Ana Sayfa Gündem 12 Ağustos 2020 822 Görüntüleme

Gökyüzünde görsel şölen bu gece

12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece, saat 23:00’den sonra eğer imkanınız varsa gökyüzünü izleyin. 10 Ağustsos’tan itibaren göktaşı yağmurlarının en popüleri olan Perseid (Kahraman) göktaşı yağmuru görülmeye başlandı ancak 12 Ağustos gecesi doruğa ulaşacak. Türkiye’den de izlenebilecek bu muhteşem gökyüzü şöleni için siz Babaeskililerde bu muhteşem olayı ilçenin ışıklarından uzak bir yerde izleyebilirsiniz.
Ağustos ayının 12’sini 13’üne bağlayan gece Perseid meteor yağmuru yaşanacak. Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid, görsel şölen yaratacak.
Yıldız Trakya Doğa Sporları Topluluğu bu muhteşem gökyüzü şöleni için, Babaeski ve Lüleburgazlıları 12 Ağustos akşamı saat 20:00’de Karaağaç göletine davet ediyor.
Perseid Göktaşı yağmuru nedir?
Perseid meteor yağmuru (ya da gök taşı yağmuru) her yıl Ağustos ayında gerçekleşen, gözlem şartları nedeniyle en belirgin ve en popüler olan meteor yağmurudur. 2020 yılı Perseid meteor yağmurunun en aktif dönemi 11-12-13 Ağustos geceleri olacaktır. Bunları bir yıldız kayması şeklinde görebileceğiniz gibi zaman zaman ateş topları şeklinde de görebilirsiniz. Bu olay, atmosfere girerek yanan gök taşları tarafından oluşturulur.
Nasıl ve Nerede Gözlemleyebiliriz?
2020 Perseid meteor yağmuru, 11-12-13 Ağustos’ta maksimum seviyesine ulaşacak. Ortalama olarak 50-75 meteorun gözlemlenebileceği bu dönemde, boyutları kum tanesiyle küçük bir çakıl arasında değişen pek çok gök taşı, Dünya’nın atmosferine girerek yanar ve meteor yağmurunu oluşturur.
Oldukça kısa süreli parıltılar olarak gözlemlediğimiz bu meteorları, teleskop veya dürbün yardımı olmadan, çıplak gözle görmek son derece kolaydır. Herhangi bir gök cismi ve gök olayı gibi, meteor yağmurlarını gözlemlemek için de en uygun koşullar şu şekildedir:
• Işık kirliliğinin olmadığı, mümkün olduğu kadar karanlık bir bölge
• Bulutsuz, açık bir gökyüzü
• Ay’ın henüz doğmadığı ya da çoktan battığı bir saat aralığı
Her ne kadar, Ay ışığı gözlemi olumsuz etkileyecek olsa da 2019 yılındaki gibi Dolunay evresinde olmayacağı için, gece yarısında doğacak olan son dördün evresindeki Ay, gözlemlerinizde ciddi bir engel teşkil etmeyecektir.
Gökyüzünde Nereye Bakmalıyım?
Aslında aşağı yukarı her yerden bu meteor yağmurunu görebilirsiniz. Fakat biz meteor yağmurlarını tanımlarken özellikle bir yön belirtiriz. Çünkü bunlar Dünya’nın atmosferine bir noktadan girerek etrafa dağılırlar. Bu giriş noktası hangi takım yıldıza denk geliyorsa, meteor yağmuru o isimle anılır. Perseid meteor yağmuru denmesinin nedeni de Perseus (Kahraman) takım yıldızının olduğu bölgeden saçılmaya başlamasıdır.
Fakat buradan her yöne dağıldığı için, bahsini ettiğimiz gibi herhangi bir yerde görme şansınız var. Yine de Perseus (Kahraman) takım yıldızı yönüne bakmanız akıllıca olacaktır. Kendisini gökyüzünde kuzeydoğu yönünde bulabilirsiniz.
Teleskoba veya Dürbüne İhtiyacım Var Mı?
Herhangi bir meteor yağmurunu izlemek için kesinlikle bir teleskoba veya dürbüne ihtiyacınız yok.
Hatta bunlardan bakarak izleme şansınız çok daha düşük. Çünkü gökyüzünün çok geniş bir bölgesine dağılmış durumdalar ve çok kısa bir anlığına görülüyorlar. Yani siz daha dürbünü veya teleskobu oraya çeviremeden gitmiş olacaktır.
Tüm bunların yanında olayın bütün güzelliği bu yıldız kayması adını verdiğimiz meteor yağmurunu bir yere uzanıp, geniş açıyla keyifle izlemektir. Yakınlaştırma yapmanın size hiçbir katkısı zaten olmayacaktır.
(Fotoğraflar : Google)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com