Haber: Hicran SÜNGÜ
Mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması kapsamında 27 alan ve 140 dalda aday öğrenciler meslek tercihinde bulunarak eğitimlerine başlayabilecekler.
Babaeski Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Göksel Baytok, “Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim” sloganıyla başlatılacak olan eğitim çalışmalarıyla ilgili olarak, “Mesleki eğitim merkezlerine gelen aday öğrenciler 27 alan 140 dalda belirledikleri mesleklerden birini seçeceklerdir. Seçmiş oldukları meslek ile ilgili iş yerleri öğrenci tarafından bulunacaktır. Bulunan iş yerlerinde ustalık ve usta öğreticilik belgesi olan bir çalışan olmak zorundadır” dedi.
Baytok açıklamasının devamında, “Öğrenci tarafından belirtilen şartları taşıyan iş yeri ile yapılacak olan sözleşme doğrultusunda öğrencilerin pratik eğitimleri hemen başlayacaktır. Teorik eğitimleri ise eğitim öğretim yılı ile birlikte başlayacaktır.Kayıt olacak öğrenciler ilköğretim (8 yıllık) mezunu olmak zorundadır. Üst yaş şartı aranmamaktadır.
6764 Sayılı Kanun kapsamında öğrencimizin bulunduğu işletme öğrencimize asgari ücretin %30 undan az olmamak üzere aylık ücret ödeyecektir (yaklaşık 420TL). Devlet tarafından da işletmeye çırak başına asgari ücretin %30 unun 2/3 ü geri ödenecektir (yaklaşık 254 TL). Ayrıca öğrencilerimiz iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalanacaktır.
Yeni sistemde eğitim süresinin 3. yıl sonunda “Kalfalık”, 4. Yıl sonunda “Ustalık” belgesi alabileceklerdir. Ustalık belgesi ile kendi iş yerlerini açabileceklerdir. Kendi işlerini kurduklarında KOSGEB’den 50 bin TL’lik hibe alabileceklerdir.
Öğrencilerimiz eğitim süreleri boyunca İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalı olacaklardır.
Öğrencilerimiz mezun olduklarında alanlarında ana eleman olarak iş piyasasına atılacaklardır.
2017-2018 Eğitim Öğretim yılında başlamak üzere çırak öğrencilerimiz eğitim öğretim yılı boyunca haftada 1 veya 2 gün okulumuzda teorik eğitim göreceklerdir.
Sözleşme imzalayıp Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olan öğrenciler haftada 4 veya 5 gün pratik eğitimlerini ilgili iş yerlerinde alacaklardır. Pratik eğitimleri mezun olup belgelerini alana kadar devam edecektir.
Çırak öğrenciler asgari ücretin net tutarının en az %30’unu aylık ücret olarak alabilecektir. Bu doğrultuda devlet tarafından işverene belli oranlarda geri ödeme yapılacaktır.
Öğrencilerimiz Açıköğretim kurumlarından fark derslerini tamamlayarak lise diploması almaya ve üniversiteye gitme imkanına sahip olacaklardır.”