Ana Sayfa Bölge, Ekonomi, Gündem, Politika, Siyaset 30 Haziran 2022 1136 Görüntüleme

Fiyat farkı ödemelerini sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)’ne, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi gönderdi. Gündoğdu Meclis’e gönderdiği soru önergesinde, gerçekleşen enflasyon oranları ve girdi maliyetlerindeki yüzde 300-500 oranlarındaki fahiş artışların özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ ‘da üretim yapan ayçiçeği üreticisini üretemez, toprağını ekemez hale getirdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye “ürünlerindeki üretici enflasyonunu da göz önüne alınarak ton başına en az 1.500-2.500 TL fiyat farkı ödemesi yapılacak mıdır, yapılacak ise ne miktarda ne zaman yapılacaktır?” diye sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)’ne, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle gönderdiği soru önergesinde şunları ifade etti:

“2021-22 iş yılı için Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 40 yağlı baz ürün fiyatı için ton başına 5 bin 400 lira olarak belirlemiştir. Daha sonra 10.06 2022 tarihinde de Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2021-2022 iş yılında ürün teslim eden ortaklarına yüzde 40 yağlı ayçiçeği için ton başına 1.100 TL fiyat farkı verilmesi kararı alınmıştır.

TÜİK verilerine göre Mayıs’ta tarım ürünleri üretici enflasyonu aylık % 16,2, yıllık ise % 154,97 yükselmiştir.

Gerçekleşen enflasyon oranları ve girdi maliyetlerindeki yüzde 300-500 oranlarındaki fahiş artışlar özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde üretim yapan ayçiçeği üreticisini üretemez, toprağını ekemez hale getirmiştir.

Bu doğrultuda;

 

1– Tüm güçlüklere rağmen toprağını ekmeye, hasatını yapmaya çalışan Trakya Bölgesi’nde ayçiçeğini, ürünlerini Tarım Kredi Kooperatifi’ne veren üreticilerimize, çiftçilerimize fiyat farkı ödenmesi zorunlu hale gelmiştir. Üreticilerimize; girdi fiyatlarındaki günlük artışları, tarım ürünlerindeki üretici enflasyonunu da göz önüne alınarak ton başına en az 1.500-2.500 TL fiyat farkı ödemesi yapılacak mıdır, yapılacak ise ne miktarda ne zaman yapılacaktır?

 

2- Trakya Bölgesi’nde ülkemizin ayçiçek üretiminin yüzde 40-45’ni gerçekleştiren üreticimize, çiftçimize; üretim alanlarını artırmak, girdi fiyatlarında daha fazla destek olmak amacıyla hangi çalışmaları yapıyorsunuz, bereketli topraklarımızda ithalata bağımlılığımızı azaltmak için hangi tedbirleri alacaksınız?”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Hem eğlendiler hem öğrendiler

Hem eğlendiler hem öğrendiler

Tema Tasarım | Osgaka.com