Babaeski Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Hakan Azatçam, 28 Temmuz Hepatit Günü ile ilgili olarak gazetemize açıklama yaptı. Azatçam açıklamasında şunlara yer verdi;
“Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişi halen hepatit virüslarıyla infektedir. Hepatit en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu nedenlerin başında viral infeksiyonlar gelmektedir. Viral hepatitlere sebep olan farklı virus tipleri (A, B, C, D ve E) bulunmaktadır. Dünyada yılda 1.4 milyon insanın bu virus tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir.
Hepatit B ve hepatit C virüsları uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrıca öneme sahiptirler. Bu virüslarla oluşan kronik hepatitler, hastalık son aşamaya varana kadar ne yazık ki önemli bir bulguya neden olmamakta ve hastalar hepatit olduklarının hiç farkına varmamaktadırlar. Bu durum hem hastalığın tedavi edilmesini engellemekte hem de toplumda yayılımını kolaylaştırmaktadır. Hepatit B ve C virüsları benzer yollarla bulaşmakta olup en önemli bulaşma yolları şöyle sıralanabilir:
Kontrol edilmemiş kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı, Sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş girişimleri, Anneden bebeğe doğum sırasında, Kullanılmış injektör paylaşımı, Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı, Sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takıları uygulanması, Güvenli olmayan cinsel ilişki
Hepatit B virusundan korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Ülkemizde “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” içinde yer alan hepatit B kontrol programı kapsamında 1998 yılında hepatit B aşısı rutin çocuk aşılama takvimine eklenmiştir.
Hepatit D virüsü sadece hepatit B virüsü infeksiyonu olan kişilerde hepatite yol açar. Bulaşma yolları hepatit B ile benzer olup kronik hastalığa yol açabilmesi açısından önem taşımaktadır. Hepatit B virüsündan korunma hepatit D virüsündan da korunmak anlamına gelir.
Hepatit C infeksiyonundan korunmak için etkin bir aşı henüz mevcut olmadığı için bulaşma yollarının iyi kontrolü ve hastaların bulunarak tedavi edilmesi son derece önemlidir. Kronik hepatit C tedavisi için son beş yılda baş döndürücü bir hızda gelişmeler yaşanmış olup, %100 tedavi edilebilen ilk viral infeksiyon, kronik hepatit C infeksiyonu olmuştur. En fazla 3-6 ay süren tedavilerle hastalar hepatit C infeksiyonundan tamamen kurtulabilmektedirler.
Hepatit A kontamine su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullar varlığında kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen hepatit A infeksiyonu ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığıyla ölümlere yol açabilmektedir. Hepatit A infeksiyonundan da aşı ile korunmak mümkün olup ülkemizde 2012 yılında hepatit A aşısı çocukluk dönemi aşı takvimine alınmıştır.
Hepatit E virusu fekal-oral (dışkıyla temas) yoluyla bulaşır, vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut infeksiyona neden olur. Erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür, hamilelerde daha ağır seyreder. Bağışıklığı baskılanmış hastalardaysa kronik hepatit tablosu yapması açısından önem taşımaktadır.Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından, hepatitlere olan farkındalığı artırmak amacı ile 2010 yılında “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenen 28 Temmuz günü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini koruyan dört küresel sağlık sorunundan biri kabul edilen viral hepatite dikkat çekmek amacıyla 28 Temmuz 2016tarihinde kutlanan “Dünya Hepatit Günü” nün bu yılki teması Dünya Sağlık Örgütü tarafından “2030 yılına dek viral hepatitleri eradike etmek” olarak belirlenmiştir. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde halkımızın hepatitlere dikkatini çekmek ve bilgilendirmek amaçlanmaktadır.” (Hicran SÜNGÜ)