Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 4 Temmuz 2020 2471 Görüntüleme

Coğrafi Tescil Belgesi Alacak

Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan “KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ” Coğrafi İşaret Başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 01 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanarak son aşamaya geldi. Yakın zamanda KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni alacak.
 “İlimize hayırlı olsun”

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Soner Ilık; “Başta şehrimizin tanıtımına ve üreticilerimizin ürünlerinde marka değerini arttıracak olan KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ Coğrafi İşaret Tescili ilimize ve üyelerimize hayırlı olsun” dedi.

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile Kırklareli Ticaret Borsası tarafından 06 Temmuz 2018 tarih, C2018/148 başvuru numarası ile Menşe İşareti olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan “KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ” Coğrafi İşaret Başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 01 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanarak son aşamaya geldi. Yakın zamanda KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni alacak.
HABER: ERCAN ÜLGER
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile Kırklareli Ticaret Borsası tarafından 06 Temmuz 2018 tarih, C2018/148 başvuru numarası ile Menşe İşareti olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan “KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ” Coğrafi İşaret Başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 01 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanarak son aşamaya geldi. Yakın zamanda KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni alacak.
* “Kırklareli Beyaz Peyniri Coğrafi İşaret Tescili, ilimize ve üyelerimize hayırlı olsun”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; “Kırklareli’nin en önemli ürünlerinin başında gelen “KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ” ilimizde doğal ortamlarda yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sütünden yapılmaktadır. Peynirimizin bilinirliğini arttırmak için 2018 yılından bu yana peynirimizi tadımını ve tanıtımını yaptırarak nasıl olması gerektiğini anlattık. Peynirimizin hem ülkemizde hem de uluslararası dünya pazarlarında daha kaliteli daha güvenilir şekilde yerini alması için yapılan çalışmaların sonucunda Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni alacağız. Coğrafi İşaret Belgesi sayesinde Kırklareli’mizin adının ülke içi ve ülke dışı ekonomide tanınırlığının artması Kırklareli’ye değer katması Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası olarak gurur kaynağımız olacaktır. Başta şehrimizin tanıtımına ve üreticilerimizin ürünlerinde marka değerini arttıracak olan KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ Coğrafi İşaret Tescili ilimize ve üyelerimize hayırlı olsun” dedi.

* “Coğrafi İşaretli ürünler, piyasa değerinin yaklaşık % 20 üzerinde bir rakama alıcı bulabilmektedir”
Coğrafi İşaret’in belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret olduğunu ifade eden KTSO Başkanı Soner Ilık şunları kaydetti:
“Coğrafi işaret tescili yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, Coğrafi İşaret Tescili ile coğrafi sınırları belirlenmiş alanda üretim gerçekleşen ve tarihsel geçmişi olan özel ürünlerin, üretim metotları ile birlikte coğrafi kökenlerine dayalı kalite standartları korunmaktadır. Coğrafi İşaret’in; coğrafi kaynak belirtmek, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerle de şekillenebilen üretim metodunu ve kalitesini garanti etmek, pazarda ürünleri ayırt ederek pazarlama aracı olmak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek, turizme katkıda bulunmak, ürün taklitçiliği ile mücadele etmek gibi önemli işlevleri de bulunmaktadır. Bir ürün, Yöresel Ürün Kategorisi’ne girdiğinde piyasa değerinin yaklaşık % 20 üzerinde bir rakama alıcı bulabilmektedir. Bu veriler, Coğrafi İşaretler’in özellikle kırsal kalkınmanın desteklenmesinde önemli bir rolü olduğunu göstermektedir.
Coğrafi İşaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, coğrafi işaretin türü Menşe İşareti ise üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler gerekmektedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından askı sürecinde olan peynirimizin tescillenmesiyle birlikte kentimizle özdeşleşen bu ürünümüz ulusal boyutta güçlü bir marka olacaktır. Odamızca gerçekleştirilen tüm bu çalışmalarla hedefimiz, Kırklareli’mizin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmaktır. Coğrafi İşaretler, ürünü korunmasının yanı sıra, ürüne dinamik pazarlama gücü katmakta, tarımsal çeşitliliği arttırmakta, kırsal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Böylelikle geleneksel ürünler aslına uygun bir şekilde sonraki nesillere de ulaştırılmaktadır. Niteliklerini kaybetmeden ürünlerin sürdürülebilirliği de sağlanmaktadır. Ayrıca bu ürünlerin taklitlerine karşı korunabilmesi, haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için koruma altına alınma noktasında da Coğrafi İşaret büyük önem taşımaktadır. “Coğrafi İşaret” ibaresi taşıyan ürünleri üreten işletmeler de, bu işareti ürünlerinin ambalajlarında kullandıklarında tüketici açısından da güven ve kaliteyi ifade etmiş olmaktadır. Tüm bu faydalar göz önünde bulundurulduğunda hem ülkemizdeki hem de kentimizdeki yerel değerlere sahip çıkılması adına ürünlerin tescillenmesi çalışmalarına özel önem verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmamızda zengin kültürel mirasımız ile özdeşleşmiş ürünümüze sahip çıkmak ve bu mirası gelecek nesillere devrederken Coğrafi İşaretli Peynirlerin tanıtılması hedeflenmiştir.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com