Ana Sayfa Gündem, Politika, Siyaset 5 Eylül 2020 1688 Görüntüleme

“Ulusal hareketin meşru organları biçimlendirilmiş oldu”

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, 4 Eylül Sivas Kongresı’nin 101. Yılı münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı. Güncer açıklamasında; “11 Eylül 1919’da sonuç bildirgesi yazılan ve yapısı itibariyle milli bir meclis niteliği taşıyan Sivas Kongresi’nde yurdun tamamını kapsayan Heyeti Temsiliye, ülkenin kaderinde birinci derecede söz sahibi bir kurul halini almış ve ulusal hareketin meşru organları biçimlendirilmiş oldu.” Dedi.
CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer 4 Eylül Sivas Kongresı’nin 101. Yılı münasebetiyle yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“Bundan tam 101 yıl önce bugün işgal güçlerine, işbirlikçilere ve emperyalizme karşı “manda ve himaye” fikrinin reddedildiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı Sivas Kongresi toplanmıştır.
19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak kurtuluş mücadelemizin ilk adımını atan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan Havza’ya daha sonra Amasya’ya geçmiştir. Amasya’da “Vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali tehlikededir” diyen Atatürk, Amasya Tamimi’nde “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadeleriyle ulusal bağımsızlık yolunda ne kadar kararlı olduğunu göstermiştir.
Sonrasında 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’ni toplayan Atatürk, Erzurum Kongresi’nden sonra 2 Eylül 1919 günü Sivas’a gelir ve Kurtuluş Savaşımızda önemi ve yeri farklı olan Sivas Kongresi’ni toplar. 4 Eylül 1919’da saat: 14.00’te bugünkü Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi, ülkenin her bölgesinden gelen delegelerle 4 Eylül 1919 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanarak tarihe geçmiştir.
Resmi kayıtlara göre 7 gün süren Sivas Kongresi’nde, ‘manda’ tartışmaları da yaşanmıştır. Bu tartışmaları dinleyen, öğrenci arkadaşlarının aralarında topladığı parayla öğrencileri temsilen Sivas Kongresi’ne katılan Tıbbiyeli Hikmet (Hikmet Boran), Mustafa Kemal’i duygulandıran o sözlerini işte o zaman söylemiştir: “Paşam, delegesi bulunduğum tıbbiyeliler, beni buraya istiklal davamızı başarmak yolundaki mesaiye katılmak üzere gönderdiler. Mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa bunlar her kim olursa olsun, şiddetle ret ve takbih ederiz. Farzımuhal, manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı olarak adlandırır ve telin ederiz.” Bu vesile ile Tıbbiyeli Hikmet’i bir kez daha saygıyla anıyorum.
11 Eylül 1919’da sonuç bildirgesi yazılan ve yapısı itibariyle milli bir meclis niteliği taşıyan Sivas Kongresi’nde yurdun tamamını kapsayan Heyeti Temsiliye, ülkenin kaderinde birinci derecede söz sahibi bir kurul halini almış ve ulusal hareketin meşru organları biçimlendirilmiş oldu.
Bu kongrede tam bağımsızlık ve milli egemenlik ilkeleri temel prensip olarak kabul edilmiş olup 9 Eylül 1922’de büyük bir zafere kapı açıp 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’imizin ilanıyla taçlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin köklerinde olan Sivas Kongresi aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’nin de ilk kurultayı olma özelliğine sahiptir. Tüm bu duygu ve düşüncelerle Tarihi Sivas Kongresi’nin 101. Yıl dönümünü kutlar, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com