Ana Sayfa Gündem 29 Haziran 2019 990 Görüntüleme

Anız Yangını söndürüldü

Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen Babaeskili bazı çiftçiler, hasatlarını tamamlayarak tarlalarında kalan anızı yakmaya devam ediyor. Son olarak Babaeski Sofuhalil Köyü’nde, T.G. isimli bir vatandaş kendisine ait olan buğday ekili tarlasının hasadını yaptıktan sonra kalan anızını yaktı. Anız yangını olay yerine gelen itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Son olarak Babaeski Sofuhalil Köyü’nde, 26 Haziran 2019 günü, T.G. isimli bir vatandaş kendisine ait olan buğday ekili tarlasının hasadını yaptıktan sonra kalan anızını yaktı. Vatandaşların Jandarmaya ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından anız yangını söndürüldü. Ayrıca olay yerine gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, tarla sahibi T.G.’ye  idari yaptırım uygulanmak üzere tutanak tanzim edildiği bildirildi.

Hasat sonrası toprakta kalan anız yani tarla yüzeyinde kalan materyaller, toprağı tavında tutmakta ve bilhassa meyilli arazilerde su ve rüzgâr erozyonuna engel olmaktadır. Çiftçiler tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırmak, böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önlemek, toprak verimini artırma gerekçeleri ile hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığı biliniyor.

Anız Yakmanın Zararları

Anız yakmanın zararları saymakla bitmiyor. Anız yakmak toprağın hem fizikseli hem kimyasal hem de biyolojik özelliklerini bozuyor.

Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini arttırıyor, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseliyor. Ayrıca yol kenarında bulunan tarlalarda yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep oluyor.

Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabiliyor.

Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelerine de zarar veriyor. Anız Yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta. Hem ülke genelinde hem de Trakya bölgesi için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar veriyor.

             Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan materyaller, toprağı tavında tutmakta ve bilhassa meyilli arazilerde su ve rüzgâr erozyonuna engel olmaktadır. Ayrıca anız yakmalar, evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanları tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır. Yaban hayatın bir parçası olan yırtıcıların beslendiği canlı türlerinde anız yakmalar ile besin bulamaması sonucu bir azalma olmakta ve bunun bir sonucu olarak yırtıcı sayısı da azalıyor. Anız yakımı ile birlikte, toprakta bitkiler için gerekli organik madde de yakılıyor. Dolayısıyla bir sonraki dönem ekilen ürün topraktan gerekli organik maddeyi alamıyor.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com