Ana Sayfa Gündem 8 Nisan 2021 1366 Görüntüleme

Valilikten hurda satışına düzenleme!

HABER: CEYHUN ÇOLAK

Kayıt zorunluluğu geldi.

Hırsızlık olayları daha hızlı aydınlatılacak.

Kırklareli Valiliği’nin yayınladığı genel emirle, çalıntı eşyaların ikinci el piyasasında alım-satımını önlemek ve hırsızlık olaylarını hızlı şekilde aydınlatmak amacıyla hurda ve ikinci el malzeme alım-satımı yapan kişilere kayıt zorunluluğu getirildi.

Kırklareli Valiliği, hırsızlık sonucu çalınan eşyaların bulunması ve olayın aydınlatılmasını kolaylaştırmak adına hurda ve ikinci el malzeme alım-satımı yapan kişilerin kayıt altına alınması konusunda genel emir yayınladı.

Buna göre, ikinci el eşya ve hurda malzeme alan satan kişiler bunu belgeyle kayıt altına alacak, hurda ve ikinci el eşya satan işyerlerine güvenlik kamerası takılacak.

 

HIRSIZLIK OLAYLARI AYDINLATILACAK

 

Yayınlanan genel emirde hırsızlık suçunun en sık karşılaşılan asayiş olduğu belirtilerek, hırsızlık suçuna konu olan eşyanın ikinci el piyasasında alım satımının maddi ve manevi zararı artırdığı, olayın aydınlatılmasını engelleyebildiği belirtildi.

Çalınan eşyanın ikinci el piyasasında satışının önlenmesi ve bir menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görünmesinin önüne geçmek, olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve kamu düzeninin korunması amacıyla bundan böyle hurda alım ve satımı üzerinden faaliyet gösteren hurda satan ve satın alan kişi/kişilere, kimlik ve adres bilgilerini, eşya miktar ve özelliklerini belirtir İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi’nin tanzim edilmesi zorunlu hale geldi.

Elektronik eşya ve beyaz eşya olarak tabir edilen cep telefonu, bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesi, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, akü, bakır malzeme vb. eşyaları ikinci el olarak alım ve satım üzerine faaliyet gösteren işyerlerinde eşyayı satan ve satın alan kişi/kişilere ait kimlik ve adres bilgileri ile alışveriş işlemini gerçekleştirdiği tarih bilgilerinin, eşya miktar ve özelliklerini belirtir İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi’nin tanzim edilmesi veya eşya ile ilgili fatura alınması, kolluk kuvvetleri tarafından istenilmesi durumunda formun veya faturanın ibraz edilmesi gerekecek.

 

GÜVENLİK KAMERA SİSTEMİ KURULACAK

 

Valilik emrine göre, hurda ve ikinci el eşya alım satımı yapan işyeri ve işletmelerin iç ve dış kısmına güvenlik kamera ve kayıt sisteminin kurulması zorunlu hale geldi.

Seyyar hurdacılık yapan kişiler de Mahalli İdareler veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gerekli belgeleri alarak, istenildiği durumlarda yetkililere ibraz etmek zorunda.

18 yaşından küçük kişilere de yanlarında vasileri bulunmadığı sürece eşya alımı ve satımı yapılması yasaklandı.

Alım-satım sırasında doldurulan İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi’nin de 1 yıl süre ile saklanması gerekecek.

Yapılan denetimler sırasında aksine hareket edenlerin tespit edilmesi halinde adli ve idari işlemler yapılacak.

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com