Ana Sayfa Gündem 1 Nisan 2021 1126 Görüntüleme

“ÖNCELİK HAYATIN ÖNCELİK YAYANIN” “YAYA ÖNCELİĞİ KIRMIZIÇİZGİMİZDİR”

 

HABER: CEYHUN ÇOLAK

 

Yaya Öncelikli Trafik Yılı etkinlikleri kapsamında “KIRMIZI ÇİZGİMİZİ ÇEKİYORUZ” mottosuyla Kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeye dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ülke genelinde eş zamanlı olarak uygulamaya konulan proje etkinliği, Babaeski İlçe Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu’nun katılımıyla Fatih Caddesinde bulunan Yaya Geçidine Kırmızı Çizgi çekilmesi ile gerçekleştirildi.

Babaeski İlçe Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, Babaeski İlçe Emniyet Müdürü Zafer Menekşeoğlu, Babaeski İlçe Jandarma Komutanı Serhat Özfidan, Babaeski Belediye Başkan Vekili Nuray Öner Polat, Babaeski İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yüksel Yazıcı, Babaeski Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Buyur ve Babaeski İlçe Trafik Büro Denetim Ekipleri ile Babaeski İlçe Jandarma Komutanlığı Trafik ekipleri sürücülere “YAYA ÖNCELİĞİ KIRMIZIÇİZGİMİZDİR” konulu broşürleri dağıtarak bilgilendirme farkındalık oluşturma etkinliğini Babaeski Fatih Caddesinde gerçekleştirdiler.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: Trafik Kazalarında Can Kayıpları Yüzde 56 Azaldı

Çataklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm dünyada 2011 ile 2020 yılı arasında trafik kazalarına bağlı ölümleri yüzde 50 azaltma hedefinin olduğunu söyledi.

Bu kapsamda 2012 yılında Kara Yolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandığını, ardından da 2017 yılında Trafik Güvenliği Uygulama Belgesi’nin yürürlüğe konulduğu anımsatan Çataklı, şöyle konuştu:

“Yine 2011-2020 yılları arasında Kara Yolları Trafik Kanunu’nda da önemli değişiklik yaparak yayalara öncelik verilmesi hususunda bir düzenleme de getirildi. Bu hazırlanan belgeler, yapılan yasal düzenlemeler üzerine özellikle 2019-2020 yılında yoğun bir şekilde kampanyalar yürüttük. Neticede 2011 ile 2020 yılı arasında tüm dünyada iki ülke bu hedefi yakalayabildi. Bunlardan birisi Türkiye. Trafik kazalarında can kayıpları 2020 yılı sonu itibarıyla 10 yıllık dönemde yüzde 56 azaldı. Müthiş bir sonuç ortaya çıktı. Daha fazla insanımızın hayata tutunması anlamına geldi.”

YAYA ÖLÜMLERİNDE 1 YILDA YÜZDE 22 ORANINDA AZALMA SAĞLANDI

Ersoy, 2017 yılında trafik kazalarında 7 bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini ve bakanlık olarak yürütülen proje ve çalışmalarla  bu rakamın 2020 yılında 4 bin 866’ya kadar gerilediğini  ifade etti.

Bakan Yardımcısı Ersoy, 2019 yılının şubat ayında başlattıkları ” Öncelik Yayanın” kampanyasıyla yaya ölümlerinde 1 yıl içinde yüzde 22 oranında azalma sağlandığını söyledi.

YAYA GEÇİTLERİNDE GÜVENLİK

Yaya olarak trafik ortamında bulunan bir kişi her şeyden önce şunu bilmelidir: Bir kaza anında bir otomobile kıyasla zarar görmeden kurtulma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle yayaların kendilerine ayrılan yollarda ve kurallara uygun hareket etmeleri kendi güvenlikleri açısından çok önemlidir.

 

Yaya geçitleri ışıklı ya da çizgilerle belirlenmiş olmak üzere kabaca ikiye ayrılabilir. Her biri için farklı kurallar geçerlidir. Ancak her ikisinde de temel prensip yayaların otoyolu kesen bir hatta güvenle karşıya geçmelerini sağlamaktır.

YAYA GEÇİTLERİ YALNIZCA HERKES KURALLARA UYDUĞUNDA GÜVENLİDİR:

 

Hiçbir zaman yaya geçidinde tam anlamıyla yolun size ait olduğunu varsaymayın. Geçiş hakkı sizin hakkınız da olsa diğerleri bunun farkında olmadığı sürece fazla birşey ifade etmez. Kurallara uymayan sürücülerle ilgili şikayet hakkınıza sahip çıkın ancak o anda kendi güvenliğiniz için en doğrusunun biraz daha beklemek olduğunu unutmayın.

 

SÜRÜCÜ SİZİ GÖRMEMİŞ OLABİLİR:

 

Hiçbir zaman sürücüler tarafından açıkça göründüğüniz varsayımıyla hareket etmeyin. Her zaman araç sürücüsü ile göz kontağı kurmaya çalışın. Araç tam olarak durmadan karşıya geçmeye çalışmayın.

 

HAREKETİNİZİ BAŞKALARININ YÖNLENDİRMESİNE İZİN VERMEYİN:

 

Beklerken geçirilen süre içinde dikkatiniz dağılabilir ve karşıya geçmek için acele eden diğer kişilerin hareketi sizi yanıltabilir. Bir yaya geçidinde kendinizi kalabalığın hareketine bırakmayın. Yolu ve araçların durumunu doğrudan doğruya kendiniz gözleyin.

 

ARAÇ DURMAYABİLİR:

 

Bir sürücü çok değişik nedenlerle, istediği halde duramayabilir. Bu yol koşullarından, aracın durumundan ve sürücünün sizin bir sonraki hareketinizi tahmin edememesinden kaynaklanabilir. Aracın yavaşlamış olması bile tam olarak duracağının bir göstergesi değildir. Aracın tam olarak durmasını mutlaka bekleyin.

 

DİĞER ARAÇLAR DURMAYABİLİR!:

 

Tüm araçların hareketini izleyin. Farkında olmadan yalnızca size yakın ya da görüş alanınızdaki araçları kontrol ediyor olabilirsiniz. Diğer araçların hareketini izleyin.

 

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com