Ana Sayfa Sağlık 17 Kasım 2020 2030 Görüntüleme

Bu yıl ki tema; HEMŞİRELER VE DİYABET

Dünya Diyabet Günü’nün 2020 yılı temasının Hemşireler ve Diyabet olduğunu açıklayan Babaeski Devlet Hastanesi, bu yılki tema ile, hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli rol hakkında farkındalık yaratmasının amaçlandığı da belirtildi.

Babaeski Devlet Hastanesi Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada bu yıl ki Dünay Diyabet Günü’nün temasının ‘Hemşireler ve Diyabet’ olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre;
Hemşireler sağlık profesyonellerinin %59’unu oluşturmaktadır.
Küresel hemşirelik işgücü 27,9 milyon olup, bunların 19,3 milyonu profesyonel hemşiredir.
Hemşirelik mesleğindeki eksikliklerin üstesinden gelmek için eğitilen ve istihdam edilen hemşire sayısının 2030 yılına kadar yılda% 8 artması gerekmektedir.
DİYABETLİ BİREYLER: HEMŞİRELER FARK YARATIR
Diyabetli bireylerin sayısı dünya çapında artmaya devam ettikçe, hemşirelerin ve diğer sağlık destek personelinin rolü, diyabet yönetiminde giderek daha önemli hale gelmektedir. Hemşireler genellikle diyabetli bireylerin etkileşim kurduğu ilk ve bazen tek sağlık profesyonelidir ve bu nedenle ilk değerlendirme, bakım ve tedavilerinin kalitesi hayati önem taşır.
Hemşirelerin diyabet kilit rol oynadığı noktalar şunlardır:
Diyabetin erken teşhisi ve dolayısıyla erken tedavisini sağlamak,
Komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için diyabetli bireylere diyabet yönetim eğitimi ve psikolojik destek sağlamak,
Tip 2 diyabeti önlemek amacıyla risk faktörü olan bireylere yardımcı olmak.
DİYABET NEDİR?
Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.
BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN
Susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış
Çok ve sık idrara çıkma
Yorgunluk ve halsizlik
Sık ve aşırı acıkma
İstem dışı kilo kaybetme
Bulanık görme
Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma
Erken tanı için vakit kaybetmeyin
Kan şekerinin düzenli kontrol edilmesi ve doğru tedavi planlamasıyla yüksek tansiyondan, böbrek yetmezliğine, görme kaybından kansere kadar birçok ciddi rahatsızlıktan korunmak mümkün olabiliyor.
DÜZENLİ OLARAK ŞEKER DEĞERİNİZİ ÖLÇTÜRÜN
Diyabet 3 farklı evreden oluşmaktadır. Başlangıç evresinde müdahale edilmediğinde pre-diyabet yani diyabet öncesi ve diyabet dönemleri oluşmaktadır. Düzenli kan şekeri ölçümleriyle hastalığın insülin direnci yüksekliği evresinde fark edilmesi ve erken tedaviye başlanması önemlidir. Sinsi bir hastalık olan şeker yüksekliğine bağlı damar hasarları ve sinir hasarları oluşur; ileri dönemlerde diyalize kadar giden böbrek yetersizlikleri; körlüğe gidebilen göz ve retina problemleri, dolaşım bozukluğuna bağlı ayakta iyileşmeyen yaralar, ayak kesilmelerine kadar giden ciddi enfeksiyonlar, kalp damarlarında yağlanma, damar tıkanıklıkları ve damar yapısında görülen kalp hastalıkları görülür.
OBEZİTE DİYABETE YOL AÇIYOR
Sinsi bir hastalık olarak seyreden diyabette, risk faktörlerini bilmek büyük önem taşımaktadır. Ailede diyabet hastalığı olması, hipertansiyon, kalp hastalığı ve kolesterol problemi olan kişiler risk grubundadır. Toplumda yaygın olarak görülen, hatta çocukluk çağında ortaya çıkan, Tip 2 diyabete neden olan faktörlerin en başında ise obezite gelmektedir. Obezite vücutta aşırı yağ depolanmasının sonucu ortaya çıkar. Bu yağ deposundan salgılanan hormonlar damar sertliğine, kilo fazlalığına ve diyabete giden yolun temellerini atar.
DİYABETLİ BİREYLER İÇİN ÖNEMLİ MESAJLAR
Diyabet yaşam boyu süren bir hastalık olduğu için diyabetlilerin düzenli olarak mümkünse aynı merkezde takip edilmesi çok önemlidir. Düzenli kontrollerin önemi konusunda hasta bilgilendirilmelidir.
Diyabetli birey hastalığa uyum sürecinde psikiyatri uzmanı veya psikoloğa gereksinim duyabilir.
Diyabetli bireyin kilo kontrolü, kan basıncı ve kan şekeri takibi diyabet yönetiminde önemli izleme kriterleridir.
Diyabetli birey hastalık durumlarında yapacağı basit ama önemli bazı uygulamaları, ağız ve diş sağlığı, cilt bakımı, ayak bakımı konularında temel öz bakım becerilerini öğrenmelidir.
Önerilen aşıları yaptırmalıdır.
Sigara ve alkol tüketmemeye dikkat etmelidir.
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİZ.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com