Ana Sayfa Gündem 12 Mart 2020 691 Görüntüleme

İSTİKLAL MARŞIMIZ 99 YAŞINDA

Babaeski’de 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenlenecek. Babaeski Kaymakamlığı tarafından düzenlenecek program, 12 Mart 2020 Perşembe günü saat 10:00’da Cumhuriyet İlkokulu’nda düzenlenecek.

Haber: Sevde Gül MALİT

Babaeski Kaymakamlığı tarafından, Cumhuriyet İlkokulu’nda 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenlenecek. 12 Mart 2020 Perşembe günü saat 10:00’da gerçekleştirilecek programda açılışın hemen ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mız okunacak. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İçe Milli Eğitim Müdürü Kadriye Tokat, günü anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadriye Tokat’ın ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatı işle ilgili bir sinevizyon gösterisi sunulacak.

Program, okullar arası düzenlenen İstiklal Marşı okuma yarışmasında; ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinden dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam edecek. Hemen ardından İstiklal Marşı okuma yarışmasında dereceye giren öğrenciler dinlenecek.

Program 12 Mart Oratoryosunun ardından sona erecek.

İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ HAKKINDA

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sembolize eden ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış, Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. Kurtuluş Savaşı esnasında Türk milleti zorlu bir mücadeleye girişmişken Milli Eğitim Bakanlığı milli bir marş ihtiyacı duymuş ve bunun için 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmaya 724 şair eser göndermiş ve eserlerinin milli marş olarak kabul edilmesini istemişlerdir. Mehmet Akif Ersoy bu yarışmayı kazanan kişiye para ödülü verileceğinden başlangıçta yarışmaya katılmak istememiştir. Fakat o dönemde Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine ödülü almamak şartıyla şiirini yarışmaya göndermiştir. Mehmet Akif’in Kahraman Ordumuza başlıklı şiiri yapılan bu yarışmada birincilik kazanır. O yıl düzenlenen beste yarışmasında da Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kabul görmüş ve İstiklal Marşı 1924’ten 1930’a kadar bu beste ile söylenmiştir. 1930’dan sonra ise milli marşımız Zeki Üngör’ün bestesi ile çalınmaya başladı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com