Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi iş birliğinde kurulan “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin (GADOM) stratejik yol planın belirlenmesi ve ekosistem oluşturulması çalışmaları devam ediyor. Bu bağlamda son olarak Şanlıurfa’da “Hassas Tarım (Precision Farming), İyi Tarım ve İyi Çiftlik Uygulamalarının Yapılması” konulu çalıştay düzenlendi.
GADOM stratejik yol planın belirlenmesi ve ekosistem oluşturulması çalışmaları doğrultusunda Kırklareli Üniversitesi ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) iş birliğinde GADOM Strateji Yol Planı Projesi’ni belirlemek için Şanlıurfa Nevali Hotelde “Hassas Tarım (Precision Farming), İyi Tarım ve İyi Çiftlik Uygulamalarının Yapılması” konulu çalıştay düzenlendi.
Çalıştay kapsamında ilk olarak TÜSSİDE ekibi ile GAP İdaresi Ekonomik Kalkınma Genel Koordinatörü Celal KAYA ile görüşme gerçekleştirildi. GAP bölgesinde yapımı devam eden projelerden ve Şanlıurfa için hassas bir tarım ürünü olan “Pamuğun Dijital Yolculuğu” projesi hakkında bilgiler alındı. Daha sonra T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcıları Mehmet AÇIKGÖZ ve Doç. Dr. Nusret AÇIKGÖZ ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşme içeriğinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek projelere katkı sağlama ve ortak bir proje gerçekleştirme konusunda fikir alışverişi yapıldı.
Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen ikinci görüşme ise Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman ÇOPUR ve Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal YAZGAN ile gerçekleştirildi. Görüşmede Harran Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Avrupa Birliği Projeleri ve devam eden projeler hakkında konuşuldu. Aynı zamanda GADOM ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa proje hazırlayabilmesi konusunda görüş birliği sağlandı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda GADOM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN açılış konuşması yaptı.
Açılış konuşmasının ardından TÜBİTAK TÜSSİDE ekibinden Araştırmacı Merve SEFA, “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) Stratejik Yol Haritasının Hazırlanması Projesi” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.
Ortak akıl metodunun kullanıldığı çalıştayda alanında uzman katılımcılar “Hassas Tarım, İyi Tarım ve İyi Çiftlik Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” ve bu alandaki sorunlara dijital teknolojiler yardımıyla nasıl çözüm bulunabileceğini tartıştı.
Çalıştaya Harran Üniversitesinden, Şanlıurfa İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından, DSİ Bölge Müdürlüğünden, Ticaret İl Müdürlüğünden, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden, Gaziantep İl Tarım Müdürlüğünden, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden ve özel sektörden alanında uzman yetkililer katıldı.
Çalıştay programı, GADOM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN’ın teşekkür konuşmaları ve günün anısına fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.
2022 GADOM çalıştaylarının son etabı 17 Kasım 2022 Perşembe günü Adana’da, “Gıda Değer Zincirinin Türkiye’deki Mevcut Durumu” teması ile tamamlanacaktır.