Ana Sayfa Gündem 15 Kasım 2016 1813 Görüntüleme

“Diyabetseniz, günde en az 30 dakika yürüyün”

Babaeski İlçe Sağlık Müdürü Dr Hakan Azatçam, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle gazetemize açıklamada bulundu.

Azatçam , açıklamasında şunlara değindi; ’’ Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.’’ Dedi.
Azatçam, açıklamasının devamında Diyabet için risk faktörleri 45 yaşın üstünde olmak, fazla kilolu olmak, yakın bir aile ferdinin diyabet olması, önceki hamileliklerinde diyabet gelişmiş olmasıdır.
Diyabet tedavisinde amaç hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlamanın yanı sıra, kan şekeri ayarını düzenlemek diğer bir ifade ile kan şekeri yükselmeleri ve kan şeker düşmelerini önlemektir. Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir. Diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersizi oluşturur. Alışkanlıkların değiştirilmesi tedavi başarısı için önemlidir. Egzersiz, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olması açısından diyabet hastaları için faydalıdır. Diyabet hastalarının haftada en az 3 kez, 30 dakikalık yürüyüşe denk gelecek bir egzersiz yapmaları önerilmektedir. Ancak daha önce düzenli olarak spor yapmamış kişiler tenis, basketbol, futbol gibi çok efor gerektirecek sporlara kalkışmadan önce doktorları ile görüşmelidir” dedi.
Diyabetliyseniz günde en az 2 kez sabah akşam şekerinizi ölçün, kayıt tutun ve bu kayıtları kontrol anında doktorunuza gösterin. Kilonuzu kontrol altında tutun, ideal kilonuzu koruyun. Günlük düzenli yürüyüşler yapın. Öğün atlamayın, diyetisyeninizin veya doktorunuzun yemeyi önermediği hiçbir şeyi yemeyin, ısrarlara kulak asmayın. Halk arasında diyabete iyi geliyor diye önerilen tatlı yiyeceklerden uzak durun” diye konuştu. –
Dr. Hakan Azatçam ‘’Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl 14 Kasım’ da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır’’ şeklinde açıklamada bulundu.
Babaeski Toplum Sağlığı Merkezi, 14 Kasım Diyabet Günü münasebetiyle SODAM’da şeker ölçümü yaparak, diyabet hakkında bilgiler verdi. (Hicran SÜNGÜ)

Etiketler:

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com