Ana Sayfa Gündem 15 Mayıs 2024 208 Görüntüleme

Babaeski’de Çiftçiler Günü Coşkusu

Babaeski ilçesinde, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törende, bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı coşkuyla söylendi.

Babaeski Ziraat Odası Başkanlığının yaptığı açıklamada; Çiftçi Üretimin Gidişatından Endişeli, Mutsuz, Umutsuz..

Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl 14 Mayıs, Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizde ürettiği ürünün fiyatını kendisi belirleyemeyen tek sektör tarımdır.Tarımsal üretim alanları açık fabrika gibidir.Üreticilerimiz her türlü doğal olaya maruz kalarak risk altında üretim yaparak her koşulda üretimden vazgeçmemişler ve bu ülkenin gıda üretimine destek olmuşlardır.

Tarımsal üretimin ve gıda sanayinin vazgeçilmez ham maddesi buğday hasatı bazı bölgelerimizde başladı. Her yıl olduğu gibi bu yılda çiftçilerimiz artan maliyet karşısında ürettiği üründen hak ettiği geliri elde etmeyi bekliyor. Ülke genelinde tüm Ziraat Odalarımızın Buğday maliyet raporlarını Türkiye Ziraat Odaları Birliğimize bildirimleri sonucunda bölgesel bazlı değişmekle birlikte, Genel Başkanımız  Sn.Şemsi Bayraktar’ın açıklamış olduğu ortalama buğday maliyet raporuna göre son 1 yılda girdilerdeki fiyat artış oranları:

Mazot                  :Yüzde  105

Gübre                  :    “          36

Arazi Kirası          :    “          64

İşçilk Ücretleri   :    “          75

Zirai İlaç               :    “          52      oranında artış oldu.

Çiftçilerimizin buğday tohumunu toprakla buluşturduğu günden hasada kadar yaptığı yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyetin geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 Lira 87 Kuruş olarak tespit edildi.

Tarımsal girdi maliyet kalemleri her yıl enflasyon üzerinden veya enflasyon rakamlarını katlayarak arttı. Sonuçta maliyet etkenlerinin fiyatlarını ne yazık ki çiftçilerimiz belirleyemiyor. Ancak çiftçilerimiz ürün fiyatlarındaki artışın gerçekleşen enflasyonun üçte biri oranında artmasından dolayı ürün fiyatlarının düşük kalması sebebiyle Çiftçilerimiz mağdur olmaktadır.Bu nedenle para kazanamamaktan şikayetçidirler. Hatta ve hatta “Arazilerimizi işlemesek meraya bırakıp üretim yapmasak daha kazançlı olacağımız kesin sadece ekipmanlarımızı satıp bankaya yatırsak ürettiğimiz mahsulün on katından daha çok kazanırız” diyerek üretimden soğuduklarını ifade ediyorlar.Bu durum hiç birimizin istediği bir şey değildir.Çiftçilerimizin Buğday üretiminin de sürdürülebilirliğini sağlamak, ithalata olan bağımlılığı azaltmak için üreticilerimizi her koşulda üretime teşvik etmek amacıyla gerekli tedbirler zamanında alınmalıdır.Faiz ve enflasyon altında üreticilerimiz kesinlikle ezilmemelidir.

Çiftçilerimiz gereğini yaptı.Bu ülkemiz için stratejik öneme sahip buğdayını üretti.Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlamadan 10 Lira 87 Kuruş olan üretim maliyetini ve enflasyonu dikkate alarak maliyete yüzde 40 kar marjı koyduğumuzda olması gereken fiyat  15,20 TL olarak açıklayarak çiftçilerimizi bir an önce rahatlatmalıdır.

Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi depolarının doluluğunu ve dünya buğday fiyatlarının düştüğüne yönelik açıklamalar çiftçilerimizi tedirgin ediyor.Bu doğrultuda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sorumluluğunun geçmiş yıllara nazaran bu yıl daha da arttığı aşikardır.

Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlamadan alım merkezlerini hazır hale getirmeli, gerekirse geçen yıl olduğu gibi yığına alım yaparak, gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalıdır.Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türk Şeker’de Buğday alımı yapılmalıdır.Hasat başlamadan önce 2024 yılı prim destekleri enflasyon oranları da dikkate alınarak bir an önce açıklanmalıdır.

Bilindiği gibi Tarım Hayvancılık birbirini tamamlayan sektörlerdir. Tarım olmazsa hayvancılık ta olmaz. Ülkemizde yapılan en büyük yanlışlıklardan birisi ithalatın üretiminden daha öncelikli durumda olması,burada çeşitli grupların kazanç sağlama öncelikleri var ama Devlet düzenleyici olarak çeşitli kanunlar ve yönetmeliklerle isterse engelleyebilir.Tarım ve hayvancılıkta o kadar yanlışlıklar yapıldı ki günümüzde çiftçilerimiz bu yanlışlıkların ceremesini çekiyor.Türk tarımı adeta kaderine terk edildi.Çiftçilerimiz zarar ederek borç batağına itildi,Çiftçilikle uğraşan nüfusun yaş ortalamasının yükselmesi verimliliği düşürdüğü gibi (istatistiki verilere göre ortalama yaş 58 yaş) gittikçe de daha da yükseliyor.Türk tarımı ve hayvancılığı sahipsiz ve bu böyle devam ederse stratejik sektör daha da zayıflayarak paramız olsa da gıdaya ulaşmak zor olacak.

“Üretim yerine ithalat yaparız paramız var istediğimiz yerden alırız” dersek bir gün gelir alamaz duruma düşeriz!!! Bir Sümer atasözünde şöyle denmektedir ”Altını gümüşü olanlar; Öküzü,Koyunu,Buğday olanların kapısında beklerler “.Buraya katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkür eder saygılar sunarım.Bereketli Elleriyle toprağa hayat veren tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun”ifadelerine yer verildi.

Program Babaeski kamu kurum ve kuruluşlarının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

FAHRİ MUHABİR NAZIM ÇAKMAK

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com