Haber: Umut AL
Babaeski’nin Büyükmandıra beldesinde Balkan geleneği olan Koleda gecesi düzenlendi.
Büyükmandıra Belediyesi tarafından organize edilen Koleda gecesine yüzlerce vatandaş katıldı.
Büyükmandıra Belediye binası önünde başlayan etkinlikte, 7’den 70’e herkes yüzlerini boyayıp, maskeler takarak, beyaz çarşaf giydiler. Etkinlikte belediye hoparlöründen korkutucu sesler çalınarak, etkinliğe katılanlar, korkutucu sesler çıkararak, yürüyüş yaptılar. Maske takıp, beyaz çarşaf giyen çocuklar evlerin pencerelerine giderek vatandaşları korkuttular.
Büyükmandıra Belediye binası önünden yürüyüşe geçen katılımcılar, Kültür Park’a kadar yürüyerek yanan ateşlerin etrafında toplanarak Koleda gecesine kutladılar.
Büyükmandıra beldesi sakinleri tarafından pişirilen kabak tatlıları etkinliğe katılan vatandaşlara ikram edildi.
Koleda gecesi müzik eşliğinde eğlenen vatandaşlar tarafından kutlanarak sona erdi.
Koleda gecesi ile ilgili açıklamada bulunan Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, Koleda’nın bin yıllık bir Balkan Kültürü olduğunu ifade ederek, Koleda; soğuk gecelerde yapılan bir etkinliktir. Bin yıldır Balkanlar’da kutlanır. Dedelerimiz hep anlatırdı bunu, biz de halkımıza yansıtmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
BALKAN KÜLTÜRÜ KOLEDA
Soğuk kış gecelerinin geleneksel bir eğlencesi olan “Koleda” bir Balkan kültürüdür. Balkanlarda uzun yıllar gerçekleşen bu kültür kışın en soğuk gecesinde tertiplenir. Koleda Gecesinde aile bireyleri, konu komşular toplanıp, ailenin ileri gelenleri, büyükleri, kötü ve karamsar düşünceleri temsil eden kıyafetler giyerek hikayeler anlatırlar. (Bu kötü ve karamsar düşünceleri içeren hikâyelerin çocuklara anlatılmasının sebebi çocukların dinç, dinamik ve kendilerine gelebilecek kötülüklere karşı duyarlı olmalarını sağlamak içindir!) Bu hikayeler anlatılırken bazı karamsarlık ve kötü düşünce sembolü olan kıyafetler de giyilir, giyilen bu kıyafetler tamamen karamsarlığı ve kötülüğü sembol eder. Bunun sebebi de anlatılan hikayeleri çocukların gözlerinin önünde canlansın ve hayal güçleri kuvvetlensin diyedir. Hikayeler anlatılırken de peçka üzerinde kabak tatlısı pişirilir, kabakların kabukları güzel kokular yayması için peçka üzerine konulur. Kabakla birlikte mısır, buğday kaynatılır, patates pişirilir ve gecenin sonunda tüm bu yiyecekler aile bireyleri ve komşularla birlikte yenilir. Komşularla birlikte yenilmesinin sebebi de bizleri kötülüklerden ancak dostlarımız kurtarabilir düşüncesi bilinir. (Balkanlardaki dayanışmanın bir göstergesidir.) Tüm bu pişirilen ve kaynatılan yiyeceklerin hoş kokuları sayesinde aileden, hanelerimizden ve yaşadığımız yerden tüm kötülüklerin uzaklaştığı bilinir. Balkanlarda Hıristiyan inancına sahip olanların haç çıkarma ve cadılar bayramına karşın Müslüman inancına sahip olanların organize ettiği “KOLEDA GECESİ” kuşaktan kuşağa Müslümanların yaydığı bir gelenek olarak bilinmektedir.
Gelenek, görenek ve değerlerine sahip çıkan bir gençlik yapısı Büyükmandıra’da atalarının kültürüne sahip çıkıyor. Buradaki amaç bir kış gecesi sadece bir etkinlik düzenlemek değil, asıl amaç yüz yıllardır bilinen bir kültürün bugün kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktır.