KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, TRT Haber’de Coğrafi İşaret Tescilli Kırklareli Beyaz Peyniri’ni anlattı.
HABER: CEYHUN ÇOLAK
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, TRT Haber’de “Günaydın Hafta Sonu” Programı’nın canlı yayınında Kırklareli Beyaz Peyniri ve Coğrafi İşaret Tescili ile ilgili Oya Eren ve Levent Silistre’nin sorularını yanıtladı.
Alkan Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası’nda gerçekleştirilen canlı yayında, Kırklareli Beyaz Peyniri’nin lezzetine ve şehrimizin coğrafyasından kaynaklanan lezzet sırlarına değinen KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Coğrafi İşaret Tescili’nin markalaşma için öneminden ve bundan sonra adımları atılacak olan tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinden de bahsetti.
Coğrafi İşaret Tescilli Kırklareli Beyaz Peyniri ile ilgili sorulan sorulara KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık şu cevapları verdi:
Kırklareli Beyaz Peyniri’nin lezzet sırrı nedir, Kırklareli’ne Özgü Beyaz Peynir dediğimizde neyi kast ediyoruz?”
Öncelikle güzel şehrimiz Kırklareli’mize hoş geldiniz.
Kırklareli’nin kendine özgün, çok özel bir mutfak kültürü ve kültür içerisinde yer alan kendine has lezzetleri var. Kırklareli Beyaz Peyniri bu lezzetlerin başında geliyor. Kırklareli Beyaz Peyniri’ni diğerlerinden ayıran en önemli etken, Kırklareli’nin içinde bulunduğu coğrafi yapı, iklim koşulları ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan bitki örtüsüdür.
Kırklareli’nin yüz ölçümünün yüzde 40’ı ormanlarla, yüzde 5’i de meralık alanla kaplıdır. Bu doğal alanlarda 304 bin koyun, 60 bin keçi ve 155 bin büyük baş hayvan otluyor. Istranca Dağları’nda otlayan bu hayvanların sütü Kırklareli Beyaz Peyniri’nin ham maddesini oluşturuyor. Şirden mayasıyla mayalanan bu kaliteli Süt Mandıracılık Geleneği’nden gelen aile işletmelerinin ustalığı, geleneksel üretim yöntemleri ve 6 aylık olgunlaşma süresinin ardından sofralarımızdaki yerini alıyor. İşte böyle bir lezzetin tescillenmesinden söz ediyoruz.
Tabii lezzetle beraber üretim standardı da tescil edilmiş oldu. Kırklareli Beyaz Peyniri; Tescili İnek Peyniri ve Paçal Peyniri olarak ayrı ayrı belirlendi. Peyniri sofralarından eksik etmeyen vatandaşlarımız tercihlerine göre yüzde yüz inek sütünden üretilmiş peynirimizi ya da bizim halk arasında paçal dediğimiz koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiş karışık beyaz peyniri güvenle tüketebilirler.
Trakya’nın önemli lezzetleri arasında bulunan ve Coğrafi İşaret alan Kırklareli Beyaz Peyniri için, bundan sonra ne tür çalışmalar yapılacak?”
Tescilin ardından bugünlerde üreticilerimizin bilgilendirilmesi, Kırklareli Beyaz Peyniri marka algısının oluşturulması, tanıtımı ve ihracatının arttırılması gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızla bu özel peyniri geniş kitlelere ulaştırmayı hem de Kırklareli’nin elde ettiği ekonomik geliri arttırmayı hedefliyoruz.
Kırklareli’nde 41 adet peynir üreticimiz bulunuyor. Bunların 4’ü ihracat yapıyor. Öncelikli hedefimiz tabii ki Kırklareli Beyaz Peyniri’nin yurt içi ve yurt dışında satışını arttırmak. Bu hedef doğrultusunda tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Bununla birlikte dağıtım ağının da geliştirilmesi de gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Kırklareli Beyaz Peyniri, satış noktalarıyla çok daha erişilir olacak.
Kırklareli Beyaz Peyniri’nin ihracatını arttırmak için firmalarımızla ortak hareket ederek bir kümelenmeye gideceğiz ve yurt dışı pazarlarda da güçlü bir şekilde yer almanın yollarını arayacağız. Kırklareli Beyaz Peyniri’nin Coğrafi İşaretle tescillenmesi çalışmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”