Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri tarafından 28 Nisan 2022 tarihinden itibaren süne kıymetlendirme sürvey çalışmalarına başladı.
Bu kapsamda Süne Mücadelesi çalışmalarında 2022 yılı için 1 kontrol, 14 sürvey ekibi olmak üzere toplam 15 ekip kurulmuş ve ekiplerde 71 Teknik eleman görevlendirildi. İl bazında toplam 203 köy/belde/mahallede süne mücadele çalışmaları yapılacak.
Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hububatta süne sürvey çalışmaları ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Hububat ürünü insan ve hayvan beslenmesinde kullanılan besin kaynağının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Hububat grubunun içerisinde buğday, toplumumuzun beslenmesinde önemli ana besin kaynaklarından biridir. Günümüz koşullarında önemi daha da artan bu ürünün ekilişinden hasadına kadar geçen süre içerisinde bakımı yanında hastalık ve zararlılar ile mücadele de çok önemlidir.
SÜNE hububatın en önemli zararlısıdır. Özellikle buğdayların başaklarında yaptığı emgi zararı ile verimde ve kalitede azalmaya neden olmaktadır. Zarar gören daneler tohumluk olarak kullanılmayacağı gibi hamur olma özelliğini de kaybetmektedir.
Bitkisel ürünlerde pestisit/zirai ilaç kalıntısı, insan sağlığını ilgilendirmesi nedeniyle büyük bir önem arz etmektedir. İlaçlar sadece insan sağlığına zarar vermez. Doğal dengeyi de bozarak, yeraltı sularını kirleterek çevreye de büyük zararlar verir. Aslında doğada bir denge mevcuttur ve birçok zararlıyı yok eden faydalı böceklerde vardır. Yapılacak hatalı ilaçlamalar sonucu bu faydalı böcekler yok edilebilir ve bir daha telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkabilir.
Eğer, uygun ilacı doğru zamanda, doğru miktarda ve yeterli düzgünlükte atmazsak, bize faydadan çok zarar getirir. Yanlış olarak attığımız ilaçlar topraklarda, sularda ve tükettiğimiz ürünlerde birikerek insanlara zarar verdiği gibi doğal hayata da zarar vermektedir.
Gerek yabancı ot mücadelesi ile gerekse külleme/pas mücadelesi ile birlikte süne ilacı atılması doğada var olan ve süne zararlısını baskı altında tutan bizim için faydalı olan süne parazitoidlerini öldürmekte ve doğal dengeyi bozmaktadır.
Süne yumurta parazitoidlerinin faal olduğu dönemde kışlamış erginlere karşı gerçekleştirilen talimat dışı ilaçlamaların parazitoidler üzerinde olumsuz etkisi olmakta ve süne zararlısına karşı etkinliği azalmaktadır.
İlimizde süne mücadelesi ile ilgili teknik çalışmalar Müdürlüğümüz tarafından yapılmakta ve zararlının yoğun (mücadele eşiği üzerinde) olduğu alanlar mücadelede görev alan ekipler tarafından belirlenerek ilaçlanacak sahalar üreticilere duyurulmaktadır.
Süne zararlısı ile mücadelede üreticilerin Müdürlüğümüzün duyurularına göre hareket etmeleri gereksiz ilaçlamalardan kaçınmaları hem bizim için faydalı olan canlıların doğada yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacak hem de çevrenin kirlenmesini önleyecektir.”