Ana Sayfa Bölge, Ekonomi, Gündem 31 Ocak 2022 1490 Görüntüleme

Dermenci’den üreme parametrelerine tepki

TEKRAR DEĞERLENDİRİLMELİ

2021 yılı 1. Dönem Buzağı Destek Askı Listelerinin yayınlanması ile birlikte, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali Dermenci, artan girdi maliyetleri ve yem fiyatlarının yetiştiricinin belini büktüğünü vurgulayarak, “Askı listelerinde “üreme parametresi” kraterinin tekrar değerlendirilip ona göre destek verilmesini arzu etmekteyiz.“ dedi.

2 BİN 520 ADET BUZAĞI DESTEK ALAMADI

Dermenci, Buzağı askı listesine 32 bin 109 adet hayvan çıktığını, bu hayvanların 23 bin 337 tanesinin Birlik aracılığıyla başvurusunu yapan birlik üyelerine ait olduğunu ancak, Kırklareli’nde Buzağı destek listelerinde Üreme Parametresi şartı nedeniyle 2 bin 520 adet olmak üzere destek alamayan buzağı olduğunu söyledi.

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, 2021 Yılı 1. Dönem Buzağı Askı Listelerinin yayınlandığını bildirdi. Buzağı Askı Listelerinin 2 dönem şeklinde basılacağını belirten Dermenci ilk listelerin 01.01.2021 -31.08.2021 arası doğan buzağıları, İkinci listenin ise 1.9.2021-31.12.2021 doğan buzağıları kapsadığını söyledi. Destek listelerindeki “üreme parametresi” kriteri nedeniyle birçok yetiştiricinin mağdur olduğunu belirten Dermenci,  desteklerdeki “üreme parametresi” şartının muhakkak gözden geçirilerek zor zahmetle yetiştirilen buzağıların hak ettiği desteği almaları için yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Buzağının Destek Alabilmesi için 4 Ay İşletmede Yaşaması Aşılarının Tam Olması Gerekli

Dermenci, Buzağı askı listesine 32.109 adet hayvan çıkmış olup, bu hayvanların 23.337 tanesi Birliğimiz aracılığıyla başvurusunu yapan birlik üyelerimize ait olmaktadır. Bu yıl yine buzağının destek alabilmesi için doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış ve programlı aşıları yapılmış olması gerekmektedir. Fakat, en az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilir. Sattığı buzağıları da Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir.

Desteklerde Üreme Parametresi Nedeniyle Birçok Buzağı Destek Alamıyor

Buzağı destek listelerinde Üreme Parametresi şartı nedeniyle 2520 adet olmak üzere destek alamayan buzağımız mevcut.

Üreme parametresi demek ilkine doğum yapan düvenin buzağılama yaşının 810 günü geçmemesi ve ineklerde de iki buzağılama yaşının 450 günü geçmemesidir. Aslında üreme parametresi kriteri ile yetiştiricilerin hayvanlarını güzel takip ederek, düzenli üremelerini teşvik etmek amaçlanmıştır. Genel olarak baktığımızda sağlıklı, güzel bakılmış bir hayvan yılda çoğul gebelikler hariç her yıl bir buzağı vermektedir.

Günümüz koşullarında bu mümkün mü ?

Fakat zor günlerden geçtiğimiz bu dönemlerde artan girdi maliyetleri ve yem fiyatları yetiştiricinin belini bükmüş durumdadır. Her yıl düzenli, sağlıklı buzağı almak tabiî ki her yetiştirici ister. Bu da ancak iyi bakım ve beslemeyle olmaktadır. Artan girdi maliyetleri kapsamında hayvanlarını yeterince besleyemeyen üreticiler hayvanlarının döl problemleriyle de karşı karşıya kaldılar. Yeterli besin değerlerini alamayan hayvanların sağlık problemleri de arttı. Böylelikle yem fiyatına döl tutmama maliyeti ve veteriner maliyeti da eklenince, ne yazık ki yetiştiriciler hayvanlarını bakamayacak duruma geldiler.

 

Yetiştirici Desteklerle ödüllendiriliyor mu? Yoksa Cezalandırılıyor mu?

Hayvanlarını büyük zorluklarla bakmaya gayret gösteren yetiştiricilerimiz bir de destek listelerinde “ üreme parametresi” nedeniyle gözü gibi baktıkları hayvanlarının hiç destek alamadığını gördüler. Bizlerde burada yetiştiricilerimizin, üyelerimizin sesi olarak askı listelerinde “üreme parametresi” kraterinin tekrar değerlendirilip ona göre destek verilmesini arzu etmekteyiz.

Yetiştiricilerimiz Alın Terinin Karşılığını Alsın

Tek istediğimiz yetiştiricilerimizin zor zahmet baktıkları hayvanlarının az da olsa karşılığını alması. Yetiştiricilerimiz sonuçta üreme parametresi kriterine takılsın takılmasın doğan buzağılarının her türlü giderini karşılayarak bazen de zarar ederek işletmelerinde bakmaktadırlar. Yetiştiricilerimizi küstürmeyelim aksine üretmeleri için destekleyelim.

Tespit edilen yanlışlık ve eksikliklerle ilgili olarak 10 gün içerisinde Birliğe başvurun

Yetiştiricilerimizin askı listelerinde tespit ettikleri yanlışlık ve eksiklikleri, mağduriyet yaşamamaları için 10 gün içerisinde merkez ve şubelerimize bildirmeleri gerekmektedir. Ayrıca yetiştiricilerimizin aşılarla ilgili tespit ettikleri yanlışlık ya da eksikliklerle ilgili de İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com