Ana Sayfa Gündem 2 Şubat 2022 1054 Görüntüleme

“Kültür envanteri dijitale taşınacak”

Lüleburgaz Belediyesi’nin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile birlikte başlattığı “Kent Kültür Envanter Çalışmasında” sona gelindi. Yaklaşık 1 yıl boyunca aralarında jeolog, sanat tarihçisi, arkeolog ve kent plancılarının olduğu çok sayıda akademisyen Lüleburgaz ve çevresinin kültür envanterini çıkarttı. Çıkartılan envanterlerle ilgili rapor hazırlanırken, kentin kültür envanteri kapsamlı bir şekilde dijital ortama taşınacak.

Lüleburgaz Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl içerisinde kentin taşınmaz kültürel, taşınmaz doğal ve yerel kültürel mirasını çıkarmak için başlattığı Kent Kültür Envanteri Çalışmasında önemli aşama kat edildi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden aralarında jeolog, arkeolog, kent plancısı, sanat tarihçisi gibi 16 farklı akademisyenin gerçekleştirdiği çalışmalarda Lüleburgaz’ın geçmişten günümüze kadar yer alan bütün kültür envanterleri tek tek kayıt altına alındı.

Envanter bir “tık” ötede olacak

İnceleme raporu, Lüleburgaz Kenti Taşınır Taşınmaz Kültür Mirası, Kültürel Varlıklar ve Koruma Alanları, Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültürel Miras Ögelerinin Coğrafi Bilgi Sistemi’ne Aktarılması gibi 5 ayrı aşamadan oluşan Kültür Envanteri Çalışması dijital ortama taşınarak vatandaşın bir tık ötesinde olacak. Kültür Envanteri’nin dijital ortama taşınmasıyla kentin geçmişi geleceğe taşınmakla kalınmayıp, turistik amaçlı da kullanılabilecek. Dijital ortamda işaretlenen kültür envanteri sayesinde Lüleburgaz’ın hangi bölgesinde hangi kültürel envantere sahip olduğu bir tık ötede olmuş olacak. Bu sayede kültür envanterlerinin kentin tanıtımında büyük rol oynaması hedefleniyor.

Çalıştayla hız kazandı

Lüleburgaz Kent Kültür Envanteri çalışmaları 2020’nin Kasım ayında başlayıp, 2 Nisan 2021’de korona virüs pandemisi nedeniyle çevrim içi düzenlenen “Lüleburgaz Kent Kültür Çalıştayı” ile hız kazandı. Çalıştayda ilgili kurumlar, yerel aktör ve araştırmacılarla bir araya gelinerek bilgi ve deneyimlerin paylaşılma imkanı yaratıldı.

Sokak sokak incelendi

Kültür envanteri çalışmaları kapsamında Lüleburgaz ve yakın çevresindeki arkeolojik varlıklar ile kentsel ölçekte kültürel miras değerleri niteliğindeki varlıklar olarak SİT alanları ile kentin geçmişteki fiziksel biçim ve değişiminin izlerini taşıyan cadde, sokak, meydan, yapı adası, mülkiyet deseni ve bu ögelerin konum ve yönelimleri ele alındı. Arkeolojik kültür mirasının bütüncül ve kapsamlı bir tespiti için ilçe genelinde arkeolojik yüzey araştırması metodolojisi ile ayrıntılı bir alan çalışması yapılması gerektiği değerlendirildi.

Dere ve Yılmaz organik sokak yapısını koruyor

Akademisyenlerce gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda kentin eski yerleşim yerlerindeki dokular hakkında da önemli veriler elde edildi. Özellikle Dere ve Yılmaz Mahallelerinin organik sokak dokularıyla kentin en eski yerleşim alanı olma özelliğini halen koruduğu belirtildi. Yine yazılı kaynaklarda 1920’lerde Yunanistan’dan gelen muhacirlerin yerleştirildiği ifade edilen bu mahallelerde yerleşimin sokak cephesine bitişik veya bahçe içinde konumlanmış 1 veya 2 katlı konutlardan oluştuğu ve 1940’lı yıllardan itibaren başlayan imar hareketi ile kent planlı olarak doğu, güney ve kuzey yönlerine genişlerken, mimari üretim modern çağın tasarım ilkeleri ve inşaat teknikleriyle biçimlendiği raporda bildirildi.

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com