Ana Sayfa Gündem 2 Haziran 2021 1179 Görüntüleme

Aronia Kırklareli’de Marka isim oluyor

Dr Aronia bahçe tanıtım  etkinliğine; Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Babaeski Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük, Vize İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şeyda Gürsu katıldılar. Ayrıca; Adana ‘ da binlerce dönümlük turunç ekilen tarım arazisi sahibi Mehmet Gücün ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun baldızı Hatice Dinçbal Kal, Aronia yetiştiricileri; Melih Kurtuluş, Serkan / Belgin Demiröz de, davetliler arasındaydı. Dr. Aronia firma sahibi Aylin Kalafatoğlu; “Aronia bitkisi Trakya ‘ nın mihenk taşı olacak” dedi.

Şenol Goncagül / Ceyhun Çolak

Özel Haber

 

Dr. Aronia; Vize ilçesine bağlı Soğucak Köyü’nde 110 dönümlük bir vadi içerisinde Aronia  meyvesi yetiştiren Vadi Aronia sahibi Av. Sezgin Çakan ‘ ı destekliyor.

Eşi, Melih Bey’in, Vize Sergen ‘ deki 100 dönüm arazisini nasıl değerlendirebileceği araştırmasına girerek, kısa zamanda tüm dünyada parlayan bir yıldız haline gelen ARONİA bitkisinin gücünü ve değerini keşfeden Aylin Kalafatoğlu, bu bitkinin Polonya ‘ da bulunan ve tüm dünyaya ürün satan firma ile tanıştı. Türkiye temsilcisi oldu. Şimdi; Türkiye genelinde olduğu gibi, Trakya Bölgesi ‘ nde de bu bitkinin sağlıklı ürünlere dönüşmesi için emek harcıyor. Bir başka deyişle; Melih Kurtuluş, 22 yıl önce Vize Sergen köyünde, yaklaşık 100 dönüm araziyi alarak, daha sonradan, eşi Aylin Kalafatoğlu da, ABD başta olmak üzere, bir çok ülkede aronia bitkisini araştırmasaydı, bugün Kırklareli Arania bitkisi ile tanışmamış olacaktı. Kırklareli Melih Kurtuluş’a, aronia konusunda minnettar durumda.

Aronia Etkinliği 27 Mayıs’ta gerçekleşti

  • Kırklareli ‘ nin Vize ilçesine bağlı Sergen (beldesi) n de düzenlenen Tarla Günü çerçevesinde; yapılan ARONİA dikim ve bakım çalışmaları yerinde incelendi. Yerel yetiştiriciler Serkan Demiröz ve Sezgin Çakan “Trakya çiftçisi Aronia ‘ yı keşfetmeli” derlerken, Dr. Aronia ürünü kurucusu kadın girişimci Aylin Kalafatoğlu “Şu anda 100 bin adet Aronia bitki kökünü garantilemiş durumdayız. Yakın gelecekte hedefimiz 150 bin aronia fidanına ulaşmak ” dedi. Yetiştirilen ürünün ekonomik değerinde alım garantisi var.

Başkan Altıntel, Aronia Tarla etkinliğinde,  Zortul Medya Genel Yayın Yönetmeni Şenol Goncagül’e çok özel açıklamalarda bulundu.

Başkan Altıntel; “ Aronia bitkisi fidanı dikildiğinde 3. Yılda ürün alabiliyorsunuz. Fidanları diktikten sonra 25 yıl ürün alabiliyorsunuz. Kilosunu 30 – 35 TL’den satabiliyorsunuz. Antioksidan bir meyvedir. Hem maddi bakımından hem katkı bakımından, hem de insan vücuduna çok faydalı. Bölge ve toprak bakımından bölgemize çok uygun. Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleriyle Kırklareli’de yaklaşık 250 dekar Aronia ekildi. Kırklareli Ticaret Borsası olarak ev sahipliği yapıyoruz. Kırklareli’de üzüm 5000 dekar, lavanta 1250 dekar oldu. Yani buğday, Ayçiçek, mısırın dışında insanlarımızı biraz çalışmaya teşvik ediyoruz. Ürünlere çocuk gibi baksınlar. Üretsinler, kazansınlar. İnsanlığa faydalı olsunlar. İhraç etsinler.Dedi.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy konu ile ilgili açıklamasında şunları ifade etti;

