Babaeski Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından yaz döneminde Giyim Üretim Teknolojisi kursu açıldı. Kursta; 17 bayan kursiyer dikiş öğreniyor.
HABER MERKEZİ
Babaeski Halk Eğitimi Merkezi açtığı, 13 Temmuzda başlayan Giyim Üretim Teknolojisi kursu, 1 Eylül’de sona erecek. 17 kişilik kursiyer grubuna sahip kursta, bayanlar ihtiyaç duydukları, kendi işlerini yapıyor. Giyim Üretim Teknolojisi kursunun kış döneminde de devam ettirilmesi planlanıyor.
Kursun kendilerine ne gibi faydalar sağladığını sorduğumuz Kursiyer Ayşen Şentürk; ‘’Sıfırdan başlayan bir kişiyi yani dikiş bilmeyen kişiye iğne iplik tutmasını gösteriliyor. Önce eğitmen tarafından gösterilen teyel çalışmaları yaptırılıyor. Kursiyerin kendi üzerinden kalıp çıkartıp bir etek diktiriliyor. Eğitmen, kalıp çıkarmada yardımcı oluyor. Gelen öğrencilerin kalıp bilgisi de olmuyor.
Eğitmen tarafından kumaş gösterip kestiriliyor ve gösterilen teyel çalışmaları üzerinde uygulanıyor. Daha sonra da makinalara geçiliyor. Kullanılan makinalar sanayi makinası. Tekstilde kullanılan makinalar. Bu makinalar hakkında bilgileri yok kursiyerlerin. Kursiyerlerin eteklerini dikmeden önce parça kumaşlar üzerinde çalışmalar oluyor. Önce makinayı öğreniyorlar, ona da adapte oluyorlar. Daha sonra elle yaptıkları çalışmaları makinalarda yapıyor.’’ dedi.
Babaeski Halk Eğitimi Merkezinde açılan kurslardan biri olan Giyim Üretim Teknolojisi 17 kursiyeriyle beraber eğitimine devam ediyor. Kursa geçtiğimiz yıllara göre ilgide artış var.
Kursiyerlerden alınan bilgiler şu şekilde; ‘’Giyim Üretim Teknolojisi kursiyerleri ; arzuya göre ihtiyaca göre neye ihtiyaçları varsa ona göre dikişlerini dikiyorlar. Giyim Üretim Teknolojisi sınıf listesinde şu anda 17 kişi bulunuyor. Bunların hepsi bayan. Yaş aralığı olarak yaş sınırlaması yok. Her yaştan bayan var. Genç kızlar da var, orta yaşlı olanı da var, daha yaşlılar da var.
Babaeski’de geçen senelere göre katılım daha iyi. Dikiş kursuna katılımlarda artış var, hatta kayıt olmak isteyenler var. Bir dahaki döneme ya da kış kursu açmayı düşünülüyor. O zaman kabul edebileceği söyleniyor ve form doldurup bıraktırılıyor.
Başvuran çoğu kursiyerlerin bazıları alacakları belge ile fabrikalara başvurma amacında. Önemli olan tekstilde makina kullanımını bilmek. Overlocku,recbisi, düz dikiş makinası eğitimi için ilk dönem özel kurs açılmıştı. Şu anda bizim sadece kişilerin kendi üzerlerine diktiği çalışmalar var. Yeni gelen kursiyerlere makine bilgisi öğretilmekte. Daha önceki kursiyerlerin bilgisi var.‘’(h.s)