Ana Sayfa Bölge, Gündem 18 Ekim 2022 478 Görüntüleme

“GADOM ANKARA ÇALIŞTAYI”

Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi iş birliği ile 31 Mart 2022 tarihinde kurulan “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin (GADOM) stratejik yol planın belirlenmesi amacıyla Kırklareli Üniversitesi ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) iş birliğinde GADOM Strateji Yol Planı Projesi başlatıldı.

Stratejik yol planın belirlenmesi amacıyla Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde TÜBİTAK Tüsside işbirliğinde 12-13 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara TZOB Hotelde“Gıda Değer Zincirinin Her Aşamasında Dijital ve Çevrim İçi Teknolojilerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması”  ve “Döngüsel Tarım ve Gıda Uygulamalarının Geliştirilmesi ve Hayata Geçirilmesi” konulu iki çalıştay gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan Çalıştayda Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR yaptığı açılış konuşmasında YÖK’ün Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında Kırklareli Üniversitesinin “Gıda” alanında ihtisaslaştığını dile getirdi. GADOM’un yol haritasının belirlemesi amacıyla yürütülen çalıştayın ilkinin Ankara’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Ankara’yı takiben İstanbul, İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Adana’da çalıştaylar düzenleneceğini belirtti.

Şengörür’ün konuşmasının ardından GADOM müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN da bir açılış konuşması gerçekleştirdi. ASLAN konuşmasında GADOM’un kuruluşundan itibaren yapılan projelerden bahsederek Çalıştay sonrasında stratejik yol haritasının belirlenmesiyle GADOM’un yalnızca bölgesel çapta değil ulusal çapta sorunlara da odaklanılacağını kaydetti.

TÜBİTAK Tüsside ekibinden Kıdemli Başuzman Araştırmacı Barış ÇARIKCI ise “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) Stratejik Yol Haritasının Hazırlanması Projesi” başlıklı sunumu katılımcılarla paylaştı. Sunumun akabinde Kıdemli Başuzman Araştırmacı ÇARIKÇI, GADOM için 2020 yılından itibaren birçok kamu kurum ve kuruluşu ile özel sektör temsilcilerinin yanı sıra alanında uzman birçok akademisyen ile görüştüklerini, ulusal ve uluslararası alanda tüm problemleri araştırdıklarını ve bunların neticesinde GADOM için bir yol haritasının çizileceğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,  BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Tarım İl Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü,  Ankara Kalkınma Ajansı, Et ve Süt Kurumu, TÜBİTAK, TÜGİP, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Deniz Ürünleri ve Avcıları Üreticiler Birliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV),  Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Lisanslı Depo Şirketleri Derneği gibi kurumlardan alanlarında uzman kişilerin katılımlarıyla ortaklaşa yürütülen çalıştaylarda ilgili konularda beyin fırtınası yapılarak öncelikle sorunlu konulara odaklanıldı. Devamında katılımcıların ortaklaşa fikir birlikleri ile proje fikirleri ortaya konuldu. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile özel sektördeki firmaları bir araya getiren çalıştaylar yoluyla konulara farklı bakış açıları ile yaklaşılarak fikir zenginliği oluşturuldu. Gıdanın tedarik zincirinden, hassas tarıma, sürdürülebilir tarımdan atık dönüşümüne kadar geniş yelpazedeki noktalara beyin fırtınası yapılarak çeşitli yönleriyle konuya yaklaşıldı. Böylelikle GADOM merkezinin odaklanması ve faydalı olabilmesi istenen konuların sınırları belirlendi. Yol haritasının düzenlenmesinde değerli katılımcılar, Merkez bünyesinde faaliyet gösteren akademik personel ve Tüsside ekibi güç birliği oluşturularak kıymetli düşünceler ve proje fikirleri ortaya koydular.

GADOM çalıştayları aşağıdaki tarihlerde ve belirlenen başlıklarda devam edecek:

  • 20 Ekim 2022 Perşembe, İstanbul, Gıda Tedarik Zinciri (Taşıma, Depolama, Dağıtım ve Perakende Sektörü)
  • 27 Ekim 2022 Perşembe, İzmir, Gıda Sanayi (Gıda ve İçecek İmalatı Sektörü)
  • 3 Kasım 2022 Perşembe, Konya, Birincil Üretim (Toprak, Hayvan, Su Kaynakları ve Tarım Sektörü)
  • 9 Kasım 2022 Çarşamba, Şanlıurfa, Hassas Tarım (Precision Farming), İyi Tarım ve İyi Çiftlik Uygulamalarının Yaygınlaştırılması
  • 17 Kasım 2022 Perşembe, Adana, Gıda Değer Zincirinin Türkiye’deki Mevcut Durumu (su yönetimi, toprak bitki gübreleme, tarım alet mekanizasyon, ambalajlama muhafaza teknikleri, eğitim, sensör ve biyosensör uygulamaları, yan ürünleri katma değerli ürünlere çevirme, yem katkıları, gıda katkıları, izlenebilirlik vb. temalarda…)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com