Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 20 Haziran 2023 723 Görüntüleme

Babaeski şoför esnafı S plakayı yorumladı

Gözden geçirilmeli mi? Faydalı mı?

Yeşilyurt Gazetesi (Dijital) Yazı İşleri Müdürü Şenol Goncagül’ün sosyal medya hesabından Babaeski Şoför Esnafına yönelttiği S plaka sorusu sonucunda şoförlerden iki farklı görüşü ortaya çıktı. Şoförlerin bazıları “Gözden geçirilmeli” derken, bazıları da “her şeye rağmen bizim için faydalı” diyorlar.

·        Lüleburgaz ilçesinde yapılan Şoförler ve Otomobilciler Oda seçimlerinin en önemli vaadlerinden birisi “S plaka işinin sonuçlandırılması” idi. Oldu da. Ancak, aynı uygulamanın getirildiği Babaeski ilçesinde durum biraz karışık!

 “Çalışma alanlarının sınırlandırıldığını ve Babaeski ilçesinin küçük bir ilçe olduğunu ve Lüleburgaz gibi geniş sınırlara dayanmadığını ve ilçe dışında faaliyet göstermelerinin engellendiğini” iddia eden bazı şöför esnafı, “Bizim koruyucumuz ve haklarımızın gözeticileri olmak durumunda olan Babaeski Şöförler ve Otomobilciler Odası yönetimi, bu konuda bir girişimde bulunuyorlar mı?” sorularını soruyorlar.

 KİMİLERİNE GÖRE FAYDALI, KİMİLERİNE GÖRE DE ZARARLI!

 Babaeski halkı ve şoför esnafı tarafından yapılan bazı değerlendirmeler de enteresan! Bazı şöför esnafı “Gözden geçirilmeli” derken, bazıları da “her şeye rağmen bizim için faydalı” diyorlar. Bir şöför esnafı, yapılan eleştirilere karşı yaptığı şu yorumu ile uygulamaya sahip çıkıyor:

“ Bölgesellik geleceği için böyle bir açıklama da bulunmuşsun Ümit abi ama şöyle de bir durum var mesela ; Lüleburgaz’dan Babaeski’ye personel getirip ve akabinde Babaeski içinden Özel okul öğrenci toplayan araçlarımız vardı yada farklı saatli fabrika personeli toplayıp Lüleburgaz civarına getiriyorduk bizde mesela bu işi yapamayacağız ( Bölgeselik yüzünden ) bizlerde boş geri döneceğiz…Burada işte S plaka devreye girecek nasıl mı ? Bizlerin yapamadığı işleri sizler sizlerin yapamadığı işleri bizler yapacağız…Diyeceksin kazanç düşecek hayır abim düşmeyecek hepimiz mantıklı hareket ederek Onların verdiği fiyatlara değil bizim talep ettiğimiz fiyatlara bu işleri yapacağız( Kısacası parayı veren düdüğü çalar ) ve firmalara maşa olmaktan kurtulacağız bu kadar basit…O kadar da kötü değil bölgeselik kimse kendini karamsarlığa düşürmesin lütfen  hiç olmadık fiyatlara yıllarca firmalar yüzünden baş boyun eğdik artık bayrak bizim elimiz de canı gönülden inanıyorum Kİ büyüklerimiz de birkaç Kısmi düzenlemeler yaparak bizlere daha güzel günler sunacaklar…”

Bir diğeri ise :

“Bize S Plaka lazım ama mesela Lüleburgaz ‘ dan, Kışlaya servis çekemeyeceksek, bu bizim ne işimize yarayacak? S plaka, elimizi kolumuzu bağlıyor..” diyor.

S plaka nedir?

Plaka; Kamyon, otomobil gibi kara taşıtlarına takılan numara levhasına verilen isimdir. Plaka karayolu taşıtlarının t.c kimlik no’su gibidir. Karayolu taşıtlarının bütün ceza, muayene, tamir gibi işlemleri plakaya işlenir. Her ülkenin plaka kodları farklıdır. S plaka’da bir plaka türüdür. S plaka; İller içerisinde servis işletmeciliği yapmak isteyen araçları ayıran plaka koduna verilen isimdir.

S plaka servis aracı yönetmeliği nedir?

S plaka aracı olanların çalışma yöntemini belirleyen, bu kuruluşta çalışanların uyacakları kuralların tümünü belirten yönetmeliğe verilen isimdir.

