKLARELİ İL BAŞKAN YARDIMCISI DENİZ KILIÇ  “GIDA İSRAFI” KONUSUNDA BİLİNÇLENMENİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli İl Başkan Yardımcısı Deniz Kılıç, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Kılıç, açıklamalarında gıda israfı hakkında çarpıcı detayları paylaşarak gıda israfına karşı insanların bilinçlendirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.  

Yapılan araştırmalar neticesinde gıda israfının en çok evlerde olduğunu ifade eden Kılıç; ‘’ Evlerde en çok çöpe atılan gıdaların başında ise ekmek, sebze ve meyve geliyor. Yine yapılan başka bir araştırmaya göre evlere alınan her dört ekmekten birinin çöpe atıldığı sonucuna rastlıyoruz.

Birleşmiş Milletler 2019 yılında gerçekleştirmiş olduğu genel kurulda 29 Eylül’ü Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü olarak ilan etti.

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütünün (FAO) Gıda Kaybı ve İsrafı Raporuna göre; Dünya genelinde her yıl 1.3 milyar ton gıda, Türkiye’de ise 18.2 milyon ton gıda israf ediliyor. Satın alınan gıdaların yüzde 23’ü daha tüketilmeden çöpe atılıyor.

Dünya genelinde her geçen gün artan gıda israfı aynı zamanda gıdaya olan erişimi de azaltıyor. Ölçüsüz gıda tüketimi ve henüz tüketilmeden çöpe giden gıda miktarı her yıl biraz daha artış göstermekte’’ dedi.

‘’Bu sorunlara karşı tüm dünyada insanların bilinçlendirilmesi de elzem hale gelmiştir’’

İsrafa karşı tedbir ve israfa karşı bilinçlenmenin önemine vurgu yapan CHP Kırklareli İl Başkan Yardımcısı Deniz Kılıç; ‘’Evlerde tüketilen ekmek, meyve, sebze, süt ürünleri, yağ, reçel, yumurta, et ve balık gibi gıda maddelerini ölçülü almak, buzdolabında doğru muhafaza etmek, son tüketim tarihlerini kontrol etmek, tüketim fazlasında alım yapmamak gibi basit uygulamalar dahi “gıda israfını” önlemeye yetecek tedbirler arasında geliyor.

Dünyanın geleceğini ve tüm insanlığı yakından ilgilendiren “gıda israfı” aslında çok daha kapsamlı olarak ele alınması gereken ve özellikle de çocukların erken yaşlarda bilinçlendirilmesi gereken konuların başında geliyor. Küresel ısınma ve iklim krizi gibi hepimizi yakından ilgilendiren global sorunlar da gıdaya olan erişimi etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Tüm bu sorunlara karşı tüm dünyada insanların bilinçlendirilmesi de elzem hale gelmiştir’’ dedi.

‘’Su tüm canlılar için hayati öneme sahiptir’’

Gıda israfı gibi “su israfı” da önemle işlenmesi gereken ve toplum tarafından bilinçlenilmesi gereken konuların başından geldiğini ifade eden Kılıç; ‘’Su tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. İnsan vücudunun yüzde 60’ı sudur. İnsan yaşamı boyunca suya ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden hepimizin günlük yaşamda ihtiyaç duyduğumuz su miktarını israf etmeden kullanmamız gerekiyor’’ dedi.

Haber: Erhan Ertürk

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Tema Tasarım | Osgaka.com