Kırklareli, Demirköy, Vize, Pınarhisar’ın ormanlık olan alanları için üzümsü olan meyveleri biz tavsiye ediyoruz. Üreticilerimiz, teşvik ediyoruz. Bu alanlar stratejik ürünlerimize engel olan pratik ürünler değil. Ülkemizinde üzümsü meyveleri eksik olduğu için ithal ediyoruz. Dolayısıyla burada üretimi arttırmamız mümkün olacak. Tarım Bakanımızın ve Kırklareli Valimizin direk direktifleri var. Dolayısıyla bizler üzümsü meyvelerin üretimi için elimizden katkıyı yapacağız.

Böğürtlen, ahududu, aronia ve yaban mersininin Kırklareli için üretim alanını arttıracağız. Ve bu konuda Kırklareli’yi marka değer yapmaya çalışacağız. Zaten ihracat kapısı olduğu için kapıda yakın. Tarımsal sanayide de bunu kullanacağımız için hiçbir problem olmayacak. Bu ürünler, Pazar problemi olmayan ürünler. Bu ürünlerimiz için toprağımız çok uygun, iklim çok uygun, hava çok uygun. Üretmemek için hiçbir nedenimiz yok.   

 

Ticaret ile uğrasan bir ailede doğan araştırmacı girişimci ruhuyla tarım sektörüne adım attı.. Yıllar önce eşinin satın aldığı yaklaşık 100 dönümlük Sergen köyünde arazi için araştırmaya başlamasıyla Aronia bitkisiyle tanıştı.
Amerika’dan başlayan en iyi Aronia fidanı araştırması sonucuyla 45 yıldan beri bu konuda uzman Polonya menşeli Aronia Eggert firmasıyla yolları kesişti. Firmanın teklifiyle Türkiye tek yetkili temsilcisi olmasıyla beraber Aronia yetiştiriciliği konusunda Türkiye de birçok ilklere imza atmaya başladı.
Kırklarelinin Aronia yetiştiriciliği konusunda popüler olmasının öncelikle ilk adımının eşi Melih Kurtuluş tarafından yılar önce yapılan arazi yatırımıyla gerçekleştiğini belirten Aylin Kalafatoğlu Kurtuluş önümüzdeki dönemde Kırklareli’n de 150.000 adet aronia eggert fidanlarinin dikiminin yapılacağını aktardı.
Aronia Yetiştiriciliği konusunda Kadın girişimci olarak başladığı bu yolculukta sadece aronia fidan teminiyle kalmayıp ihtiyaç halinde tarım makinaları konusunda da Jagoda Jps ‘in Türkiye tek yetkili temsilcisi oldu. Global anlamda bilgi ve tecrübeyle sahip firmalar Aylin Kalafatoğlu ile Türkiye de çalışmalarına devam ediyor.
Aronia meyvesinin antioksidan değeri acısından çok yüksek olması sağlık yönünden dikkat çekicidir.
Bu anlamda işlenmiş ürün olarak tüketimi Dünya da yaygındır.
Aylin Kalafatoğlu yarattığı Dr. Aronia markası adı altında
Bursa’da 20’den fazla %100 yerli milli güvenli Aronia içerikli ürünler üretmektedir.
Türkiye ‘de Aronia konusunda dikimden hasata, hasattan sofraya hizmet verebilen ilk ve tek marka Dr.Aronia dir. Yurt içi ve Yurt dışı satış kanalı ile ürünler tüketiciyle buluşmaktadır.

