Ana Sayfa Gündem, Sağlık 22 Ağustos 2020 2053 Görüntüleme

MAHALLE DENETİM EKİPLERİ GELİYOR

Babaeski’de, köy muhtarları ve mahalle muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. İlki Pınarhisar’da, incisi Kırklareli Merkez’de düzenlenen muhtarlar toplantısının sonuncusu Babaeski’de yapıldı. Toplantıda, Lüleburgaz ve Pehlivanköy muhtarları bir araya geldi.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in ve İçişleri Bakanlığın talimatları doğrultusunda Mahalle Denetim Ekipleri oluşturuluyor. Mahalle Denetim Ekipleri için muhtarlardan destek alınacak. Mahalle Denetim Ekipleri; Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkili, polis ya da bölgesine göre jandarmadan bir yetkili, köyün yada mahallenin imamından oluşacak. Gerektiği durumlarda da ekibe psikolojik desteği üstlenecek öğretmen de eklenebilecek.

Babaeski Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu yanı sıra Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce, Pehlivanköy Kaymakamı Erdoğan Beypınar’ın da katıldığı toplantıda, köy muhtarlarına ve mahalle muhtarlarına; İçme ve kullanma suyu yönetimi, çöp ve katı atık yönetimi, pandemi ve Çevre Sağlığı konusu ve imar konularında ilgili kurum amirlerinin de katılımıyla bilgilendirme yapıldı.
Babaeski’de düzenlenen Muhtarlar toplantısında pandemi sürecine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Pandemi sürecinde hijyen kuralları, hasta bakımı gibi bir çok konu hakkında bilgi verildi.
Sosyal mesafeye vurgu yapılarak insanların en az bir buçuk metrelik aralıklarla durması gerektiği ifade edildi. Pandemi sürecinde dikkat edilecek hususlardan biri de teması sıfıra indirmek gerekiyor. Tokalaşmanın sarılmanın unutulduğu şu günlerde, en az bir buçuk metrelik mesafeden karşılaşmayı ve konuşmalarımızı yapmamız gerektiği söylendi. Toplantıda pandemi süreci ile ilgili ayrıca şu bilgiler verildi:
“Konuşmalarımızı yaparken de maskemiz muhakkak yüzümüzde olmalı. Maskeler öksürürken, hapşırırken, solunum çıkartıları bu virüsün saçılmasını engelliyor. Diğer bir önemli hususta temizlik. Temizlik konusunda da özellikle el yıkamak bizim için çok önemli. En sık temas edilen yerler; merdiven trabzanları, asansör düğmeleri, kapı kolları, ışık düğmeleri.. Bu tür yerlerle temas ettikten sonra ya da hapşırıp öksürdükten sonra ellerin muhakkak yıkanması gerekiyor. Hapşırırken ve öksürürken ele değil daha çok kolun iç tarafına öksürüp hapşırmanızı istiyoruz. Her türlü bulaş riski olabilecek ortama değdikten sonra ellerinizi yıkamanız çok önemli. Dışarıdan geldiğinizde evinize girdiğinizde de benzer şekilde. Eller en az 20 saniye boyunca bol sabunlu köpükle yıkanması gerekiyor. Elinizi yıkayamayacağınız durumlar varsa artık el dezenfektanları ile her iki elin ovuşturularak temizlenmesi öneriliyor. Tabi ki el dezenfektanları önemli ama bir el yıkamanın yerini tutmaz. O yüzden bol bol el yıkamanızı öneriyoruz.”
COVİD-19 BULAŞMIŞ HASTANIN EVDE BAKIMI
Evlerde hasta izolasyonu büyük önem arzediyor. Evde izolasyon sürecine ilişkin de şu bilgiler paylaşıldı:
“Hastaları durumlarına göre teknisyenlerimiz ya evlerinde ya da hastanelerde tedavi ediyorlar. Kişi evinde muhakkak izole olmalı. Mümkünse ayrı bir odada bu hastalığı geçirmeli. Karantinasını evin içerisinde ayrı bir odada yapmalı. Eğer ayrı bir odası yoksa, diğer kişilerle birlikte oturacağı alan mutlaka havalandırılmalı. Pencereler açık bırakılmalı ve diğer en az bir metre mesafe uzakta maske ile oturmalı. Buna rağmen eğer bunu da sağlayamıyorsa biz gözlem hastanelerimizde ya da pandemi hastanelerimizde bu kişileri tedavi ediyoruz.
Kişilerin temaslarıyla bulaşmasını engellemek için ayrı bir odada tutulan kişi muhakkak banyo ve tuvaletinin de ayrı tutulması gerekiyor. Eğer böyle bir imkan yoksa, Covid hastası ya da temaslısı tuvaleti banyoyu kullandıktan sonra, arkasından muhakkak dezenfekte edilmesi gerekiyor.”
EVDE DEZENFEKSİYON NASIL OLMALI
