Ana Sayfa Bölge, Gündem 3 Haziran 2022 510 Görüntüleme

Pınarhisar İlçesinde Temel Petek Dağıtımı

Kırklareli İl Özel İdaresi destekli ve çiftçi katkı paylı “Temel Petek Alımı” projesi kapsamında Pınarhisar’da Temel Petek Dağıtımı gerçekleştirildi.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Bal Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa UZ, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan DOĞAN, İl Genel Meclis Üyeleri Volkan ERTAN ile Ersan ŞAHİN ve Pınarhisar Kaymakamı Mehmet KILIÇ ‘ın konuşmalarıyla başladı.

Pınarhisar’da düzenlenen temel petek dağıtımı töreni ile ilgili olarak Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Arıcılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için ihtiyaç duydukları tozlaşmayı sağlayarak ürün miktarında büyük artışlara sebep olurlar. Bitkilerin tozlaşması üzerindeki bu faydayı bilen üreticiler arı kolonilerini kiralayarak daha fazla ürün elde etmektedirler. Arılarla tozlaşmayı başlıca badem, elma, kiraz, şeftali, pamuk, ayçiçeği, kavun, karpuz, fiğ gibi birçok meyve, yem bitkisi, tarla bitkilerinde yararlanılmaktadır. Arıcıların tozlaşmaya faydalarının yanında bal, propolis, polen, arı ekmeği, arı zehiri gibi birçok ürünü beslenme, sağlık, ilaç gibi birçok sektörde faydalanılmaktadır.

Pınarhisar İlçemiz ayçiçeği, kanola, karaçalı, meşe, kekik, ıhlamur yanı sıra kır çiçeği gibi bitki örtülerinden zengin bir floraya sahip olup, arıcılık faaliyetlerine elverişlidir. İlçemizde 94 kayıtlı arıcılık işletmesi bulunmaktadır. 6953 adet koloni varlığı ile ilçemizde arıcılık faaliyetlerine olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

Petek; balmumundan yapılmış, altıgen işçi arı gözü izleri olan ve çerçeve içi ölçüsünde kesilmiş balmumu levhalarıdır. Arıların enerjilerini harcamamaları için temel petek verilerek zamandan tasarruf edilmiş olunur. Bu proje ile modern ve sağlıklı petek ile arı sağlığını korumak, ürün kalitesi ve verim artışı sağlanması amaçlanmıştır. Temel petek desteği ile üreticilerimize hem zaman kazandırılmış hem de ekonomik destek sağlanmıştır. Arıcılık diğer tarımsal ürünlere göre daha az sermaye ile yapılan tarımsal bir faaliyettir. İyi planlandığı takdirde aile bütçesine fayda sağlayabilecek bir gelir kaynağıdır.

Arıcılarımıza hayırlı ve bereketli olmasını dileriz. “ denildi.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com