S plaka hangi taşıtlara verilir?

1. Otobüs

2. Minibüs

Kimlerin S plaka alma mecburiyeti bulunmaktadır?

1. Resmi ve Özel Kuruluşların kent içi yolcu taşıma istemine ücreti karşılığında cevap veren özel yada tüzel kişiler,

2. Okul öncesi, ilköğrenim ve orta öğrenim öğrencilerini taşıyanlar,

3. Mülkiyetlerindeki araçlarla kendi personelini taşıyanlar,

4. Müşteri hizmeti adı altında ücretsiz yolcu taşımacılığı yapan servislerin S plaka alma mecburiyeti bulunmaktadır.

S plaka araçları kimler denetler?

S plaka servis araçları ile ilgili iş, işlemleri yürütmeye ve denetlemeye Belediye Trafik Zabıta Şefliği  yetkilidir.

S plaka servis araçlarında bulunması gereken özellikler

1. Kaportası düzgün olacaktır

2. Dış görünüşü itibariyle beyaz boyalı ve bakımlı olacaktır.

3. Camlarında kırık ya da çatlak bulunmayacaktır.

4. Dış yüzeylerinde tehlike oluşturacak biçimde aksesuar bulunmayacaktır. (Radyo antenleri bu kapsamda değerlendirilir.)

5. Aracın içi temiz, koltukları düzenli ve beresiz olacak, peluş bulunmayacaktır.

6. Mevcut lastikleri ile aynı ebatta yedek lastiği bulunacak ancak bu yedek lastik yolcuların oturmasını engellemeyecektir.

7. İç göstergeleri düzenli çalışır durumda olacaktır.

8. İç ışıklandırma için yeterli sayıda lamba çalışır durumda olacak, ancak bu lamba renkli olmayacaktır. İçinde ya da dışında hiçbir yerde yolculara zarar verebilecek bir ek ya da imalat yer almayacaktır.

9. Bütün kapıları düzenli açılır, kapanır durumda olacaktır.

10. Egzozu ve susturucusu zedelenmemiş olacak, çalışırken gürültü yapmayacaktır.

11. Park lambaları, stop lambaları ile farları (uzun ve kısa huzmeleri) düzenli çalışır ve ayarlanmış durumda olacaktır.

12. Farları şeffaf camlı olacaktır.

13. Yağ karteli, hidrolik deposu, şanzıman ve defransiyel’den kaçak niteliğinde yağ sızması olmayacaktır.

14. Frenleri tam, gıcırtısız ve dengeli tutabilir durumda olacaktır. (Gerektiğinde fren balataları tekerlek çıkartılarak kontrol edilir.)

15. Motorları düzenli çalışır durumda olacak ve egzozdan siyah duman çıkmayacaktır. Aracın egzozundan çıkan emisyon miktarı İl Hıfzısıhha Kurulu Çevre Komisyonunun mevcut kararı veya gelecekteki kararlarının amir hükümlerine uygun olacaktır.

16. Lastiklerde dışarıdan gözüken bombe ya da çatlak bulunmayacak ve lastik diş derinliği o ebattaki lastik imalatı için izin verilen diş derinliğinin ¾ ünden az olmayacaktır.

17. Devridaim ve gergi (eksantrik) kayışları liflenmiş ya da çatlak olmayacaktır.

18. Soğutma sisteminin hortumları aşırı yumuşamış olmayacaktır.

19. Rot ayarları yapılmış olacak rot ve rotillerde boşluk bulunmayacaktır.

20. Trafik Kanununun uygun gördüğü nitelikte reflektörleri, yangın söndürücüsü, çekme halatı takozu, ilk yardım çantası bulunacaktır.

21. Araçların kornaları havalı korna olmayacaktır.

22. Vergi borcu, çevre pulu borcu olmayacaktır.

PEKİİ AMA ŞÖFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI KONUYA NE DİYOR?

Babaeski de, şöför esnafının ağırlıklı olarak eleştirdiği S Plaka uygulaması ile ilgili olarak, işin merkezinde bulunan Babaeski Şöförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Buyur ve yönetiminin hangi düşüncede oldukları ise merak konusu oldu!

Bu konu hakkında görüş bildirmek isteyenler için söz hakkı vermeye devam edeceğiz.

Haber: Semra Gören

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com