Ana Sayfa Bölge, Gündem, Sağlık 13 Kasım 2021 1581 Görüntüleme

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Koruköy Köyü Sırakayalar Tepe Mevkii’nde yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sorular yöneltti. Projenin bölgedeki su kaynaklarını kirleteceğini kaydeden Gündoğdu, “Sularımızı ve ormanlarımızı vahşi sermayeye teslim etmeyeceğiz” diyerek, kirli sudan dolayı dakikada 7 kişi hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

UNİCEF raporuna göre dünyada 768 milyon kişinin temiz suya erişim sağlayamadığını hatırlatan Milletvekili Gündoğdu, “Her yıl temiz suya erişim olmadığı için yüzbinlerce insan ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve BM’nin yayınladığı raporlara göre, kirli sudan dolayı dakikada 7 kişi hayatını kaybediyor. Canlı yaşamının olmazsa olmazı suyun korunması ve kollanması yaşamsal bir zorunluluktur” dedi.

 

SORU ÖNERGESİ SUNDU

 

Kırklareli Koruköy Köyü Sırakayalar Tepe Mevkii’nde yapılması planlanan 200806743 Ruhsat (ER:1158034) Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesiyle ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporunun görüş ve önerilere açıldığını kaydeden Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

 

“KÖYLÜLER ÜRETEMEZ HALE GELECEK”

 

Milletvekili Gündoğdu’nun Bakan Murat Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde: “Ruhsat alanı Babaeski alt havzasında olup, Ergene ve Meriç Havzaları Yeraltı suyu İşletme Sahası olması nedeniyle burada yapılması planlanan faaliyet mevzuata uygun mudur, 4 köyün su kaynaklarının bulunduğu bölgede patlatmalı madencilik faaliyetlerin telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmasını nasıl engelleyeceksiniz? Anılan bölgede yürütülen diğer madencilik faaliyetleri incelendiğinde tamamına yakını yer altı suyu kullanmaktadır. Yöredeki köyler, geçimlerini tarım, hayvancılık, arıcılık ve orman içi mantar toplayıcılığı ile sağlamaktadır. Anılan tesisin faaliyete geçmesi halinde geçimlerini sağladıkları alanlar yok olacak ve Koruköy-Kapaklı-Düzorman ve Demircihalil köyleri, köylüleri, üretmez hale gelecek, geçim sıkıntısı çekecektir. Bu doğrultuda tesisin faaliyete geçeceği alanlarda ve çevresinde üretimin azalacağı, kalitesiz hale geleceğinden meydana gelecek telafisi mümkün olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz? Anılan bölgenin tamamına yakını orman alanı içerisinde yer almaktadır. Kesilen ağaçların yerine 5 kat, 10 kat ağaç dikilmesi dahi değişen ekosistemi yeniden eski haline getirmesi mümkün değildir. Bilindiği gibi tekrar aynı ekosistemin oluşması çok uzun yıllar almakta ve o uzun sürede ciddi zararlar yaşanmaktadır. Bu nedenle bölgede yer alan veya yer alacak olan projeler de kümülatif olarak dikkate alındığında oluşacak olumsuz çevresel etkilerin kabul edilebilir sınırda olduğunu hangi bilimsel verilerle açıklayabilirsiniz?”

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com