Haber:Erhan Ertürk
Babaeskinin Alpullu Beldesinde tarla günü etkinliği gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Babaeski Köyleri Yerli ve Milli Arpa İle Tanışıyor Yayım Projesinde Alpullu’da üretici Ersin Ceylan’a ait tarlada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli ve milli arpa çeşidi Yaprak çeşidinin tanıtım günü yapıldı. Tarla Gününe; AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bahadır Kovankaya, AK Parti Babaeski İlçe Başkanı Dindar Seçen, Alpullu Belediye Başkanı Erhan Ceylan, Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir, Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Vural, S.S. 132 Sayılı Babaeski Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdür vekili Güray Özgören, S.S. 132 Sayılı Babaeski Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi yönetim kurulu ve üreticiler katıldılar.
YAPRAK çeşidinin tanıtım günü
Açılış konuşmasını Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük gerçekleştirdi. Küçük; ‘’ Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütmekte olan Babaeski Köyleri Milli ve yerli Arpa ile Tanışıyor Yayım Projesi kapsamında Babaeski’mizin güzel Beldesi Alpullumuzda değerli çiftçimiz Sayın Ersin CEYLAN’A ait tarlada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli ve milli arpa çeşidimiz YAPRAK çeşidinin tanıtım gününe hoş geldiniz.
Projenin amacı: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen dört farklı arpa çeşidimiz (Yaba,Yaprak, Herkel, Pınar) çeşitlerini ilçemize bağlı Sinanlı, Hazinedar ve Nacak köylerinde ve Alpullu Beldemizde her lokasyonda farklı çeşit ekilerek köy başına 7,5 dekardan toplamda 30 dekar alanda ekim yapmak suretiyle yerli ve milli çeşitlerimizin üstün yönlerini üreticilerimize göstermek, üretiminin yaygınlaşmasını sağlamak ve milli ekonomiye katkıda bulunmaktır. Bu çeşitlerimizin üretim içerisindeki payı yükseltilerek, ekilişinin yaygınlaştırılmasının sağlanacağı ve milli ekonomiye katkıda bulunma konusunda bu projenin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Projenin sonucunda yerli arpa çeşitleri için öngörülen verim ve kalite değerlerine ulaşılmasıyla söz konusu çeşitlerin üretiminin mevcut arpa çeşitlerinden daha fazla fayda sağlayacağı ve gelir getirici olduğunun ortaya konması halinde, üreticilerimizin yerli çeşitleri tercih etmeleri hedeflenmektedir. Bu sayede çiftçilerimiz daha verimli ve kaliteli çeşitlerle üretim yaparak arpadan elde ettikleri gelirleri artacaktır.
Bu bağlamda projemize destek veren başta Kırklareli Tarım İl Müdürümüz Mehmet Aksoy’a, ilgili çeşitlerin uzun çalışmalar sonucunda açığa çıkarılmasını sağlayan ve bu çeşitleri ilçemiz çiftçilerinin hizmetine sunmada ve projemizin her safhasında bilgi ve tecrübelerini bizden esirgemeyen Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün değerli hocalarına, projenin uygulanmasında özveriyle birlikte çalıştığımız arazi sahibimiz Sayın Ersin Ceylan’a, ayrıca bugünkü programımızı kurgulamada bize sınırsız destek veren ve bu ortamı hazırlayabilmemizdeki yardımlarından dolayı Alpullu Belediye Başkanımız Sayın Erhan Ceylan’a ve projenin başından sonuna özveriyle çalışıp emek veren Babaeski Tarım ve Orman ilçe Müdürlüğümüz teknik personelime teşekkür eder, katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür eder saygılar sunarım’’ dedi.
‘’Bizim Kırklareli’miz Trakya’nın incisidir’’
Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy; ‘’Tohumlarımıza nasıl destek veririz, nasıl koruyup kollarız diye 49 tane araştırma enstitüsü kurdu. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yerli ve milli tohuma olan destek %97 seviyesinde. Sayın vekilim sizin de desteğinizle bizim ülkemizde ve özellikle ilimizde yerli ve milli tohumlarla ilgili çalışmaları en üst seviyeye çıkaracağız. Şu anda bizim bölgemizde iki tane araştırma enstitüsü var. Bir adet de bağcılık araştırma enstitüsü yani toplamda üç tanedir. Bütün Türkiye’de 49 tane var. Bizim enstitülerimizde yapılan tüm iş ve işlemler şu anda tarım il müdürlükleri ve ilçe müdürlüklerimiz aracılığıyla yayım faaliyeti olarak çiftçimizin hizmetine sunuluyor.
