Ana Sayfa Gündem, Politika, Siyaset 12 Aralık 2023 245 Görüntüleme

Milletvekili Gündoğdu; “ÇEDES projesi; Anayasa’nın laiklik ilkesine açıkça aykırı değil midir?”

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle ÇEDES “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesi hakkında soru önergesi verdi.

Milletvekili Gündoğdu; “Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından “öğrencilerin; milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri benimseten, koruyan ve geliştiren fertler olmaları” amacıyla ÇEDES “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesi hayata geçirilmiştir. İlk olarak 2021 yılında imzalanan ÇEDES protokolünde yalnızca ortaokullar ve imam hatip okulları proje kapsamındayken, 2023 yılında imzalanan ek protokolde proje, erken yaştaki ilkokul öğrencileri dahil tüm öğrencileri kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

ÇEDES projesi ile eğitim alanına; uzmanlığı ve eğitimi farklı branşlar ve görevlilerin müdahale edilmesi sağlanarak yetki ve hiyerarşik karmaşaya neden olunacaktır. Eğitim bilimcileri, küçük yaştaki çocukların pedagojik eğitim almayan din görevlilerinden destek almasının telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını ifade etmektedir

Kırklareli İl Millî Eğitim Müdürlüğü, 05.12.2023 tarihli yazısı ile ÇEDES “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesi kapsamında, Müftülükleri temsilen manevi danışman adı altında vaiz, vaize imamdan oluşan müftülük personelini Kırklareli Merkez ve İlçelerindeki İlk Okul, Orta Okul ve Liselerin yer aldığı 158 okulda görevlendirilmiştir” dedi.

Milletvekili Gündoğdu önergesinde şu soruları yöneltti;

ÇEDES projesi kapsamında pedagojik eğitimi olmayan, vaiz, imam ve müftülük personeli tarafından çocuklara değerler eğitimi ve manevi danışmanlık verme girişimleri hangi çağdaş ve bilimsel verilere dayanılarak hazırlanmış bir çalışmadır?

Okullarımıza görevlendirdiğiniz personelin pedagojik yetkinlikleri nelerdir, hangi ölçme ve değerlendirme kriterlerine göre görevlendirme yapılmıştır, Millî Eğitim Bakanlığı ve denetleme mekanizmaları karşısında mesleki ve idari sorumlulukları nelerdir?

Bakanlığınızın başlattığı ÇEDES projesi; Anayasa’nın laiklik ilkesine açıkça aykırı değil midir, Eğitimde Birlik Yasasının (Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu) ihlali niteliği taşımıyor mu ve anılan proje laik-bilimsel eğitim anlayışına ve pedagoji bilimine açıkça aykırı olduğunu düşünmüyor musunuz?

Seçim öncesi Milli Eğitim bakanının 11.5.2023 tarihinde yaptığı açıklamada “Türkiye’nin hiçbir noktasında; ister tam gün isterse yarım gün eğitim yapsın, hiçbir ad altında okul öncesi eğitimden kesinlikle ücret alınmayacak. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz.” İfadesi geçerli midir, yoksa okul öncesi eğitim ücretli mi olmuştur?

Haber: Erhan Ertürk

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com