Ana Sayfa Gündem 20 Aralık 2019 955 Görüntüleme

BMYO öğrencileri BORSA İstanbul’da

Haber: Hasan TEKİN – Umut AL

Kırklareli Üniversitesi Babaeski Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Programı ikinci sınıf öğrencileri, Öğretim Görevlisi Yeşim Can ile birlikte İstanbul-Maslak’ta bulunan Borsa İstanbul’da (BİST) gerçekleştirilen “Sermaye Piyasalarında Kariyer Yolculuğu” konulu eğitim etkinliğine katıldı.

Türkiye’nin 11 üniversitesinden 350 öğrencinin katıldığı eğitimde, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla öğrencilere selamlama konuşması yaparken, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen ise ‘Yatırım Araçlarının Karşılaştırması’ sunumunda öğrencilere tasarruf etmenin önemi ve yatırım araçları içerisinde hisse senetlerinin performansı hakkında bilgiler verdi.

KÖK (Kişiye Özel Kariyer) kitabının yazarlarından Kamil Kasacı, değişen dünya ve değişen kariyer ile dijitalleşen çağdan bahsetti. Değişen çalışma hayatında geleneksel iş-meslek tanımlarının ve CV ile iş arama tekniklerinin farklılaştığını ayrıca kişiye özel mesleklerin ve kişiye özel kariyerin, özellikle de sınırsız ve/veya çoklu kariyerin geleneksel yöntemlerin yerine geçtiğini belirtti.

Eğitimin sonunda Borsa İstanbul A.Ş.’de eğitim almak isteyen öğrencilere yönelik olarak İnsan Kaynakları Özlük Direktörlüğü uzmanı Gözde Akuç tarafından “2020 Öğrenci Eğitim Programı” hakkında bilgi verilip sunum sonunda programla ilgili öğrencilerin soruları yanıtlandı.

Eğitim uzmanı Alper Ayden ile birlikte Borsa İstanbul A.Ş. seans salonunu gezen öğrenciler, hisse senetlerinin borsa tarihini ortaya seren eski alış ve satış tablolarını görme ve inceleme fırsatı buldu. Ayrıca seans salonunda işlem gerçekleştiren aracı kurum çalışanlarını izleyip, yapılan işlemler hakkında bilgi alan öğrenciler karşılıklı soru ve cevaplarla borsanın işleyişi hakkında bilgiler edindi.

Etkinliğin sonunda Borsa İstanbul A.Ş. tarafından Kamil Kasacı ve Mevlüt Güleç’in Kök isimli kitabı öğrencilere dağıtıldı ve yazar Kamil Kasacı tarafından imzalandı.

BORSA İSTANBUL HAKKINDA

30 Aralık 2012 tarihinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun’un 138. maddesi uyarınca Borsa İstanbul A.Ş., borsacılık faaliyetleri yapmak üzere Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte kurulmuştur.
Sermaye piyasasına borsaları tek çatı altında toplayan Borsa İstanbul, esas sözleşmesinin Sermaye Piyasası Kurulu’nca hazırlanıp ilgili Bakanın onayı sonrasında 3 Nisan 2013 tarihinde doğrudan tescil ve ilan edilmesiyle faaliyet izni almıştır.
Borsa İstanbul’un başlıca amacı ve faaliyet konusu; “Kanun hükümleri ve ilgili mevzuat çerçevesinde, sermaye piyasası araçlarının, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taşların ve Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer sözleşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet şartları altında kolay ve güvenli bir şekilde, şeffaf, etkin rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlamak, bunlara ilişkin alım satım emirlerini sonuçlandıracak şekilde bir araya getirmek veya bu emirlerin bir araya gelmesini kolaylaştırmak ve oluşan fiyatları tespit ve ilan etmek üzere piyasalar, pazarlar, platformlar ve sistemler ile teşkilatlanmış diğer pazar yerleri oluşturmak, kurmak ve geliştirmek, bunları ve başka borsaları veyahut borsaların piyasalarını yönetmek ve/veya işletmek ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işlerdir.”
Bu bağlamda 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na dayanılarak kurulan Borsa İstanbul özel hukuk tüzel kişiliğini haizdir. Borsa İstanbul yetkili olduğu konu ve alanlarda kendi iç düzenlemelerini yapabilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com