Türk adetlerinden en yaygın olanlarından biri de hiç şüphesiz kışlık erzak hazırlıklarıdır. Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde olduğu gibi Babaeski’de de kış hazırlıkları son sürat devam ediyor. Babaeskili kadınlar erişte, salça, kahvaltılık, kurutmalık ve yufkanın yanı sıra çeşitli turşu türleri yaparak kışa hazırlanıyor.
Kış için lahana, domates, salatalık, biber, fasulye, patlıcan ve daha birçok sebzeden turşu hazırlanıyor. Bu sebzelerin bazılarını çiğ olarak, bazılarını ise haşlayarak turşular kuruluyor. Ev hanımlarının dediğine göre özellikle sirke ile yapılan turşular daha çok dayanıyor. Kış mevsiminde bulunamayan ya da aynı tazelikte bulunamayacak olan gıdaların depolanmasına, yazın son aylarında başlanıyor. Her yörede farklı kültür birikimleriyle hazırlanan gıdalar, bütün kış bozulmayacak şekilde, değişik saklama yöntemleriyle depolanıyor. Mutfaklarda kaynatılırken evleri meyve kokularıyla dolduran reçeller, kavanozlardaki renkli görüntüleriyle iştah açan turşular, sofralardan eksik olmayacak domates ve biber salçaları, beraberinde değişik bir lezzet kültürü oluşturuyor.
Yapılan tüm hazırlıkların ardından adeta birer küçük marketi andıran mutfaklar, içinde, kış mevsiminde tüketilmek üzere bekleyen farklı lezzetleri barındırıyor. Kış hazırlıkları özellikle köylerde daha farklı bir anlam ifade ediyor. Genellikle imece usulüyle yapılan hazırlıklar, zorlu bir kışa karşı dayanışmanın da örneğini sergiliyor.
Babaeski’de kış hazırlıkları kapsamında özellikle turşu, tarhana, kahvaltılık, yufka ve konserve hazırlanmasına önem veriliyor. Perşembe pazarından ve çevre köylerden turşu ve konservelerde kullanmak üzere domates, biber, patlıcan, havuç, lahana gibi gıda maddelerini temin eden Babaeskili kadınlar, uzun uğraştan sonra, kış boyunca ailenin tüketeceği turşu ve konserveleri hazırlıyor. Bu ürünlerin, hiçbir katkı olmadan hazırlanması nedeniyle, marketlerde satılanlardan daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Yaz mevsiminde bahçesinde sebze yetiştiren vatandaşlar da, topladıkları erik, armut, incirden reçel ve meyve suları elde ediyor. Babaeski’de de, Anadolu’nun hemen her yöresinde olduğu gibi genellikle imece usulüyle yufkalar hazırlanıyor. Bölgede ayrıca un, kırmızı biber, kuru soğan ve yoğurt karışımıyla hazırlanan tarhana, açık alanda bezlerin üzerinde kurutularak, kış için hazır hale getiriliyor.
Babaeskili kadınlar bu şekilde ev hanımları kendi hazırladıkları yiyecekleri kış boyu tüketmenin gönül rahatlığını yaşarken bir yan da ev ekonomilerine katkı sağlamış oluyorlar. (Hicran SÜNGÜ)