Evde; herkesin evinde bulunan çamaşır suyuyla dezenfekte edilmeli. Çamaşır suyuyla hazırlanan bir solüsyonumuz var. 1 ölçek çamaşır suyuna 9 ölçek su katıp bir solüsyon hazırlıyoruz. Bu solüsyonun taze olması gerekiyor. Bir yeri temizleyecekseniz kullanıp bitireceksiniz. Solüsyonu hazırlayıp bekleterek daha sonra kullanmamak gerekiyor. Hazırlanan bu solüsyonla tuvaleti, banyoyu, duş başlıklarını yada muslukları, kapı kolları silinebilir, yıkanabilir. Benzer şekilde hastanın odası, odasındaki kapı kolları, lamba açma kapama yerleri, yer zemini bu solüsyonlarla temizlenebilir. Kişi evde yemek yiyecekse kabı çanağı ayrı olmalı, tek kullanımlık araç gereçler de kullanılabilir. Ama normal kaşık çatal gibi kullanılacaksa bunlar yüksek ısıda ve deterjanla yıkanmalı. Benzer şekilde kişinin nevresimleri, kullandığı eşyalar en az 60-90 derecelik sıcaklıklarda, diğer kişilerin çamaşırlarından ayrı bir şekilde yıkanmalı.”
MAHALLE DENETİM EKİPLERİ OLUŞTURULUYOR
Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in ve İçişleri Bakanlığın talimatları doğrultusunda Mahalle Denetim Ekipleri oluşturuluyor. Mahalle Denetim Ekipleri için muhtarlardan destek alınacak. Mahalle Denetim Ekipleri; Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkili, polis ya da bölgesine göre jandarmadan bir yetkili, köyün yada mahallenin imamından oluşacak. Gerektiği durumlarda da ekibe psikolojik desteği üstlenecek öğretmen de eklenebilecek. Söz konusu ekip; hastaları ve hastaların teması olup 14 gün karantinaya alınan kişileri ziyaret edip, karantina koşullarına uyuyor mu, herhangi bir şeye ihtiyacı var mı diye kontrol edecek.
TEMASLILAR 14 GÜN, HASTALAR 23 GÜN İZLENİYOR
Toplantıda verilen bilgilere göre, temaslı kişiler 14 gün izleniyor, hasta kişiler ise 22-23 gün izleniyor. Dolayısıyla hastaların karantina kurallarına uymaları büyük önem taşıyor.
CENAZELER
Genellikle köylerden gelen sorularda hastaların nasıl defnedildiği ile ilgili soruların geldiğini belirten yetililer, “Kesinlikle cenazelerde ayrı bir işlem sözkonusu değil. Yani bir ceset torbasına koymak, tabutu mühürlemek gibi bir şey yok. Normal kefenleniyor kişi ama yıkama esnasında çıkartılarak etrafa saçılmaması gerekiyor. Kişi yıkandıktan sonra ortamın dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hazılanan çamaşır suyu solüsyonu ile etrafın temizlenmesi gerekiyor. Kişi kefenlendikten sonra mümkünse aile yakınlarına gösterilmemesi gerekiyor. Cenazeye sarılmalar, temas etmelerden kaçınılması gerekiyor. Cenaze törenlerini çok kısa tutmak ve katılımı sınırlamak da önemli. Eğer 1. Derece yakınları temaslı ise, onların cenaze törenine katılması yasak. Çünkü onlar ev karantinasında. Onun yerine temaslılardan olmayan kişilerle defin işlemi yapılmalı. Cenaze defin işlemi kısa sürede ve az katılımla yapılmalı. Evlerde taziye evlerinin oluşturulmasının önüne geçilmeli. Eğer ki taziye kabul edilecekse açık alanda olmalı. Ev içinde taziye kabul edilmemeli. Eğer evde temaslı biri varsa 14 günün sonunda taziye kabul edilmeli.”
DÜĞÜNLER
Covid-19 döneminde düğün sahiplerinin taahhütname imzaladıklarını ve kişilerin bazı yükümlülükler aldığını belirten yetkililer, “Düğün sahibi kimin düğüne katıldığını ve iletişim bilgilerini liste halinde bildirmek zorunda. Çünkü olası bir vaka, bulaş olduğunda biz muhtarlardan bu listeleri istiyoruz. Düğüne gelen her kişinin ateş ölçülmeli. Mesafe yine 1,5 metre bırakılmalı. Masa düzeni varsa masalar arası mesafe ve insanlar arasında oturma mesafesine dikkat edilmeli. Köylerde düğün yemeği çok fazla oluyor. Eğer yemek verilecekse yemek dağıtan ve yapan kişi kesinlikle maske ve eldiven kullanmak zorunda. Mümkünse tek kullanımlık tabak çanak kullanılmalı. Bunlar kullanıldıktan sonra da ağzı kapalı bir şekilde poşetlenip bertaraf edilmeli.”
KAHVE VE KIRAATHANELER
Toplantıda köy ve mahalleler de bulunan kahve ve kıraathanelerin kapalı alanlar olduğu için bulaş riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çekilerek; “Kahvehanelerde oyun oynamak yasak temastan dolayı. Masa araları 1,5 metre olmak zorunda. Kişiler oturuyorsa en az 60 santim aralıklı oturmaları gerekiyor. Çay bardakları yüksek ısıda ve deterjanla yıkanmalı.” Denildi ve muhtarlardan bu konuda destek istendi.
YAŞLILAR
Kırklareli’nin yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu belirten yetkililer, “Türkiye ortalaması 65 yaş üstünde yüzde 8 iken, Kırklareli’nde yüzde 14’e varıyor. İçişleri Bakanlığı’nın da bir saat sınırlaması var. Biz bu kişileri bulaştırdığı için değil, eğer bulaşırsa daha büyük problemlere vermemek için izole etmek istiyoruz.”dediler.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com