Babaeski’de üretilen, Pomak tatlısı olan Brakana tatlısı, 5 Ekim 2022’de Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Derneği Tarafından yapılan başvuru sonucu, Kırklareli’nin 7. coğrafi işaretli ürünü oldu.
Brakana tatlısıyla beraber Kırklareli’ne ait coğrafi işaretli ürünlerin sayısının 7’ye ulaştığını ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Trakya’nın ürün sayısı 28’e yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Eneği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim.” dedi.
KIRKARELİ’NİN NEYİ MEŞHUR?
Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli Meşe Balı, Babaeski Sarımsağı, Kırklareli Eski Kaşar Peyniri’nden sonra Brakana Tatlısı Kırklareli’nin coğrafi işaret alan 7. ürünü olarak tarihe geçti.
Brakana tatlısı, 1878’de Babaeski’ye yerleşen Pomaklara dayanır. Özellikle Büyükmandıra beldesinde çok önemli bir yere sahip olan Brakana Tatlısı, günümüzde düğünlerde, özel davetlerde ve cenazelerde sıklıkla tüketilmekte.
HABER MERKEZİ