ARONİA İÇİN İLK VİZE SERGEN DEN

Dünya çapında önemli ve geniş bir araştırma yaparak, “adeta yeniden bilgi ve tecrübeyle iç içe olarak direkt tarımsal sahada uygulamalı yasayarak öğrenerek Aronia yetiştiriciliğinde  uzman oldum” diyen Aylin Kalafatoğlu; Polonya ‘ daki bir firmanın Türkiye’ de ki tek yetkili distribütörü olduklarını, onlarca ülkeye de Aronia bitkisinden üretilen 20 farklı ürünü ihraç ettiklerini belirtti.

2015 yılında bu çalışmalara başlayan Aylin Kalafatoğlu ve ekibi, 2016 yılında yapılan toprak analizleri sonrasında Sergen ‘ de ilk faaliyetlere başlamışlar. 52 bin kök Aronia fidanı ile başlayan ve ticari bir faaliyete dönüşen tarımsal faaliyetlerde, bugün gelinen nokta 100 bin Aronia fidanını aşmış durumda.

Demiröz; “Aronia’yı ektiğinizde 25 yıl ürün alıyorsunuz”

Bölgedeki aronia üretiminde bilgi ve tecrübeye sahip Vize ‘ li üreticiler; Serkan Demiröz ve Sezgin Çakan, “Ürün, Trakya toprağına da son derece uyumlu. Sıcaklık veya düşük ısıdan etkilenmiyor. Don sorunu yok. Kırklareli ‘ nin iklim şartlarına uygun şartlarda üretim yapılıyor. Aronia eggert fidanları ile yola çıktığımız için hiç fire vermeden doğru bakım uygulamaları ile yüksek verimlilikle, yüksek kalitede Aronia meyvesi hasadını gerçekleştiriyoruz. Bu ürünü ektiğinizde, (bakım şartlarına bağlı olarak) minimum 25  yıl verim alıyorsunuz. Bakımı ve hasadı son derece kolay ve zahmetsiz. Büyük oranda da zaten makinalı tarım uygulamaları kullanılıyor. AB fidan pasaportuna sahip aronia eggert fidanlarından elde edilen meyvenin satış ve pazarlama sorunu olmuyor. Bu konuda da, Aylin Hanım ve ekibi, her türlü teknik araç gereç ve desteği sağlıyorlar. Tüm tarım alanı sahibi olan hemşehrilerimizin de, bu fırsatı kaçırmamalarını diliyoruz” diyorlar.

Kalafatoğlu “Bu bitkinin üretimi ve 20 farklı çeşit ürüne dönüştürülebilmesi için önemli bir bilgi altyapısına sahip oldum. Arzu eden çiftçilerimizin, bu konuda bilgi ve destek alabilmeleri için önemli bir imkan da sağlıyoruz. Teknik bilgi ve destek veriyoruz Ekim, dikim ve hasadı için gerekli makine parkurunu temin ediyoruz. Arzu edenler için, bunları onların adına bizler yapıyoruz. Türkiye ‘ de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; Ceviz, badem ve zeytinden sonraki destekleme verilen 4. Ürün Aronia dır.”diyor.

“İŞLENMİŞ OLARAK 150 TON ÜRÜN “

Bugüne kadar Kırklareli bölgesinde ilk olarak  52.000 adet dikilmiş kendilerine ait  Aronia fidanları bulunan Aronia Eggert yetkilileri,  yeni ürün yeni pazar olarak Aronia nın hem tüketici hem de yetiştirici tarafından faydalarını  dile getiriyorlar.
40 yılı aşkın bilgi ve tecrübenin sahibi Polonya menşeeli Aronia Eggert fidanlarının ve Jagoda Jps tarım makinelerinin Türkiye tek  yetkili distribütörü Dr.Aronia kurucusu . Kalafatoğlu ‘ nun “Şu an için 100 bin adet dikilmiş Aronia bitkisi hedefimize ulaşmış bulunmaktayız. Fabrikamızda bu bitkiler ürüne dönüşerek, tüm dünyaya ihraç ediliyor” diyor.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com