Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün, çiftçi borçlarının 566 milyar sınırına yaklaştığını açıkladı.
Tarımsal üretimde her geçen gün çiftçilerin kredi kullanımını artırdığı ve kredilerle üretime devam ettiğini belirten Edirne Milletvekili Ediz Ün, “Yaz aylarında hasadın başlaması ile kredi kullanım miktarı Ağustos ayına kadar aylık olarak düşmeye başlamıştı. Ancak yeni üretim sezonun başlamasıyla çiftçiler ellerinde para kalmadığından yeniden kredi kullanmaya başladılar. Çiftçilerimiz 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %5,2, bir önceki yılın aynı ayına göre %97,4 daha fazla kredi kullandı. Geçen yıla göre borçları ikiye katladı” dedi.
Aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Ün, “Ülkemizin gıda ihtiyacının yurt içinden karşılanması için üretenin kazanması gerekiyor. Oysa çiftçi çalıştıkça borca batıyor, her yıl borcu katlanarak artıyor. Bu işte bir terslik var ve bu tersliğin adı AKP’nin tarım politikalarıdır. Ülke kaynaklarını çarçur ettikleri, Sudan’dan toprak kiralama gibi projelere milyonlar akıtıp Türk Çiftçisine hak ettiği, yasal hakkı olan parayı vermediler. Bir zamanlar kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olan Türkiye’yi ithalat cennetine çevirdiler. Paralar yabancılara ve yandaş aracılara gitti.
Bugün çiftçilerin bankalara borcu 544 milyar lira, orman köylüsünün 7 milyar lira ve balıkçıların borcunun 15 milyar olduğu bir ortamda üretimi devam ettiremezsiniz. Bunun dışında geçen çiftçimiz Tarım Kredi Kooperatifinden 26 milyar lira kredi kullanmıştı. Bu rakam aynı oranda artmış ise en az 50 milyar lira civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle gençler tarıma ilgi duymuyor. Çünkü gençler borç içinde bir hayat istemiyor” dedi.
Çiftçinin yeteri kadar desteklenmediğimi ifade eden Edirne Milletvekili Ediz Ün açıklamasını şöyle sürdürdü: “2023 yılında çiftçilere 63 milyar 379 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak. Ancak çiftçinin son bir yılda kullandığı kredi miktarı ise 268 milyar lira 327 milyon lira. Çiftçilerimiz bu yılın ilk 10 ayında verilen desteğin 4 katı kredi kullandı. Çiftçilerimizin borcu kar topu gibi büyüme devam ediyor.”
Çiftçilerin borçlarının azaltılarak, kullanılan kredilerin yatırıma dönüştürülmesi gerektiği söyleyen Ün, “Ülkemizin 21 yüzyılın gereği olan akıllı tarım teknolojilerinde ileri gitmesi gerekmektedir. Dünyada yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliği, ekonomik krizler ve savaşlara karşı ülkemizin gıda bağımsızlığının sağlanmasının yolu bu milletin efendisi olan köylünün, üreticinin desteklenmesinden geçer” dedi.
Çiftçilerin borçlarının azaltılarak, kullanılan kredilerin yatırıma dönüştürülmesi gerektiği söyleyen Ün, “Çiftçi borçlarının en az iki yıl ödemesiz ve 8 yıla bölünmüş bir taksitlendirme ile gelirine göre ödeme planı yapmalıyız. Borçlar bir yandan azalırken çiftçimizi 21 yüzyılın gereği olan akıllı tarım teknolojilerinde hazırlamamız gerekmektedir. Dünyada yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliği, ekonomik krizler ve savaşlara karşı ülkemizin gıda bağımsızlığının sağlanmasının yolu bu milletin efendisi olan köylünün, üreticinin desteklenmesinden geçer” dedi.
BASIN BÜLTENİ