Şu anda bizim sadece Trakya’da ürettiğimiz ayçiçeği tohumlarının %40’ı Ukrayna ve Rusya’ya ihraç ediliyor. Dolayısıyla Türkiye net olarak tohumda ihracatçı bir ülke. Kırklareli’nde 640 bin ton buğday, 240 bin ton ayçiçeği hasadı yapıyoruz. Arpa ve yulafla ilgili çalışmalarımız daha çok Istranca bölgesinde, kurağa ve iklim şartları zor olan bölgede. Kumlu topraklara tohumları denemeye alıyoruz. Bunlarda çiftçimizi kullandırtmaya çalışıyoruz. Arpanın asıl amacı hayvanın kaba yemini ve yemini sağlamak. Dolayısıyla benim bölgemdeki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların beslenmesinde de kaba yem kullanılması için devletimizin vermiş olduğu destek ortaya çıkmış oluyor. 165 bin büyükbaş, 425 bin küçükbaş hayvanımız var. Kesim ve doğumlarda +/- 10 oluyor. Biz kendi besinini kendi sağlayan nadir illerden biriyiz. Bizim Kırklareli’miz Trakya’nın incisidir. Sayın vekilim sizlerin, belediye başkanlarının desteğiyle ve il müdürlüğümüzün gayretiyle biz daha güzel işler ve daha güzel projeler yapmaya çalışacağız. Geçen hafta Vize’de yulafta bir denemeye gittik. Istrancalar dibindeki Develi Köyünde yaptığımız denemede biz 600 kg yulafta hasat aldık. Normalde o toprakta bir şey elde etmemiz mümkün değil ancak devletimizin çalışması özel sektörle beraber, TÜBİTAK ve üniversitelerle beraber tohumda büyük bir aşama kaydettik. İnşallah gelecek Türkiye Yüzyılı bizim Yüzyılımız olacak. Ülkemizin yüzyılı olacak’’ dedi.
Çiftçi Ersin Ceylan, İlçe Tarım Müdürü İsmail Küçük’e arpa ekim sürecinde desteklerinden dolayı teşekkür etti. Arpa’nın hayvan yemi olmasından dolayı ekimini yaptıklarını ve verim aldıklarını ifade etti.
‘’Türkiyemiz artık özenen değil özenilen bir Türkiye olmuştur’’
Alpullu Belediye Başkanı Erhan Ceylan; ‘’Tarım İl Müdürüme ve İlçe Tarım Müdürüme de bu güzel organizasyonu Alpullu’da yaptıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum. İnşallah bu organizasyonda kendilerine kusursuz bir şekilde cevap verebilmişizdir. Türkiyemiz artık özenen değil özenilen bir Türkiye olmuştur. Artık sadece tarımda değil; sivil savunmada, sağlıkta, kültürde başarır hale geldik. Kendi bilim insanlarımızla kendi memurlarımızla bu işleri başarır hale geldik. Bu çalışmaları yapan başta mühendislerimiz ve teknik elemanlarımıza tekrar huzurlarınızda teşekkür ediyorum’’ dedi.
‘’2002’den sonra çiftçiyle ilgili her şey değişti’’
AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam; ‘’Hızla fabrikalar getirilirse ilimizin kalkınacağını, insanlarımızın müreffeh bir hayata geçeceğini düşünüyordum. 2002 yılında milletvekili olmak nasip oldu. 1-2 yıl geçtikten sonra değişik yerlerde katıldığım toplantılar ve bilgilendirmeler sayesinde aslında Trakya’nın ve özelde Kırklareli’nin doğru, bilinçli, bilimsel çiftçilikle, ziraatle, hayvancılıkla daha hızlı kalkınacağını hem kendi insanlarına hem Türkiye’ye hem de Dünya’ya daha fazla hizmet edeceğini öğrenmiş oldum.
O günün şartlarını düşünürsek ciddi anlamda çiftçilik yapmak, ziraatle uğraşmak, hayvancılıkla uğraşmak sorunluydu. Bir şey yapmak istediğinde %70 faizle zirai kredi kullanmak zorunda kalıyordunuz. Herhangi bir konuyla ilgili bilgi almak istediğinizde Ziraat Müdürlüklerinin kapısından dönüyordunuz. Herhangi bir konuda destek almak istediğinizde kimse elinizden tutmuyordu. Hiçbir konuda desteklenmiyordunuz. Ama 2002’den sonra çiftçiyle ilgili her şey değişti’’ dedi.
Konuşmaların ardından hasat yapıldı. Protokol temsilcileri arpa tarlasını inceleme fırsatı buldular.
Arpa hasadından sonra aynı üreticiye ait pancar tarlasında inceleme yapıldı.