Ana Sayfa Gündem 15 Nisan 2021 753 Görüntüleme

HABER: CEYHUN ÇOLAK Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin ÖZÜN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ile bir araya geldi. Görüşmede Babaeski Ticaret Borsasının çalışmalarını sürdüğü “Babaeski Sarımsağının” Coğrafi İşaret alması konusunda görüş alış verişinde bulunuldu. Görüşmeye katkıda bulunan Kırklareli ticaret Borsası başkanı Turhan Altıntel’de Babaeski Sarımsağının coğrafi işaret alabilmesi konusunda her türlü destek vereceklerini açıkladı.

Ramazan’da sağlıklı oruç için her öğünde peynir

 

HABER: CEYHUN ÇOLAK

 

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre ülkemizde 13 Nisan 2021 Salı günü ilk oruç tutuldu. Oruç tutanlar yaklaşık 15 saatlik bir açlık süresi geçirecek. Uzmanlar ramazan süresince sağlıklı beslenmeye çok dikkat edilmesini su mineral kaybını gidermek için süt ve süt ürünlerine özellikle peynire her öğünde sofralarda yer verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Her öğünde peynir

On bir ayın sultanı Ramazan Türkiye’de 13 Nisan 2021 Salı günü tutulan ilk oruçla birlikte başladı. Bu yıl Nisan ayında başlayacak ve Mayıs ayının ikinci haftası sona erecek olan Ramazan’da oruç tutanlar yaklaşık 15 saat boyunca yemekten uzak kalacak. Uzmanlar hava sıcaklığının yüksek derecelerde olmasa bile çok uzun saatler boyunca aç kalmanın yaratacağı bazı sağlık sorunlarına dikkat çekerek Ramazan’da oruç tutacak kişilere dengeli beslenmeyi sağlayacak besinleri tüketmelerini öneriyor. Ramazan’da herkes için 7’den 70’e sağlıklı beslenmenin yolu sofralarda süt ve ürünlerini özellikle her öğünde peyniri bolca tüketmekten geçiyor.

Peynirin Faydaları

Peynir kökeni M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan bir besindir. Tüketime uygun ilk peynirin Orta Doğu’da yaşayan göçmen Türkler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. O zamanlar yiyecekleri saklamak için hayvan derileri veya iç organları kullanılmaktaydı. Midede saklanan sütün buradaki enzimlerle (kültürle) mayalanması sonucu peynirin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaşması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. 30 gr peynir ortalama 93 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve kalsiyum, sodyum, potasyum gibi mineraller ile A ve C vitaminlerini içermektedir. Beslenme uzmanları, sağlıklı bir vücut için günde ortalama 1-2 porsiyon peynir tüketmek gerektiğini belirtirler. 1 porsiyon yani 50 gram beyaz peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peynire eşdeğerdir. Düzenli olarak peynir tüketmek;

Kemik ve diş sağlığının desteklenmesinde,
Zayıflama diyetlerinin desteklenmesinde,
Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde,
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
Hafıza zayıflığı ve dikkat kaybının engellenmesinde,
Bağırsak florasını dengeleyerek zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılmasında,
Kemik erimesine (osteoporoz) karşı,
İyi bir antioksidan kaynağı olarak kansere karşı direnç sağlanmasında,
Cildin daha canlı ve genç görünmesinde, yıpranmış cildin onarılmasından ve erken yaşlanmanın engellenmesinde etkilidir.

Peynirin Zararları

Vücut için birçok faydası olduğu bilinen peynirin yine de dikkatli tüketilmesi gerekir, aşırı tüketimi sağlık için zararlı olabilir. Aynı zamanda peynirin yan etkileri de olabilir. Birçok farklı peynir çeşidi olduğu için kişiden kişiye değişen etkilerin görülebileceği unutulmamalıdır.

Ayrıca, alerjisi olan kişilerin süt ürünlerine karşı dikkatli olması gerekir. Peynir, bir süt ürünü olduğu için laktozu sindirmek zor olabilir bu da şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir. Amine içeriği bazı kişilerde baş ağrısına neden olurken, tuzlu ve sert peynirler tansiyonu yükseltebilir.

Doğru porsiyonlara kullanıldığında kilo kontrolüne yardımcı olan peynir, fazla tüketiminde kilo aldırır. Kilo verme sürecinde keçi peyniri, sepet peyniri, lor gibi düşük kalorili peynir çeşitleri tüketmek daha uygunken; kaşar peyniri, gravyer peyniri ya da rokfor peyniri gibi yüksek kalorili peynirleri dikkatli tüketmek gerekir.

Peynir Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğal peynir sadece süt, doğal peynir mayası ve tuzdan oluşmalıdır. Bu ürünler dışında peynire eklenen her şey, doğallığını bozan kimyasal katkılardır ve bu katkı maddeleri peynirin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Mümkünse, katkı maddesi olmayan doğal peynir tüketmek daha sağlıklıdır.

İyi ve sağlıklı bir beyaz peynirin düzgün bir kalıbı ve birbirine eşit kenarları olmalıdır. Üstünde pas, küf ve salamura gibi kirlilikler olmamalıdır. Sağlıklı bir beyaz peynir, parlak ve canlı bir beyaz olmalıdır. Donuk görünen, sarımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olan peynirler tüketilmemelidir.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 309 kcal % 15.4
Karbonhidrat 8.2 g % 2.7
Lif 0.0 g % 0.0
Protein 16.1 g % 32.2
Yağ 23.6 g % 36.2
Kolesterol 53.0 mg % 17.7
A Vitamini 228.0 IU % 4.6
C Vitamini 0.0 mg % 0.0
Potasyum 103.0 mg % 2.9
Kalsiyum 422.0 mg % 42.2
Demir 0.3 mg % 1.7

 

 

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com