Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan gıda kontrol ekipleri tarafından Kırklareli’nde faaliyet gösteren işletmelerin 7 gün 24 saat esasına göre denetlendiğine vurgu yaparak, gıda zehirlenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
Mesai kavramı gözetmeksizin ekipler tarafından denetimlerin sürdürüldüğüne dikkat çeken Aksoy 2021 yılında artan denetimlerle birlikte gıda zehirlenmeleri vakalarında düşüş olduğunu söyledi. Aksoy; “Bizler denetimlerimize devam ederken tüketicilerimizin de bilmesi ve uygulaması gereken bazı kurallar var” diyerek gıda zehirlenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy yaptığı açıklamada “Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda, Halk sağlığının korunması ve gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesi amacıyla gıda işletmelerinin ve çalışanlarının hijyen koşulları kontrol edilerek numuneler alınmaktadır. Güvenilir gıdanın halkımıza ulaştırılması ve Gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için bizler mesai mefhumu gözetmeksizin sahada faaliyetlerimize devam ederken, 2021 yılında artan denetimlerimizde birlikte gıda zehirlenme vakalarında da düşüş olduğunu gözlemledik. Bizler denetimlerimize devam ederken tüketicilerimizin de bilmesi ve uygulaması gereken bazı kurallar var, bu kuralları ana hatlarıyla madde madde özetlersek;
- Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisini mutlaka okuyalım, üretim ve son kullanma tarihine, Tarım ve Orman Bakanlığı üretim izni olup olmadığına ve saklama koşullarına dikkat edelim.
- Dondurulmuş gıdaları orijinal paketlerinde -18°C’de satın alalım.
- Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanları kesinlikle satın almayalım.
- Market alışverişi yaparken, soğuk dolaptan alınması gereken gıdaları alışverişin sonuna bırakalım, özellikle sıcak havalarda soğutucu dolaplardan alınan ürünleri, soğuk zinciri kırmamak adına bir an önce evlerimizde buzdolabına yerleştirelim
- Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edelim.
- Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdaları nemsiz, kuru ve 15°C -20°C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edelim.
- Sebze ve meyveleri iyice yıkandıktan sonra tüketelim.
- Sebze ve meyvelerin temizliğinde kesinlikle deterjan gibi kimyasal maddeler kullanmayalım.
- Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli gıdaları uygun süre ve sıcaklıklarda pişirip, pişmiş yemekleri oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmeyelim.
- Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklayalım.
- Gıdaları hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyalım.
- Her kullanımdan sonra gıdaları hazırlarken kullanılan tüm araç gereçleri ve yüzeyleri deterjanlı sıcak su ile yıkayıp iyice durulayalım.” İfadelerini kullandı.